Реклама
https://m.bgdnes.bg/shou/article/2039623 www.bgdnes.bg

Катя от "Ритон": България е държавата на далаверите

Катя от "Ритон":

България е държавата на далаверите - загл.

Подзагл.
Съветвам политиците да спрат да крадат


Акценти:
От години не гласувам, защото не вярвам на никого

Мария Илиева може да ни представи на "Евровизия"

Преди 5 месеца пак прибрахме куче от улицата


КОЯ Е ТЯ

Цялото й име е Eкатерина Михайлова. България я познава като Катя на Здравко от дует "Ритон". Родена е на 18 март 1958 г. в София, той - на 20 януари 1953 г. в Кърджали. Срещат се през 1975 г. на студентската скамейка в Музикалната академия в столицата, като веднага стават дует. "Трябва да чакаш" е първият им хит, който запява цяла България. През миналата година Катя и Здравко отпразнуваха 35-годишнината си на сцената с национално турне и грандиозен 3D концерт в зала 1 на НДК.


Венелина ИВАНОВА

- Здравейте, как ще коментирате последните парламентарни избори?
- Как да ги коментирам. Обиден за народа цирк. Цирк, какъвто се разиграва вече 23 години. Аз като почти целия български народ се чувствам толкова отчаяна, че не знам какво да мисля.
- Вие гласувахте ли на последните избори?
- Не, аз от много години не гласувам, защото смятам, че е все едно дали го правя или не. Въпреки че политиците постоянно ни призовават да гласуваме, защото твърдят, че гласовете на пасивните се разпределят, аз отказвам категорично да пускам бюлетини. Защото не вярвам на никого.
- И все пак трябва да има някакво бъдеще за България. Какво бихте посъветвали мъжете и жените в политиката, от които зависи бъдещето на страната ни?
- Съветвам ги да не крадат. Явно държавата ни е много богата, тя е като брашнян чувал, всеки идва, изтупва я, забогатява и си заминава. При това за сметка на народа. Ние вече 23 години сме държава на далаверите.
- Вярвате ли, че предложената формула експертно правителство и комисии от народа, които да дебнат за кражби, ще помогне на властта ни да се промени?
- Може би това е добър вариант и начин да се опита да продължим напред, но въпросът е дали това експертно правителство пак няма да обслужват партийни интереси и дали контролиращите ще са достатъчно компетентни и дали ще устоят на корупционните практики в името на народа.
- Чувам съпруга ви Здраво да суфлира. Той е по-емоционален, ядосва ли се на политико-социалните случки в страната ни през последните месеци?
- Ние всички се ядосваме и реагираме на случващото се посвоему. Той повече скача, а аз вътрешно горя. Досега гледах Народното събрание и отново се възмутих, че цирковете в парламента продължават.
- Според вас кое изкара хората на протести на улиците преди месеци?
- Как кое. Ясно е. Беднотията.
(Здравко се включва в разговора.)
- Чудовищният егоизъм на всички, които управляват вече 23 години и безобразно крадат.
- Как ще коментирате последната "Евровизия"?
- Проследих внимателно двата полуфинала и финала. Това издание бе най-хубавото шоу, което съм гледала някога по отношение на визия. Бяха използвани най-новите, най-модерните, последен писък на техниката визуални ефекти. И режисурата на конкурса беше на впечатляващо ниво. Нито наградите на МТВ, нито други музикални конкурси са правили подобно впечатляващо шоу.
- В световната преса са появиха писания, че  "Евровизия" е ретрограден конкурс. Как ще ги коментирате?
- Не съм съгласна. Категорично смятам, че конкурсът, който вече има зад гърба си 57 или 58 издания, трябва да продължи да излъчва таланти. Последното издание го доказа по безспорен начин.
- Какво мислите за българското участие?
- Явно България чувства липсата на добри изпълнители, след като за втори път заложи на Елица и Стунджи. Аз много ги харесвам и ги подкрепям, те са страхотно талантливи музиканти. Участието им преди няколко години в "Евровизия" бе блестящо. Но ако трябва да си сложа ръка на сърцето, и трите им песни тази година не бяха добри, а парчето "Шампиони" бе най-малкото зло.
- Как ви стояха нашите на европейската сцена на "Евровизия"?
- Зле. Аз въобще не чух трите беквокалистки, не знам дали заради озвучаването. Но очаквах Елица, която прекрасно се справя с народното пеене, в един момент да избухне заедно с другите три момичета с фолклорен напев и да шашнат публиката. Но не се случи. Не разбрах и появата на този кукер на сцената. Аз не обичам да критикувам. Елица и Стунджи дадоха всичко от себе си, но критиката, която отправям, е по-скоро към хората, които са съпричастни към тяхната подготовка за изявата. Трябва да има екип зад участниците ни, трябва да бъдат вложени средства, това представяне трябва да е държавна политика или сериозен ангажимент на телевизията. А от нашето участие си личеше, че изпълнителите са поели всичко. Те трябва да мислят само за изпълнението си, а не за режисурата, костюмите, сценографията. Ако нямаме добри режисьори, нека да си купим отвън.
- Кого бихте предложили за идното участие на България догодина?
- Например гръцкият режисьор Фокас, който работеше с представителя на Азербайджан, взе второ място. На сцената едно момче излезе от стъклен куб. Пак Фокас подготви режисурата за "Евровизия" на Дима Билан от Русия, където една балерина излезе от един роял.
- Кои млади изпълнители харесвате?
- Мария Илиева спокойно може да отиде на "Евровизия", ако й се поръча хубава песен и й се наеме добър режисьор. Красимира от екипа на Данчо Караджов от предаването "Гласът на България" има също невероятен глас и е достойна да ни представи на "Евровизия". Нора от последното издание на "Мюзик айдъл" също пее страхотно.
- Какво правите в момента в творчески план?
- Ние сме на етап, в който не гоним количество, а търсим качество. Търсим хубави песни, а няма кой да ни ги напише. Миналата година записахме песента "Лято за двама" по текст на Богдана Караджова и публиката веднага я заобича и запя. Ето това търсим, като чуем песен, да си кажем: Тя е.
- Как ще прекарате лятото?
- В срещи с приятели. Аз от години не обичам да ходя на море. Първо, защото не обичам да се пека на слънце и знам, че е вредно. И второ, защото суетата и стресът, които царят по нашето Черноморие, ме уморяват. Когато нямаме концерти през уикендите, задължително си каним приятели на барбекю в градината.
- На сбирките пеете ли си?
- Не, повечето ни приятели нямат нищо общо с шоубизнеса. Прекарваме си времето в хапване, пийване и сладки разговори, защото винаги имаме много да си кажем, да се посмеем заедно.
- Гостувала съм ви и знам, че имате много домашни любимци в къщата. Как са те?
- О, отскоро си имаме още едно куче, голямо и черно.
- Как го кръстихте?
- Лъки, но тя е госпожичка. Вече стана на 5 месеца. Намерихме я, беше две шепички. Пътувахме към студиото да записваме и тя изскочи пред колата. Здравко я качи в купето и си я гледаме.
- Има ли порода?
- Не, банкянска превъзходна е.
- И пак женска. Здравко е сам мъж в пълно женско царство.
- Да (смее се - бел. ред.). И котката ни е женска, и пинчерката ни е момиче. Здравко обича да е обграден само от жени.

 


Текст под снимка: Катя и съпругът й Здравко празнуваха 35 години на сцената през 2012 г.

 

 

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама