Реклама
https://m.bgdnes.bg/shou/article/4606284 www.bgdnes.bg

Филип Аврамов-Фицата, актьор: Пари за секс не давам!

Кой е той?

Филип Аврамов е роден на 9 ноември 1974 г. Завършва актьорско майсторство в НАТФИЗ при проф. Енчо Халачев. Работи няколко години на щат в "Сълза и смях", Народния театър и МГТ "Зад канала", но предпочита да е свободен артист. В момента можете да го гледате в "Охранители", "Канкун" "Дама пика", "Ритъм и блус 1" и "Ритъм и блус 2" в МГТ "Зад канала" и в "Дон Жуан" в Народния. Има главни роли в "Писмо до Америка" и "Шивачки", както и в тв сериала "Патриархат" и "ТИЛТ". Участвал е в „Шоуто на Канала" и в "Царете на комедията".

Лили АНГЕЛОВА

- Г-н Аврамов, тази вечер е премиерата на "Всичко, от което се нуждаеш" по текстове на Виктор Пелевин в театър "Сълза и смях". Как се сработихте с режисьора Георги Михалков?
- С него се познаваме от НАФТИЗ, тогава направихме "Очаквайки Годо" при пълен успех. Виждахме се много пъти и все си казвахме, че нещо трябва да направим, но не стигаше времето за общи проекти. Ето сега се получи "Всичко, от което се нуждаеш". Първоначално не всичко в текстовете ми харесваше, но той дойде през лятото с друг вариант и почнахме да работим. По време на репетициите и аз се включвах с импровизации, "разцъквахме си топката", както се казва, и смятам, че ни се получи. Ива Караманчева ми е партньор в този спектакъл, тя е с връзки, защото е жената на режисьора (смее се). От 12 страници текст аз говоря в 11-те. Ива пък има мълчаливо присъствие, което също не е никак лесно. Но аз дейно участвах в пиесата. Вкарах неща, които ме вълнуват. Истината е, че това представление никога няма да е едно и също, защото импровизацията е над 60% от целия спектакъл. Във Варна играхме предпремиера преди дни, получи ни се много хубаво това лутане пред 700 човека, които бяха дошли да ни гледат. Моят герой доста се двоуми между мисълта какво прави и защо го прави. Той се занимава с рекламен бизнес, голямата работа, но това не го удовлетворява, защото не прави нищо за хората. Става дума за обикновена среща между проститутка и клиент. Но искам да кажа, че няма мръсни думи в постановката, "вагина" например е заменена с "брахмапутра" (смее се).

Реклама

- Добре, на вас не ви е чуждо режисьорството, нали?
- Ами да, сигурно говорите за постановката "Tи Ви Ми Янко", която направих. Да, там експериментирах доста дълго време и сега на 10 март спектакълът е готов и ще се играе на открита сцена на "Сълза и смях". Там също става въпрос за телевизия, както и тук във "Всичко, от което се нуждаеш". Във финалния монолог, който ще видите днес, става въпрос за телевизора като начин на пропаганда, забавление, причинителя на бедите, които ни спохождат. А в "Ти Ви Ми Янко" се опитвах с чувство за хумор да гледам на нещата, които ни поднасят програмите по телевизията, то е по-смешно, не толкова сериозно колкото същата тема, но в постановката "Всичко, от което се нуждаеш", макар че става дума за горе-долу подобни неща. Моят герой, който ще видите, днес се занимава с реклама. Той убива голяма част от човешкото у хората с нещата, които прави, и е напълно наясно с това. Той говори и за "тежката артилерия" от глупави думи, с които хора от неговия бизнес обливат съзнанието ни всеки ден.

- На плаката на "Ти Ви Ми Янко" не е упоменат режисьорът. Защо?
- Не съм се скрил зад никой, просто нямаше място на плаката, а и, честно казано, не ми се иска да се афиширам като режисьор. Знам какво искам да постигна с текстовете и смятам, че хората ще бъдат доволни, като го гледат през март.

- А на плаката на "Всичко, от което се нуждаеш" сте гол. Голотата в контекста на самата пиеса ли е или...?
- Хахаха, ако се родя с папийонка, това повече ще ме притесни, отколкото да се появя гол някъде. Не ме притеснява голотата.

- Т.е. "отваряш" се пред проститутката в пиесата не само физически, но и като съзнание?
- Ами да ви кажа, аз най-често се отварям пред случайни хора, с тях споделям. Правя го, защото знам, че те няма да използват т.нар. ми слабост, а и да я използват, това няма да е в нечий ущърб.

- В живота случвало ли ви се е да си плащате на жени за секс?
- Неее, български офицер пари за секс не дава. Та и аз така, не съм давал и не давам (смее се).

- А какво няма в ценоразписа на една проститутка?
- Няма любов. Никой не продава любов. Това е дефицитна стока и нещото, от което се нуждаем. Защото всеки отива при такъв род жени с ясното намерение да получи нещо. В този спектакъл това му е различното, гледната точка, от която гледа проститутката и клиентът. Защото иначе е ясно - отиваш, плащаш си за нещо и го получаваш. Нали знаете, че пачавра е една кърпичка за бърсане на маса... Е, и тя в един момент се изхабява, нали?

Реклама

- Да, има ли го това платено отношение, къде го срещате най-често?
- Най-вече в интернет. Това, че няма как да се погледнем един друг в очите, когато си говорим, това си е сериозен проблем. Но доста хора се затварят в социалните мрежи и така живеят. Жалко е. Факт е, че това зомбиране с телевизия и интернет ни убива. Забравяме, че сме хора. Докато учех текстовете, си бях монтирал изкуствена вагина на компютъра, за да разбера как се чувстват тези хора. Наистина можеш да откачиш.

- Ивето благодатна партньорка ли е?
- Мнооого. Макар че, когато жените мълчат, се вбесявам най-много.

- Вбесявате се и в сериала "Домашен арест" с Татяна Лолова по Би Ти Ви като заврян зет.
- Хахахаха, моята тъща харесва тази моя роля, радва ми се жената. Ще кажа за пръв път нещо - с Таня Лолова за пръв път играем в един филм заедно, който ще излезе съвсем скоро - "Бартер" на режисьора Атанас Киряков. Там Таня играе за първи път в драматична роля, а аз съм рибарят.

- Преди ден играхте и в предпремиерата на "Глупаци" от Нийл Саймън в Кюстендил. Удобно ли е да си глупак днес?
- Мноого. То ти е наложително даже да си глупак, за да оцелееш. На 3 март ще го играем тук в София като премиера. Освен това участвам и в шест постановки. Нищо не се постига така лесно с щракване на пръсти, трябва много труд. Знаете ли, аз обичам да съм част от спектакли, които се играят години наред, не обичам халтурките и еднодневките, не съм фен на полуфабрикатите.

- Политиката вълнува ли ви?
- Не, защото в парламента не заслужават моето внимание. Това е мръсна работа, а и не мога да свържа тази светла пиеса на Нийл Саймън "Глупаци" точно с политиците. Защото вече никой не си спомня Бил Клинтън или Моника Люински, но всеки знае Брус Уилис или Робърт де Ниро. Хората, които се занимават с политика, само пръдват и това е. Нищо не остава след тях. Никой не ги помни, защото няма с какво да се запомнят.

- Смятате ли, че БГ филмите улавят някаква промяна в разбиранията и поведението на съвременния българин?
- Едва сега започнаха да се раждат филмите, които отразяват промените у българина през изминалите 20 години. И чак сега узряха идеите за тях. Не може да има само застой. Новите филми се правят от нови хора, които не искат да живеят като коне с капаци. Българите вече желаят да се случи нещо, не могат да търпят нищо да не се променя. Толкова дълго страдаха. И филмите улавят промяната.

- Четох някъде, че сънувате това, което ще ви се случи.
- Като чуят подобно нещо, хората не вярват. Щом има феномени като Ванга, значи бъдещето е написано някъде. Ако имаш отворени сетива за него, ще го видиш. Това не са случайни неща и не можеш да ги пренебрегнеш. Затова е важно и да имаш смелост да ги формулираш. Да изкажеш едни думи е изключително отговорно, защото може да са много жестоки. Веднъж наблюдавах в църква заснемането на сцена със сватба. Бяха довели истински свещеник, който трябваше да венчае наужким младоженците. Попът обаче отказа - как щял да изрече наужким думите за венчавка! Разбрах го добре, защото, като се занимавам с актьорство, знам силата на думите.

- А вие помните ли сънищата си?
- Няма начин да не помня някои. Може да сънувам нещо, случило се пет години по-рано. Сякаш изведнъж прещраква. Когато нещо те тормози, то намира рано или късно своето решение. Дали ще бъде по един или друг начин, накрая се освобождава. Голяма тайнственост. Все пак да не забравяме, че работим с много малка част от мозъка си.

- И какво да кажем на зрителите днес?
- Да им кажем: "Каним ви най-нахално да придойдете като река на премиерата на "Всичко от което се нуждаеш", защото ще изпуснете събитието на годината!"

Реклама
Реклама
Реклама