Реклама
https://m.bgdnes.bg/shou/article/5497227 www.bgdnes.bg

Поли Генова - жертва на войната Русия -Украйна

България в лицето на Поли Генова достигна до най-голямото си постижение в историята на Евровизия досега. На финала в събота вечерта нашата представителка се класира на 4-о място. Тя събра 307 точки при сложната система на гласуване в конкурса. Според нея половината от резултата на един участник се определя от професионално жури на всяка страна, а другата половина - от вота на зрителите в нея.

Победител на Евровизия 2016-а стана украинката Джамала с песента си “1944”. Парчето е

посветено на

депортацията на

татарите от Крим

по времето

на Сталин

Самата певица е с такъв произход и нейни близки са били участници в тези събития, а на огромната сцена в Стокхолм тя пя на езика на татарите от полуострова, който е в списъка на ЮНЕСКО на застрашените от изчезване езици.

Реклама

Гласовете за Джамала доказаха още веднъж, че Евровизия е много повече геополитически конкурс, отколкото сцена, на която трябва да победи най-хубавата песен. За нея максималния брой точки - 24 (по 12 от професионалното жури и от зрителите) дадоха Сан Марино и Полша. Представителката на Украйна отмъкна много от точките на бившите социалистически републики, които традиционно отиват за Русия - от Молдова (22 т.), Латвия (22 т.), Азербайджан (20 т.), Литва (18 т.), Беларус (17 т.), Естония (15 т.). Джамала получи много точки и от Грузия (22 т.), Босна и Херцеговина (19 т.), Македония (18 т.). Зрителите в Русия също решиха да подкрепят Джамала, като ѝ дадоха 10 точки, макар малко по-рано техни представители да искаха украинската представителка да не пее “1944”. Аргументът им е, че Евровизия обикновено забранява изпълнението на политически песни.

Джамала събра общо 534 точки. На второ място остана представителката на Австралия Дами Им с 511 т. 27-годишната певица всъщност е родена в Южна Корея и се мести на островната държава със семейството си, когато е на 9 г.

Докато водещите съобщаваха резултатите от гласуването на националните журита, изглеждаше, че тя ще бъде победителката на вечерта. Подреждането обърна вотът на зрителите, които я поставиха на второ място, а веднага след нея се нареди певецът от Русия Сергей Лазарев с 491 т. Максималния брой точки - 24, той получи от Азербайджан и Беларус, а Гърция и Кипър му дадоха по 22 т.

България също

подкрепи Русия,

като даде на Лазарев цели 18 т - 12 от зрителите и 6 от професионалното жури. Може би присъствието на Филип Киркоров в делегацията и участието му в написването на песента също повлияха за това.

Макар че ние подкрепихме Русия, тя не даде нито една точка на Поли Генова. Нашата представителка в конкурса събра общо 307 точки, с които излезе на 4-о място. Много малко от балканските държави подкрепиха България. Македония ни даде 20 т., Сърбия и Албания - 12, Черна гора и Гърция - 7, а Хърватия - само 1.

Реклама

Нито едно професионално жури не ни даде максималния си брой точки. 10 т. ни присъдиха съдиите от Македония, Словения, Франция, Ирландия и Малта. Зрителите само от две страни - Кипър и Испания, ни дадоха максималните си 12 т. Австралия също реши да ни подкрепи, като ни даде общо 18 т. - 8 от журито и 10 от зрителите.

До последно подредбата в класирането се променяше, а Поли Генова непрекъснато влизаше и излизаше от челната петица. “Обожавам тази песен - ясен знак е, че публиката пощурява по нея, а много хора в залата за журналисти танцуват. Кой може да устои и да не запее I'm a Loofah, докато кълчи коленe навътре и навън? И хората ще запомнят костюма от Окръг 12. Гласувайте за България”, написа британският всекидневник “Гардиън” в своя блог, докато течеше финалът. Всъщност в песента на Поли няма фраза I'm a Loofah. Целият текст е на английски, а само в припева е вкарано българското изречение “Дай ми любовта”, което много англоговорeщи чуват по различен начин. А костюмът от Окръг 12 е препратка към филма “Игрите на глада”.

Тоалетът на Поли наистина предизвика много коментари още преди тя да пее на сцената в огромната зала “Ериксън Глоуб”. По облеклото на Поли имаше LED светлини, които започнаха да светят във втората част на изпълнението ѝ за по-голям ефект. Заради това и Франс прес написа, че

представянето на

Поли е било едно

от най-големите

зрелища

на вечерта.

Малко след победата си Генова обясни, че ще отиде в лобито на хотела, за да види родителите си, а след това се отправя на афтърпарти с целия си екип. Тя се прибра в София в неделя вечерта.

От държавите в

първата четворка май

само ние сме в Европа

Участието на Поли Генова в Евровизия и финалното класиране в конкурса стана повод за много коментари във фейсбук. Писателката Милена Фучеджиева публикува там: “Единствената причина току-що да изгледам победилата песен на Евровизия беше участието на Поли Генова. Някога имаше един фестивал “Ален мак”, нямам нито време, нито желание да обяснявам, младите ще намерят в интернет какво представляваше. Евровизия прилича на него. Тя е политически фестивал.

Украинката Джамала - и все пак ако беше и полу-мъж, щеше да е съвършена. Певица лишена от чар, посредствен глас, посредствена песен. Но пък хем украинска, хем с ислямски мотиви, новите "европейци" в Европа явно са гласували за "европейското" звучене. Две в едно, браво, украйнски комсомолци, добре се справихте.

Затова, мила Поли Генова, не търси причината за загубата си в нищо друго освен в отново безкрайно тъпия и несвободен свят, в който живеем - свят на студена война и на подмяна. Загубата ти няма нищо общо с качествата ти и представянето ти. И ако си достатъчно наивна и друг път да се явиш на този тъп цирк, моля те, преди това стани лесбийка, или поне си пусни брада. Всъщност имам блестяща идея - сключи брак с транссексуална жена от Сирия. Само така България ще спечели. Помисли, Поли, не се отказвай да направиш България известна.”

Емил Кошлуков написа в личния си профил в социалната мрежа: “Съвсем логично е Австралия да участва на Евровизия. Все пак бабите и дядовците на австралийските участници са подбрани от най-добрите британски съдии. Честито на Поли Генова, страхотно представяне!”

А коментарът на Любен Дилов беше: “От държавите в първата четворка на Евровизия, то май само ние сме действително в Европа. Демек, честито и си лягайте вече!”

Реклама
Реклама
Реклама