Реклама
https://m.bgdnes.bg/shou/article/4821484 www.bgdnes.bg

Народната певица Валя Балканска: Чакам обаждане от Холивуд

Иво АНГЕЛОВ

"Чакам обаждане от Холивуд - нека те да ме потърсят, да си уговорим среща и да поговорим. Само така може да се изясни ситуацията, но аз няма да ги търся."
Това коментира пред "България Днес" народната певица Валя Балканска, след като стана ясно, че песента "Излел е Дельо хайдутин" попадна в саундтрака на касовата холивудска продукция "Утреландия" без нейно знание.


"Само с диалог може да се решат нещата, но за момента не знам да има насрочена среща. Днес (вчера – бел. ред.) съм в Хасково, но ще се прибера към Смолян, така че имам възможност да реагирам и да се видим. Повече информация ще предоставя, когато подобна среща се осъществи. Но още никой не ме е потърсил", добави гласовитата българка.
"Утреландия" (на английски - Tomorrowland) е американски филм на режисьора Брад Бърд. В главните роли са носителят на "Оскар" Джордж Клуни и Брит Робъртсън, а Хю Лори, познат у нас повече като доктор Хаус от едноименния сериал, е в ролята на злодея. Премиерата първоначално е обявена за 12 декември 2014 г., но впоследствие е отсрочена за 22 май 2015 г. Точно при представянето на филма стана ясно, че "Излел е Дельо хайдутин" звучи с нов аранжимент във филма.

Реклама


"Много народ я изпя, много я откраднаха, но съм доволна, че българска песен покори земята и небето", казва още Валя Балканска, която признава, че за пръв път чува този вариант на песента и няма идея как тя е попаднала в холивудската продукция.
Композиторът на последния вариант Томас Бергенсън - автор на музиката на редица известни филми, признава единствено, че е използвал съвсем малък фрагмент от песента. Той изяви готовност лично да се срещне с българската народна певица и да поднесе извиненията си. Засега остава загадка кога точно ще се състои подобна среща и какви ще бъдат резултатите от нея.


Фолклорната музика не е обект на авторскоправна защита, защото авторите й са неизвестни и такива произведения могат да се обработват свободно, както и да се използват фрагменти от тях за създаване на нови произведения. Така че в случая няма нарушени авторски права - поради факта, че те не се защитават по закон.
Експертите от дирекция "Авторско право и сродните му права" на Министерството на културата пък се опитват да изяснят случая със съдействието на двете дружества за колективна защита на авторските и сродни права - "Музикаутор" и "Профон".

И друг  път е крадена

Това не е първият случай, в който "Излел е Дельо хайдутин" озвучава чуждестранен филм, без да е искано съгласието на Валя Балканска.
Преди пет години песента беше включена в американски филм за войната в Афганистан.
През 1977 г. песента е включена в златната плоча на американските космически апарати "Вояджър 1" и "Вояджър 2" като музикално послание от Земята към далечния Космос. Известността на певицата расте, след като песента прозвучава и в тв предаването "Космос" на американския астроном Карл Сейгън.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама