Реклама
https://m.bgdnes.bg/shou/article/7222038 www.bgdnes.bg

Събитията на 2019: Звезда от "Сексът и градът" идва у нас

Мирослав Илич открива новата година, Сара Брайтмън слага финала

На 70 години, но още вълнува женските сърца и поклонниците на балета. Михаил Баришников - виртуозен балетист за едни и Руснака от култовия сериал "Сексът и градът" за други, идва в България.

В самата зора на 2019 година Баришников обещава летящ старт на културната програма с участието си в нашумялата постановка "Бродски/Баришников". В нея последната любов на Кари от "Сексът и градът" преди да се врече най-сетне на Тузаря, Баришников ще говори на руски, но цялата публика в България ще го разбере. Защото, признава самият творец - "За мен България е много скъпа". По думите му от нашата страна тръгва световната му кариера, защото през 1966 г. Баришников участва в Международния балетен конкурс във Варна, където печели златен медал, след което следва възхода в кариерата му. На 19 и 20 януари на сцената на Софийска опера Баришников ще изнесе прочутия си вече по цял свят моноспектакъл.

Реклама

Друга половинка на световно величие и не по-малко популярна от него ще сложи един от финалите на културните събития за 2019 г. Оперната кралица и актриса Сара Брайтмън, любимка на поколения, благодарение на безсмъртния си дует с Андреа Бочели, ще взриви НДК на 20 октомври. Концертът на красивата британка ще е втората й изява в България, а билетите са на цени от 70 до 150 лева.

Отново в НДК, но от другата страна на музикалния медал ще извие глас сръбската легенда на фолка Мирослав Илич. Началото на годината в България ще е равносметка за сръбския гигант, тъй като концертът му на 23 февруари в зала 1 на НДК ще е по повод 45-те му години на сцената.

Звездата Майкъл Бубле ще е един от гвоздеите тази година с концерт в "Арена Армеец". Красавецът, чиито балади и коледен албум миналата година подлудиха милиони жени по света ще изнесе концерт пред българската публика на 14 септември. Канадската суперзвезда е прочут с това, че разтърсващите му текстове идват от собствените му преживявания и страдания. Рок-феновете също ще бъдат уважени.

"Дрийм тиътър" и "Аксепт" ще изпълнят с куфеещи фенове НДК и Античния театър в Пловдив. "Дрийм тиътър" ще разбият публиката в Двореца на културата на 3 юли, а "Аксепт" ще разтърсят Европейската столица на културата на 18 май. Малко по-рано в "Арена"-та ще пее култовият Лени Кравиц, като неговото участие ще е на 4 май. "Арена Армеец" ще е тясна за таланта на Краля на валса на 8 юни. Андре Рийо ще възвиси публиката с фантастична музикална палитра от валсове, филмова музика, опера, мюзикъли и поп хитове заедно с оркестъра си "Йохан Щраус".

Великият тенор Хосе Карерас ще каже adios на българската публика на 11 май. В концерта в столичната зала "Арена Армеец" участие ще вземат над 120 души, ще бъдат представени всички велики и обичани изпълнения на легендарния изпълнител, превърнали се в емблеми на няколко поколения. Диригент на бенефисния концерт на Хосе Карерас ще бъде големият Давид Хименес, който е уважаван по цял свят. Спектакълът на един от най-популярните оперни певци на нашето време ще бъде последният за него не само в България, а също така за всички балкански държави.

Реклама

В края на годината незабравими емоции ще донесе и италианският любимец Ерос Рамацоти. Той ще изнесе концерт у нас на 3 октомври 2019 година като част от световното си турне, промотиращо последния му албум. Българските фенове на изпълнителя ще имат възможност да го видят на сцената на "Арена Армеец".

Пловдив приютява Берлинската стена 

Разрухата, която единява и единението, което разрушава. Тези две концепции ще са акцентът в следващите 12 месеца в Пловдив - "Европейска столица на културата за 2019 г."

Древният град ще се превърне в сърцето на духа и културата на Европа на 12 януари и в предстоящите месеци ще посрещне стотици хиляди гости и туристи. А те ще имат възможност да видят на живо символите на единението и разрухата - фрагменти от оригиналната Берлинска стена и "Брекзит Блус". С тези два акцента се гордеят най-много в Града на тепетата, въпреки че според зам.-кмета на Пловдив Стефан Стоянов, Пловдив отдавна е гордост и за свои, и за гости.

"Големият успех на Европейска столица е, че успяхме да променим имиджа на града в положителна посока. Пловдив се появи на туристическата карта на Европа и стана по-привлекателен за живот и инвестиции. А пловдивчани много се гордеят с това", разказва Стоянов.

Фрагментите от прочутата Стена ще са в сърцето на Пловдив по повод 30-годишнината от падането на символа на комунизма, която се отбелязва през 2019 г. Изложбата от пътуващи фрагменти е и единствената в света колекция на остатъците от разрухата, която обединява всички противници на стария режим. Изложбата ще включва още три автомобила "Трабант", изрисувани от Тиери Ноар, Кристоф-Еманюел Буше, Киди Ситни - едни от авторите, оставили вечния си отпечатък по тухлите на Берлинската стена. Неслучайно точно навръх откриването на мащабното събитие ще бъде даден старт и на изложбата.

Единението, което разрушава, ще представи фестивала "Брекзит Блус". След обединена Великобритания, която каза "не" на Европейския съюз и доведе до разединение, Пловдив отново ще свърже ЕС и Острова. Фестивалът ще събере 500 музиканта от България и Великобритания, които ще покажат, че Европа остава културно свързана, въпреки "Брекзит".

"Свързване" е акцентът на събитията в Пловдив, като организаторите тази година имат амбициозната идея да свържат ромския квартал "Столипиново" с останалата част от града. Мащабният проект ще прекоси цяла Марица - чрез временна структура на брега на реката ще бъде свързано гетото с останалата част на "културната столица". Пловдив ще разнообрази програмата с фестивала "Хълмовете на рока" на Гребната база, с оперни спектакли в Античния театър, джаз-фест и лятно кино.

Световен цирк в Русе

Не по-малко вълнуващо ще бъде на 21 март в спортната зала в Русе. Тогава гостува "Большой Московский Цирк". Шоу спектакълът OFU включва невиждани циркови номера, каскади с животни, впечатляващи видео и лазерни ефекти, пищни костюми и авторска музика. Мащабната продукция превишава 100 души - акробати , еквилибристи, фокусници, жонгльори, клоуни и дресьори на животни.

"Цар Лъв" се завръща,

"Игра на тронове" свършва

Спиращи дъха заглавия на нови филми ни очакват през 2019 година.

Безспорно най-голям интерес предизвиква завръщането на "Цар лъв". С много по-добри ефекти, чрез които Симба, Тимон, Пумба и Муфаса изглеждат по-малко анимационни и повече реалистични. Сюжетът ще проследява оригиналната история от 1994 г., а вече може да се гледа и трейлър на продукцията. Очаква се филмът да е излезе по кината през лятото.

Римейк се очаква да излезе на голям екран и с много по-добри ефекти на тъжното слонче Дъмбо. Премиерата е насрочена за 29 март.

Последният сезон на хитовия сериал "Игра на тронове" ще бъде излъчен през юли догодина. Подробности около предстоящия осми сезон почти няма, което кара феновете да го очакват с още по-голямо нетърпение. Телевизия HBO отрече информацията, че епизодите ще бъдат по-малко с двучасова продължителност. Снимките на последните епизоди приключиха през юни 2018 г., а актрисата Софи Търнър, която играе Санса Старк, обяви, че финалът ще е най-кървавият и емоционален в цялата история на сериала.

Актрисата Кари Фишър, починала внезапно на 60-годишна възраст, ще се "завърне" в предстоящия девети епизод от култовата космическа сага "Междузвездни войни". Премиерата е през декември. Чрез кадри, заснети преди смъртта й, обичаната принцеса Лея отново ще бъде на голям екран. Продуцентите разкриха, че след кончината на Кари Фишър сценарият за "Епизод IX" е бил преработен.

На 22 ноември догодина ще е и премиерата на втората част на най-успешната детска анимационна продукция - "Замръзналото кралство". Сюжетът засега се пази в строга тайна. През 2019 г. ще има продължение (4-а част) на друга велика детска поредица - "Играта на играчките". В лентата ще се развие любовна история между Уди и изчезналата играчка Бо Пийп. Той иска да я открие и да я върне в дома си.

Интересната анимация ще бъде подсилена и с третата част на "Как да си дресираш дракон", където Нощен бяс ще открие любовта.

През ноември 2019 г. трябваше да излезе 25-ия филм за Джеймс Бонд. Но заради оттеглянето на филмовия режисьор Дани Бойл премиерата беше отложена за 2020 г. Първият филм от поредицата за приключенията на агент 007 Джеймс Бонд, наречен Doctor No излиза през 1962 г. Последната до момента екранизация 007: Spectre е от 2015 г.

С премиери през новата година ще бъдат още "Мъже в черно 4" (актьорите Томи Лий Джоунс и Уил Смит няма да участват), "Отмъстителите 4", "Аладин", "Сами вкъщи", "Лего филмът 2: Второто пришествие", "Х-Мен: Тъмния Феникс", "Спайдърмен: Далеч от вкъщи", "Джон Уик 3", "Хелбой 3", "Стъкления" и други.

Реклама
Реклама
Реклама