Реклама
https://m.bgdnes.bg/shou/article/2054845 www.bgdnes.bg

Скандал в синода

Първата сесия на Синода след избора на Русенския митрополит Неофит за патриарх български приключи с грандиозен скандал. Но не само поради измамените очаквания на владиците за овакантяването на две богати епархии - Средно- и Западноевропейската и Американо-Австралийската.

Само за няколко месеца пребиваване на трона на дядо Максим кроткият и христолюбив Неофит е мутирал в авторитарен църковен велможа, който поставя безапелационно вето върху неугодните нему проблеми. С "патриаршеско вето" новият глава на БПЦ замразил и въпроса с оставките на престарелия Средно- и Западноевропейски владика Симеон, който скоро ще празнува 87-ия си рожден ден, и на Йосиф Американски, без да се аргументира въобще пред подопечните си синодали.

Реклама

Висящ, естествено, останал и въпросът с избора на нов Русенски владика, тъй като Негово светейшество съвместява в собствената си персона "досущ" като Света Троица постовете Софийски митрополит, патриарх български и митрополит Русенски и прибира за разтрояването си три тлъсти заплати, възлизащи общо на около 7 бона.

Вместо да освободи катедрата в крайдунавския град за някой по-млад и разтропан в добрия смисъл на думата клирик, Неофит си правел някакви свои тънки сметчици, които обаче колкото и да е оправен, колкото и да върти и суче, на финиша като нищо може да се окажат правени без кръчмар.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама