Реклама
https://m.bgdnes.bg/shou/article/4951507 www.bgdnes.bg

Стоянка Мутафова: С Невена се правехме на гамени Роже Вадим учил Коканова да яде омари

Тя е по-красива от София Лорен, възкликнал топрежисьорът в Кан


Един от най-великите френски режисьори - Роже Вадим, който лансира Бриджит Бардо, е учил Невена Коканова да яде омари. Това се случило на кинофестивала в Кан през 1963 г., където филмът "Тютюн" с Коканова участвал за първи път зад граница.
За това разказа Стоянка Мутафова пред "България Днес". "Тогава й дадох моя кожен шал, за да е по-шик, а тя ми разказа, че на вечерята Роже Вадим я учил как да яде омари. След като гледал българския филм, възкликнал от удивление: "Не сте ли съгласни, че главната героиня е по-красива и от самата София Лорен!", предава думите му Мутафова. "Ето това беше Невена - невероятна жена", спомня си Мутафова и допълва, че единственият автограф, който Невена е взела - бил от Шарл Азнавур.
"Невена беше много сложно устроен човек", раздипля спомени за незабравимата си дружка Коканова колежката й Стоянка Мутафова. 93-годишната актриса не успя да присъства на поредната среща на приятелите и близките на Коканова, която бе в събота в габровското село Иглика (бившата махала Чомаците). Домакин на проявата вече 15-ата година е Дикран Балабанян, човекът, убедил покойната актриса да си купи къща в селото. "Венчето беше голяма, но никога не парадираше със своята външност. Даже се дразнеше, че я възприемат като красавица. С нея правехме доста щуротии. Маскирахме се. Тя обичаше да се прави на бандитка, докато караше колата си. Веднъж, когато бяхме в Слънчев бряг, се качихме на файтон. Климент Денчев, облечен като кочияш, караше файтона. А ние с Невена се правехме на последни гамени и свирехме със свирки. Хората ни правеха тралала с ръцете, а ние умирахме от смях", спомня си още Мутафова. Според нея Невена е от малкото български актриси, дръзнали да изиграят мъжка роля. Вдъхновил я примерът на великия й колега Дъстин Хофман, който през '1982г. предизвикал фурор с ролята си на Тутси от едноименния филм. Коканова влязла в ролята на стария евреин вехтошар във филма "Делници и празници". По време на снимките из старите улички в центъра на София се случили немалко сакатлъци. Но Невена била страшно убедителна в ролята, даже и когато дългата й бяла брада се разлепила. Докато я лепили, се събрала тълпа. Сеирджиите почнали да се обзалагат, че "оная там" не е мъж, ами Коканова! И когато снимките приключили, се юрнали да взимат автографи от своята любимка, разказва Мутафова.

ВНИМАНИЕ, ЧИТАТЕЛИ! Целия текст, снимки, още факти и интересни детайли ще публикуваме в хартиеното издание на "България Днес"

Реклама


В арт средите наричали галено Коканова ту Венчето, ту Ечка, ту "босата Жулиета". Стоянка си припомни пред "България Днес" и за колоритните страни от характера на Невена. Една от тях била отглеждането на... екзотични твари. От едно пътуване до Индия култовата актриса си донесла маймунка. Кръстили я Шошо. Палавото животинче подлудило цялата къща и я обърнало нагоре с краката. "Спомням си как маймуната седеше в кухнята на малкото апартаментче на Невена до кино "Изток". Когато някой искаше да влезе, Шошо бъркал в джоба му за бонбон. "Венчето казваше: "Ей, чакай, чакай, да ти дам нещо, защото не й ли дадеш, тя ти удря шамар!", смее се Стоянка. "Маймуната се люлееше на полилеите и ги изпотроши. Разнищи дамаската на мебелите и превърна в лиани завесите. За пред хора Невена го обличаше в моряшко костюмче. Накрая със свито сърце се видя принудена да го даде в цирка. Много страдаше от раздялата и понякога тайно се промъкваше под купола, за да се порадва на небивалите му артистични способности", доверява и най-близкият приятел на актрисата, режисьорът Павел Павлов. Веднъж Невена дори му споделила, че без малко да купи на Птичия пазар в Москва и... малко крокодилче. И само фактът, че нямала достатъчно пари, я накарал да откаже от ексцентричната покупка. В мазето пък тя си отглеждала бухал, подарен на Шарлето, мъжа й, както и малка лисица.
"Помня и друг подарък на Коканова. Веднъж един обожател й поднесе прасенце вместо букет. И тя го кръста Добродушко", добавя към разказа си Стоянка Мутафова. Сукалчето се "влюбило" в актрисата и я следвало по петите като сянка. Даже не грухтяло, а дуднело нещо си на своя свински език. Особено трогателна била гледката, когато актрисата си полягала уморена след някоя репетиция, а Добродушко заспивал в скута й с биберон в зурличката. В такива моменти тя не смеела да помръдне, за да не разбуди любимеца си.
Все пак има два факта от биографията на Невена Коканова, за които нито тя, нито хората, които я обичаха, не искат да говорят. Единият е, че баба й по майчина линия е австрийка, а дядо й - адютант и член на свитата на Фердинанд. Другият е, че баща й е лежал в Белене две години и половина, тъй като до 1944 г. е бил офицер в българския корпус в Македония. Малцина знаят, че тя е една от малкото недипломирани актриси. "Но това не й попречи да направи незабравими роли в киното, които би било некоректно да се изброяват, защото всички са запомнящи се и посвоему въздействащи. Явно не дипломата прави играта и не дипломата печели аплодисменти. Артисти винаги ще има, но човеци не останаха, все ми казваше", спомня си днес Мутафова.
Една от любимите теми на Венчето била къщата в Габровския Балкан. "Абе, аз се правя на селянка, ама не съм", казваше през смях. Беше си купила дори коза. Харесваше й животът в Чомаковци. "Трябва да си страшно интелигентен човек, за да можеш да общуваш на различни нива и да ставаш част от друг свят", разсъждава днес Стоянка.
В едно от последните си интервюта Коканова се обръща с благодарност за късмета, който е имала. "Бях отрупана с работа, и то хубава. Роли, за които една актриса може само да мечтае."
Дори да бе играла само във филми като "Тютюн" и "Крадецът на праскови", пак би трябвало да е благодарна на съдбата. Но Невена Коканова се превъплъти и в много други прекрасни кинообрази през своя 62-годишен живот. Тя си отиде на 3 юни 2000 г., покосена от рак на гърдата.

каре
Васко Кеца в първия филм
на Невена

"Коканова бе иконата на българското кино. Имах късмета да играя с нея във филма "Бъди щастлива, Ани", спомня си днес мъжкият глас номер едно на България - Васил Найденов. "Бяхме избрани отличниците на класа. Това беше първата роля на Невена в киното. Това пък беше първият мой хонорар, който въобще получих в изкуството. И много се гордеех, защото за мен това бяха страшно много пари, а тогава бях втори клас", спомня си днес Васко Кеца.

Лили АНГЕЛОВА

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама