Реклама
https://m.bgdnes.bg/shou/article/2053050 www.bgdnes.bg

Миа Сантова чака бебе

Телевизионерката крие бащата на детето

Миа Сантова чака бебе

След 2 десетилетия на екран новинарката излиза в майчинство


Венелина ИВАНОВА

"Единственото, което искам в момента, е да родя здраво и щастливо дете. Време ми е вече да се откъсна от екрана и да се отдам на бебешкото кошче, на чистия свят на майчинството и на новия живот, който нося в утробата си. За колко дълго, не съм наясно още." Това откровение направи бременната в 6-ия месец Миа Сантова.
Вече две десетилетия тя е разпознаваема като водещ, новинар, автор на телевизионни филми и коментатор от следизборни студиа от тв ефира.
От кого е бременна е най-често задаваният въпрос. Писанията по темата са всекидневни, а заглавията са гръмки: "Миа крие бащата на нероденото си дете", "Миа Сантова има връзка с женен мъж" и други свободни съчинения. Импровизациите в интернет мрежата са всевъзможни. Ето какво казва Миа по темата: "Той е човек, който е далеч от нашия бизнес и няма нищо общо с медиите. А правото на личен живот е право на всеки от нас. Аз предпочитам, въпреки че съм на екран и съм разпознаваема, да държа личния си живот лично за мен." С това лаконично, но категорично обяснение Миа отказва да дава подробности за мъжа в живота си, казва само, че с бащата на носеното в утробата й дете са заедно от година-две. И толкова. Видно е обаче, че е щастлива, спокойна и обгрижена жена, която граби от емоцията на любовта. Потайна е Миа, но има защо.
Тя пази горчив опит от интимната си връзка преди години с бащата на "ВИП брадър" - продуцентът Нико Тупарев. Тяхната любовна история няколко години се разнасяше по жълтите страници и запълваше клюкарските колонки на таблоидите. Миа пази и още по-горчив спомен от писанията за раздялата им, които разказваха как тя е деляла сърцето му със софийска сервитьорка от актуален за времето си нощен бар.
Години след раздялата им името й бе забърквано с това на Тупарев. Клюкарите не я оставиха на мира дори когато Нико заживя под общ покрив с рекламистката Екатерина Попова. Таблоидите спряха да ги гаджосват чак когато Екатерина дари Тупарев със син, когото нарекоха Тома.
Основното си образование Миа грабва от Хелзинки, Финландия, където баща й Христо Сантов е посланик. След като мандатът му свършва, се връщат в София. Тя кандидатства и я приемат в Националната гимназия за древни езици и култури "Константин-Кирил Философ" в столицата. В бележника си е вписана с кръщелно име Мария, но тинейджърката упорито по това време налага краткото Миа, с което става известна по-късно в  медиите.
Днес тя е легитимирала трибуквието като свое собствено име на базата на съдебно решение. "Отива ми, Миа си е моето име, и без това от дете всички ме знаят с него", казва тя за решението си да се прекръсти официално.
За ученическите си години и до днес пази най-топли спомени. Нарича гимназиалния период най-красивия в живота си. Оттам са й и най-верните приятели. Съучениците й разказват, че още от 1990 година с водещата на предаването "Референдум" Добрина Чешмеджиева са неразделни. Запознават се в пушкома на гимназията на тогавашната улица "Цар Иван Асен". Харесват се от пръв поглед. Днес, освен че са приятелки, се доверяват една на друга като сестри. Имат спомени за общи купони, Бъдни вечери, нови години, рождени дни, но и са си подкрепа в най-трудните мигове. Сигурни са, че нищо никога няма да ги раздели. "Е, преди много време имаше един мъж, който успя да вкара интрига в отношенията ни, но днес това няма как да се случи", спомня си Чешмеджиева.
"НГДЕК е сред най-хубавите неща, които са ми се случвали в живота.  В най-крехката възраст попадаш в среда, която те формира по изключително интелигентен и космополитен начин. Ние четяхме автори, които в края на 80-те и началото на 90-те, когато аз учех там, хората не ги бяха чували, че съществуват. Даде ни се невероятна езикова култура. Имала съм преподаватели, които са истински светила. Мои съученици са някои от най-интелигентните хора в медиите, с които се гордея - Росен Петров, Иво Сиромахов, Петър Волгин...", спомня си днес телевизионерката.
След НГДЕК Сантова сяда на скамейката във Факултета по журналистика и масови комуникации в Софийския университет.
Смята, че журналистиката е съдбата на фамилията й. Майката на Миа - Камелия Сантова, дълги години е стюардеса, а след това става представител на "Лауда еър" за България. Вуйчо й Евгений Станчев дълги години пък е главен редактор на в. "Поглед" и запалва Миа по перото.
Още като студентка Сантова получава покана да се яви на кастинг за репортери в новосъздадената тогава Нова телевизия. Вземат я от раз за международник заради езиците, които владее. Остава в медията 13 години, като е била автор на филми, чете сутрешни, обедни, а по-късно и вечерни новини, води сутрешния блок заедно с Ники Дойнов. Преди време беше и главен редактор на списанието "Мадам Фигаро".
Днес Миа работи като водещ на предаването "Уикенд с...", което е част от съботно-неделния блок на ТВ7. Рубриката й набляга на недостатъчно развитите теми в глобалния информационен поток. Поканата за автор и водещ в телевизията идва лично от директора на медията Николай Бареков. Двамата дълги години са конкуренти като водещи на сутрешните блокове - тя заедно с Ники Дойнов по Нова, а Николай Бареков с различни партньорки по Би Ти Ви.
И по презумпция не се харесват, защото се конкурират. За този период Миа признава: "Бареков наистина е много добър в правенето на сутрешен блок. Хубаво е, че сега можем да правим заедно смислени неща, защото мисля, че телевизията се развива много добре."
Признава обаче, че никога не е очаквала, че Бареков би могъл да оцени професионализма й и да й даде поле за изява, за което му е благодарна и до днес. Надява се шефът й да има и търпението да я изчака за неопределен период от време, в който да положи грижи за своето дете, което, живот и здраве, 39-годишната Миа Сантова ще прегърне за първи път след 3 месеца. 

 

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама