Реклама
https://m.bgdnes.bg/sol_i_piper/article/5190945 www.bgdnes.bg

На този ден преди 75 години е роден Емил Димитров. Да си спомним за него. (Видео)

„Ако си дал, ако си дал, ако си дал от себе си, не си живял, не си живял напразно…” Няма българин, чието сърце да не трепне от тези думи от текста на Иля Велчев, от тази музика и от този глас. 

Благодарение на първата му авторска песен "Арлекино" Алла Пагучова става известна. Песните му "Джулия" и "Моя страна" /"Моника"/ стават европейски хитове и заемат челни места в европейските музикални класации.

Реклама

През 1970 г. излиза забележителният му хит „Моя страна, моя България“, която е записана на четири езика - френски, италиански, немски и английски. Но и сега откриваме неща, които не сме знаели или просто сме забравили.

Тази песен от любима се превърна в задължителна за него. Навсякъде всички искаха той да я пее“, добави той. 70-те години са изключително успешни за Емил Димитров. Той пее на една сцена с Джани Моранди, Рики е Повери, Алла Пугачова и Йосиф Кобзон. Водещи звукозаписни компании сключват договори за записване и издаване на негови песни.

През 1972г. Емил Димитров изнася 20 концерта в Париж /но това не е отразено в тогавашните български медии/. Митко Щерев признава, че се е учил от Емил да композира песни... Е. Димитров е член на френските композитори - но не са го приели за член на българските композитори /защото нямал музикално образование/ !?! Не е членувал в БКП. Отказвали са да му пускат песни в българското радио. 

В края на ХХ век здравословното състояние на Емил Димитров се влошава. През 1999 г. той прекарва мозъчен инсулт, а сърцето на големия музикант спира да тупти на 30 март 2005 г. „Никой не може да ти отнеме обичта на хората”, пееше Емил Димитров. И остана обичан. Завинаги

Реклама
Реклама