Реклама
https://m.bgdnes.bg/shou/article/4816645 www.bgdnes.bg

Хасан и Ибрахим излизат в почивка

Иво АНГЕЛОВ

Свръхталантливите малки пианисти Хасан и Ибрахим излизат в дълга почивка и временно ще спрат с професионалните си ангажименти. Това заяви вчера пред "България Днес" техният баща Дениз Игнатов само броени дни след кацането на самолета им от Русия.

Близнаците се прибраха след участие в изключително оспорвано и силно музикално състезание в Санкт Петербург, където за пореден път представиха достойно България. Единият от тях отпадна в първия кръг, вторият на косъм преди финала.

Реклама

"Синовете ми показаха, че са музиканти от световна класа. Конкурсът в Санкт Петербург беше много оспорван и може би трябваше да се подготвят малко по-сериозно. Проблемът е, че нямахме повече време за подготовка, тъй като се прибрахме от Ню Йорк и почти веднага отпътувахме за Русия. На Хасан и Ибрахим им се събраха 26 много натоварени дни, в които не спираха да свирят, и затова сега ще си починат и ще презаредят батериите", заяви таткото на близнаците.
Той призна, че към малките пианисти продължават да валят предложения за участия, но тепърва ще преценява дали да се включат, или да отделят повече време за почивка.

"На конкурса в Санкт Петербург пролича нещо, с което досега не се бяхме сблъсквали - останалите участници знаеха колко добри музиканти са синовете ми и се бяха подготвили. Бяха прочели биографиите им, бяха запознати с отличията им. Вече не сме анонимници, които можем да изненадаме, а доказани имена, с които всички се съобразяват.

Продължаваме напред и един ден ще бъдем на световния връх, за да прославим България. За моите синове само първото място е успех, всичко друго се приема като провал. Ще го кажа не защото са мои деца, но един ден Хасан и Ибрахим ще бъдат най-добрите пианисти в света. Ще бъдат много популярни, но няма да забравят да развяват националния трибагреник", добави Игнатов. На състезанието в Русия Ибрахим се представил малко по-добре от брат си Хасан и достигнал до втория кръг на музикалната надпревара.

Близнаците бяха единствените представители на България, като получиха правото да се включат в надпреварата след сериозен предварителен подбор и краен брой от 22 участници. Във фестивала нивото на участниците е било много високо, като най-сериозни противници са им били пианистите от Китай и домакина Русия.

Хасан и Ибрахим използвали престоя в Санкт Петербург, за да разгледат града и да опознаят местната култура. Чисто по детски, най-голям интерес представлявала за тях местната зоологическа градина, където силно се впечатлили от жирафа. Близнаците и техният баща намерили време да обиколят и улиците и да си направят много снимки за спомен.

Санкт Петербург често е определян като най-западния град на Русия в културен смисъл. Чисто географски това е най-северният град с население над 1 милион души в света. Историческият център е включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. В Санкт Петербург се намира и Ермитажът - най-големият музей на изкуството в света.

Сред най-сериозните оферти в момента пред талантливите пианисти са участия в Австрия и родния морски курорт Албена. Решението дали ще се включат обаче ще бъде взето едва след като съберат сили и си починат, защото точно в момента имат нужда от пълно спокойствие.

Реклама
Реклама
Реклама