Реклама
https://m.bgdnes.bg/shou/article/5254684 www.bgdnes.bg

Чернокожа актриса ще играе ролята на Хърмаяни Грейнджър в постановка продължение на “Хари Потър”

Някъде в средата на миналата година писателката на една от най-успешните поредици “Хари Потър” Джоан К. Роулинг обяви, че замисля театрална пиеса за “момчето, което оживя”.

Случи се точно на 18-ата годишнина от публикуването на първата книга - “Хари Потър и философският камък”, във Великобритания.

Реклама

За постановката се заговори за първи път в края на 2013 г., когато авторката каза, че почитатели на книгите са ѝ изпратили безброй молби през годините за превръщането на “Хари Потър” в спектакъл.

Заглавието, което бе избрано за пиесата, е “Хари Потър и прокълнатото дете”, а идеята е в нея да се разкаже неизвестна част от историята на малкия магьосник, включително частта с убийството на родителите му. Роулинг бе категорична, че

това няма да е

предистория

Тя обаче отказа да разкрие повече подробности за сюжета на пиесата. “Не искам да кажа твърде много, защото не желая да развалям това, което знам, че ще бъде истинско удоволствие за феновете - обясни писателката и добави: - За да отговоря на един неизбежен въпрос - защо “Прокълнатото дете” не е нов роман? Убедена съм, че когато публиката види пиесата, ще се съгласи, че това е единственият подходящ начин за представяне на историята.”

Вече се знае, че действието се развива 19 години след събитията в последната книга за Хари Потър. Порасналото вече момче работи в Министерството на магията и се грижи за трите си деца. В пиесата по-малкият син на Хари - Албус, ще се сблъска за първи път със семейните проблеми.

Сценарият не е дело на авторката, а резултат от съвместна работа между нея, колегите ѝ Джак Торн и Джон Тифани.

Премиерата бе

Реклама

обявена за лятото

на тази година

и точно когато почитателите на историята мислеха, че няма какво повече да ги изненада, от екипа обявиха актьорите, които ще вземат участие в спектакъла. Шокът дойде с избора на една от главните женски роли – Хърмаяни, най-добрата приятелка на Хари Потър, чийто персонаж бе пресъздаден във филма от британката Ема Уотсън. Нейната роля в пиесата бе дадена на чернокожата актриса, родената в Свазиленд Нома Думезвени. Това бе обявено в официалния профил на пиесата в туитър, където още се казваше, че Джейми Паркър ще вземе ролята на Хари, а тази на най-добрия му приятел Рон Уизли е дадена на Пол Торнли.

Не мъжките роли обаче предизвикаха интерес, а главната женска. В интернет това бе най-коментираното събитие в края на декември миналата година.

Мненията бяха

от крайно

положителни

до ужасно

отрицателни,

като основната причина за второто беше, че феновете знаят Хърмаяни като бяло момиче. За това известна вина има именно изборът на Ема Уотсън за ролята ѝ във филмите.

Факт е обаче, че книгите не дават никаква информация за расата на най-важния женски образ в историята. Точно това каза и Роулинг с коментара си в туитър: “Никъде в книгите не пише, че Хърмаяни е бяла”. Тя не само няма проблем с избора на чернокожа актриса, но и подкрепи концепцията.

“Критерии: кафяви

очи, къдрава коса

и много умна

Бялата кожа не е посочена никъде. Роулинг харесва черната Хърмаяни”, написа още тя в социалната мрежа.

Защитниците на избора на чернокожата актриса дори изкараха извън контекста част от третия том “Хари Потър и затворникът от Азкабан”, за да подкрепят тезата, че авторката дори намеква за тъмния цвят на кожата на героинята си. Там Роулинг описва ситуация, в която Рон изглежда с невероятно много лунички, а Хърмаяни - много кафява.

Появиха се спекулации, че всъщност изборът на чернокожата актриса е само трик, с който да се привлече повече внимание към постановката. А дали е така – светът ще разбере на премиерата на спектакъла “Хари Потър и прокълнатото дете”. Тя е насрочена за 30 юли 2016 г. – ден преди рождения ден на Хари в лондонския Palace Theatre. 

   

Реклама
Реклама
Реклама