Реклама
https://m.bgdnes.bg/shou/article/4212882 www.bgdnes.bg

Анди Дерис от "Хелоуин": Новините станаха по-брутални от хеви метъл

Андреас "Анди" Дерис е роден на 18 август 1964 г. в Карлсруе, Германия. От 1993 г. е вокалист и текстописец на една от най-известните хеви метъл групи в света - "Хелоуин". Преди няколко дни Дерис и компания заедно с шведите от "Юръп" събраха десетки хиляди фенове от България и цяла Европа на "Каварна рок фест". Пред "България Днес" вокалът на "Хелоуин" говори не само за музика, а сподели и защо и при какви условия би участвал в предизборна кампания у нас.

Бисерка БОРИСОВА

- Г-н Дерис, заедно с "Юръп" събрахте над 10 хил. души на стадиона в Каварна. Българските фенове определено ви харесват, вие какво мислите за тях?
- Чувстваме се страхотно в България и почнахме да идваме често при вас. Феновете навсякъде, където ни видят, ни показват, че наистина сме желани във вашата страна.
Прави ми впечатление обаче, че рок феновете в България говорят много за политика! Особено сега, когато ви предстоят избори. За мен това не е лошо, аз също съм човек с ясна политическа позиция. И те като почнаха да ми казват какво мислят, да не остана по-назад - и аз се разговорих по темата. Хаха!

Реклама

- Предишните ви албуми звучаха доста твърдо, мрачно. Последният Straight out of hell е много по-мелодичен. Защо сменихте линията?
- Това, което вие наричате "мелодично", ние обясняваме като по-позитивно. Това ще е линията ни и в новия албум, защото очевидно е правилната в момента. Напомня на хората много за първите ни албуми, за времето на Happy, happy Helloween.

- Мислите ли, че във време на тежка финансова криза, на протести и стачки е логично да ставате по-позитивни?
- Отговора го дават хората, които и в тази криза продължават да слушат хард рок и хеви метъл и намират някаква надежда в този вид музика. Истината е, че, когато гледаш новините, всичко звучи негативно и черно. Почти толкова брутално, колкото беше музиката ни в предишните мрачни албуми. Но си мисля, че на хората им омръзна да слушат такива негативни неща и в новините, и в музиката. Днес те искат да слушат твърда, дори агресивна като звучене музика, но не искат в нея да има лоши послания. Вече са отворени към по-позитивни неща, защото негативизмът от новините дойде в повече на всички. Поне при мен е така. Писна ми да слушам за политически интриги, за финансова криза и за убийства по медиите. Искам да се почувствам жив, да усетя, че в живота има и други неща. Това желание се опитахме де предадем в албума си.

- Вие сте в списъка на малкото групи, около които не се вихрят скандали. Лесно ли е да си толкова популярен, когато си от "добрите момчета" на рока?
- Никога не съм се замислял дали ние в "Хелоуин" сме добри или лоши момчета. Дали ще те считат за добър или лош, зависи от това, доколко хората приемат откровеността ти, правото ти да изразяваш свободно мнението си. Аз винаги съм бил много прям. Никога не съм крил пристрастията си. Дори по отношение на политиката. Нито това, че съм недоволен от някой политик. През цялата ми кариера е било така и невинаги се е харесвало на всички.
За мен например капиталистическата система е добра, но само до едно ниво. До момента, в който натрупаш капитала. След това, за да бъде добра тази система, трябва да започнеш да мислиш за останалите хора. И да станеш малко социалист, да обръщаш повече внимание на социалната тематика. Днес се говори за човешки права, за право на здравеопазване, за обучение, но това са само думи. Нищо не се прави на практика. Защото политиците искат само да изкарват пари от хората. За да работи капиталистическата система, която в момента управлява света, трябва всеки отговорен човек в нея да гледа на социалния аспект като на първа грижа, а това не се получава.

- България 45 години е била социалистическата страна, но именно през това време в страната са ставали огромни далавери, политически извращения и погазване на човешките права. Смятате ли наистина, че точно социализмът е необходим на Европа днес?
- Трябва да се прави разлика между истински социализъм и комунизмът, който е бил през онези години в Източна Европа. Аз не оправдавам този комунизъм! Става въпрос за истинска левица и за истинска социална политика, която да не позволява здравето и животът ни да служат само за забогатяване на шепа хора. Време е тези хора да си зададат въпроса: "Колко още пари мога да изкарам, без да почна да убивам директно други хора?". Преди 50 години стояхме на границата. Сега тя отдавна е премината. Трябва да има един микс между капитализъм и социализъм, а не само пари, пари, пари за шепа хора. Политиците не трябва да забравят, че когато години наред поставят парите преди хората, в един момент те ще се изправят с тояги и ще им кажат "Майната ви!". Не мога да кажа дали ще е нова революция, но това, което е в момента, не работи и няма да продължи още дълго.

- Бихте ли "облякъл" тези си политическите идеи в музика, в нов албум?
- Да, абсолютно! Ние и сега го правим - положението стане нетърпимо. Правили сме го и навремето. За нас, музикантите, е доста по-лесно да правим политически изявления чрез музиката си. И хората знаят, че сме откровени и безкористни, защото не го правим, за да станем депутати, министри или нещо подобно.

Реклама

- Заговори се, че Българската социалистическа партия е имала намерение да привлече вас и "Юръп" в предизборната си кампания наесен. Пред "България Днес" Джоуи Темпест категорично заяви, че "Юръп" никога няма да участва в подобно нещо. Как стои въпросът с вас?
- Дали "Хелоуин" ще участва в предизборна кампания, зависи много от това кой ще ни покани. Искам да съм сигурен, че става въпрос за отговорна политическа партия, с отговорна социална политика. За партия, която да ме убеди, че здравеопазването вече няма да бъде печалбарство. Че ако се разболея, няма да съм обречен на страдание! Днешният свят не е светът, в който бих искал да живея, и бих участвал в кампанията на партия - дори и българска, която докаже, че знае как да го превърне в по-социален.

- Хората сами си избират политиците, затова навярно и светът е такъв, какъвто сами си го правим?
- Така е! И затова е много важно да открием политици, на които да можем да вярваме. Такива, които нямат да ни лъжат и да ни причиняват страдание. Внимавайте много, приятели българи, за кого ще гласувате!

- Повечето от рок музикантите ходят с кръстове. Религиозен ли сте?
- Не знам дали съм религиозен по начина, по който обикновено хората възприемат този термин. Аз вярвам, че моето съществуване на Земята не е просто ей така. Вярвам, че има и една по-висша сила или същество, което следи всичко, което правим. И съм убеден, че ако правиш нещо лошо, ще си получиш наказанието. Затова гледам да не правя неща, които знам, че не трябва да правя. Но има много хора - и то такива, от които зависи животът ни, които явно не смятат като мен...

- Обичате много футбол, германският национален отбор стана световен шампион. Навярно сте много горд и щастлив?
- Жал ми беше за Мексико, че пак отпаднаха на осминафинала (за 6-и пореден път  бел. авт.), защото много ми бяха симпатични. Но, естествено, за мен има един отбор основно - Германия! Горд съм с моя тим! Другите страни имат звезди - Аржентина има Меси, Португалия - Роналдо... А ние, германците, имаме колектив и отбор!

Реклама
Реклама
Реклама