Реклама
https://m.bgdnes.bg/shou/article/4942357 www.bgdnes.bg

Певецът Орлин Горанов: Не ме интересува "Златният Орфей"

Орлин Горанов е един от най-обичаните и популярни български естрадни изпълнители. Освен с многобройните хитове, значителна част от които в дует с Кристина Димитрова, той заема място в историята на българската популярна музика и като последния победител в международния конкурс "Златният Орфей" през 1999 г. Тогава той печели с "Мъжка песен" по музика на Захари Георгиев и текст на Кирил Аврамов.
"Златният Орфей" трябваше да се възстанови в края на август. Зад инициативата стои вдовицата на основателя му Генко Генков - Дариана. В последните дни стана ясно, че тя среща трудности с организацията му, като те не са само финансови.
"България Днес" се свърза с любимеца на няколко поколения, който през тази година празнува 35 години на сцената, за да научи какво е мнението му около драмите покрай фестивала.

- Г-н Горанов, следите ли какво се случва около "Златният Орфей". Организаторите алармираха през седмицата, че фестивал може и да няма заради проблеми с финансирането, и призоваха за спешна помощ от страна на държавата...
- Честно казано, не съм разбрал нищо по този въпрос. Както се казва - no comment. В момента имам толкова много други ангажименти, че не мога да мисля за проблемите на "Златният Орфей".

Реклама

ВНИМАНИЕ, ЧИТАТЕЛИ! Целия текст, снимки, още факти и интересни детайли ще публикуваме  в хартиеното издание на "България Днес"

- Добре, но как приемате по принцип идеята за възраждането му? Не ви ли е и малко мъчно, че вече няма да сте последният победител?
- Честно казано, изпитвам смесени чувства, но не само и единствено защото вече няма да бъда последният победител. Надявам се фестивалът, който не съществува вече 16 години, да бъде възстановен в предишния си блясък, защото го заслужава дори и само заради името си. Само искам да припомня, че "Златният Орфей" се излъчваше по линия на Интервизия във всички страни от тогавашния Съвет за икономическа взаимопомощ (СИВ) и събираше телевизионна аудитория от 500 млн. зрители. Всяка вечер се правеха разкошни рецитали, а всеки от гостите от чужбина си тръгваше с някоя хубава българска песен в репертоара.


- Потърсиха ли ви организаторите с предложение да се включите в работата?
- Да, разговарях веднъж с госпожа Дариана Генова, но аз не съм силен като администратор и в организационната част няма с какво да помогна. Идеята беше да се направи една Вечер на звездите, на която да се съберат участници и победители от предишни години, но за съжаление датата съвпадаше с мои поети вече ангажименти и аз няма да мога да присъствам, но пожелавам успех на начинанието. "Златният Орфей" е един от най-прекрасните ми спомени и стискам палци за рестартирането му.


- А възможно ли е фестивалът да бъде възстановен в първоначалния му блясък?
- Възможно е, но трябва наистина държавата в лицето на Министерството на културата да погледне по съвсем друг начин на него. Той трябва да стане стратегическо събитие в музикалния ни живот. Може би трябва да се поучим от Русия. Точно при разпада на социализма там успяха въпреки материалните трудности да съхранят духовността си. Инвестираха в култура и затова в момента руските артисти са на световно ниво. Като се започне от поп изпълнителите, минем през балета, операта, киното, защото имат режисьори, които с голям успех работят и в Холивуд, снимат по цял свят, актьори, които участват в международни продукции със страхотен успех. Ако държавата няма концепция за малко по-далечното бъдеще за визията на културата си, нещата никога няма да се оправят.


- Песента, с която спечелихте през 1999 г., носи заглавието "Мъжка песен". Доста преди това изпълнявате и "Мъжка любов", в припева на която се пее за "Мъжката любов, тя е падаща звезда, мъжката любов, тя гори и гасне без следа, видиш ли я ти - нещо пожелай, нещо искай, ще се сбъдне може би". Какво е посланието на това произведение?
- Най-добре би било да се обърнете към автора на текста с този въпрос. Аз като изпълнител може би няма да мога да предам точно какво е искал да каже, но при всички случаи става въпрос за една лека закачка с младите момичета.


- Като заговорихме за падащи звезди - в нощта на 12 срещу 13 август наблюдавахме "дъжд от падащи звезди". Пожелахте ли си нещо, имате ли традиция в това отношение?
- Разбира се, пожелах си, но е нещо дълбоко лично и не искам да казвам какво е, защото ще проваля шансовете му да се сбъдне.

Реклама


- А свързано ли беше със "Златният Орфей"?
- Не, разбира се. Някой друг е трябвало да си пожелае нещо такова. Нека това, което съм си пожелал, да си остане все пак за мен.

- Изпратихте доста натоварено лято. Какво ви предстои като концертна дейност до края на сезона?
- Да, наистина. Заедно с Росица Кирилова, Маргарита Хранова и Йордан Караджов направихме едно голямо турне "Вечните песни на България". В момента обикаляме страната, пеем в различни градове с Кристина Димитрова и други колеги.

Реклама
Реклама
Реклама