Реклама
https://m.bgdnes.bg/shou/article/4604441 www.bgdnes.bg

Скандален филм РАЗБИВА клишетата за Левски

Лили АНГЛОВА

"За мен Васил Левски не е този човек, който виждаме от портретите. Той е жив мъченик, който пет години живее с отворена рана, обикаля България, почти не яде и върши благородното си дело." Това сподели в деня на премиерата на филма "Дякона Левски" режисьорът му - актьорът Максим Генчев.

Филмът обхваща живота на Васил Левски от 1841 г. до обесването му през 1873 г. Заснемането му стартира преди година. Лентата трябваше да бъде реализирана изцяло с дарителски средства, но заради чужди далавери Максим Генчев прекрати кампанията. Тя започна през ноември миналата година в Карлово. Тогава бе обявено, че за продукцията ще трябват 2300 хил. лв.

Реклама

"Преустанових я, защото всичките пари, които влизаха от дарения, просто потъваха някъде. Реално не можех да снимам с тях. Получаваше се така, че се използва моето име, за да се скубят хората. И всичко негативно падаше върху мен", обясни Генчев. Предпоследният продуцент на актьора - Маргарита Русева от асоциация "Българска кинокласика и култура", с неговото име събира 80 хил. лева дарения. Никой не знае къде отиват парите.

"Заснехме кадри, а после тя поиска да ми продаде собствения ми материал. Имаме кадри от Плаково и Карлово, които се оказва, че не можех да използвам. Водя дела по този въпрос, но, слава Богу, че навреме разбрах за тази далавера, защото ако бяха влезли милиони, щях да се самоубия", сподели Генчев преди месеци за "България Днес". Провалът обаче не го отказва. Максим Генчев, който е и сценарист на филма, открива в Козлодуй 400 платна, които сам е рисувал през годините. Едно от тях - маслен портрет на Людмила Живкова, продава за 2500 лева. Не печели много, но е омерзен от факта, че обвиняват него за изчезването на средствата. "Как да обясниш, че парите просто секнаха и аз не съм виновен", заявява днес Генчев.

Тогава се появява спасителката на лентата за Левски. С помощта на д-р Златина Филипова, която финансира филма със заем, който взима от банка, скандалите секват. В нейната биография има два впечатляващи факта - тя обожава Васил Левски и от 20 години работи в Абу Даби, столицата на Обединените арабски емирства. Освен това има син Симеон, който без нейната намеса вече е бил одобрен за ролята на детето Левски и дори присъства в кадрите. Така камерата се завърта отново, но вече с друг актьор в ролята на Левски - Веселин Плачков. Първоначално главната роля на Апостола се играе от актьора Димо Алексиев, познат като един от злодеите в сериала "Седем часа разлика".

"Махнах Димо, защото стърчеше над всички, а е известно, че Левски е бил дребен. Освен това го хванах на няколко пъти да пуши ганджа и това ме отврати", укори Алексиев режисьорът малко след като го изхвърли от снимачната площадка.
Мястото му зае плевенският актьор Веселин Плачков. "

Чух за него и отидох в Плевен. Наблюдавах го тайно как излиза от театъра, как върви, с кого говори на улицата, харесват ли го хората. Преценявах походката му и разбрах - мъж с харизма, жив и талантлив. Отсякох - той ще е", разказва за избора си на актьор режисьорът. Плачков е завършил НАТФИЗ, но е работил повече по строежи, като готвач, барман, сервитьор и мияч в автомивка. Освен това е страстен почитател на татуировките. Има цели 15, които са се слели в една обща по ръцете и гърдите му. Заради ролята на Левски се налагало гримьорите да ги заличават от тялото му в продължение на час. Актьорът е женен, а 8-годишната му дъщеря Андреа също участва във филма за Дякона. Там тя е щерка на Мохамед бей, един от най-големите врагове на Апостола.

"За ролята на Левски Максим Генчев ме гонеше като империалист. Всяка вечер по време на снимките ме караше да си лягам на земята, само там спях - на пода, мислех и живеех с образа на Левски", сподели от своя страна Плачков пред "България Днес". Той, както и Генчев, е категоричен: "Апостола не е оня развихрил се Джингиби, който с един куршум поваля десет турци. Освен това не е предаден от поп Кръстьо", убеден е Веско.
Режисьорът и сценарист Максим Генчев опровергава във филма си и още една легенда, наложена през годините - че никой не се опитал да спаси Васил Левски по пътя му към София. Според него смелчаци е имало и това се потвърждава от историческите документи. С обесването на Апостола на свободата Генчев удря последната си точка.

Реклама

"Когато говорим за тази свята личност, нека си дадем сметка, че имаме тежък проблем - знаем къде е обесен героят, но не знаем гроба му. Чужденец е направил паметника в центъра на София. Усещането за всички нас е като за нещо крайпътно, а не за свещено място. Не случайно баба Ванга казваше, че държавата ни ще се оправи, когато намерим гроба на Левски. Това трябва да направим сега. А аз не искам да ме потупват по гърба. Знам, че филмът ще е шокиращ за много хора, но мисля, че зрителите ще го гледат на един дъх", завършва изповедта си режисьорът сценарист Максим Генчев.


Кой кой е?

В ролята на Левски ще видим актьорите Веселин Плачков и Симеон Филипов, които представят Апостола в различни възрасти. Горан Гънчев е Димитър Общи, а Николай Сотиров е баронът масон Бонър. Филмът е заснет на 40 локации в България - Видин и Бабини Видини кули, Велико Търново, Копривщица, село Мокреш и в много манастири, с художествен екип от 280 човека с близо 900 статисти. Максим Генчев го определя като трилър с елементи на екшън.

Реклама
Реклама
Реклама