Реклама
https://m.bgdnes.bg/sport/article/10290261 www.bgdnes.bg

Гришо, Цвети и Малееви са огорчавали великите

"Мачкай, Гришо!" се завърна за радост на всички българи със запомнящи се обрати, включително над Данил Медведев - шампиона от Откритото първенство на САЩ и №2 в света в момента. Турнирът в Индиън Уелс не е приключил и всички стискаме палци на Григор Димитров. Да, трябва му и малко късмет, но Гришо е доказал отдавна, че има и качествата за елита.

През 2019 г. Димитров постигна една от най-сладките победи в живота си - на четвъртфинал на US Open той за първи път победи идола си Роджър Федерер и достигна до топ 4 в турнира. Преди него бе в дълбока дупка и се срина в ранглистата. Но изригна именно пред очите на цяла Америка, за да се завърне в Топ 20 на най-добрите в света.

Реклама

Всъщност Димитров има победи над всички най-добри тенисисти на нашето време. Преди осем години българинът поднесе сензацията на турнира от Мастърс 1000 в Мадрид, побеждавайки още във втория кръг тогавашния и настоящ №1 Новак Джокович. Битката бе ожесточена и за три часа бе спечелена от хасковлията с 7:6(6), 6:7(8), 6:3, което изненада специалистите и очарова публиката. Всъщност зрителите подкрепяха родната звезда толкова силно, че Ноле не издържа накрая и извика една хубава сръбска псувня по адрес на хората по трибуните.

Рафа Надал има силна статистика от 14 победи срещу Гришо и една загуба. Това се случи през 2016 г. в Пекин на твърди кортове, но с категоричното 6:2, 6:4.

При мъжете най-успелият ни тенисист преди Гришо е Орлин Станойчев, който през 90-те години става първият българин, влязъл в Топ 100 на ранглистата. През 1999 г. на турнира в Майорка Станойчев побеждава 22-рия в света Алберт Коста, което към този момент е връх в историята на българския мъжки тенис. Станойчев се гордее и с успех срещу Роджър Федерер, когато той започва славната си кариера. Двамата се срещат на турнир в Женева през 1998-а. По това време Маестрото току-що е навършил 17 г., а българинът побеждава с 6:4, 7:6.

Традицията в родния тенис все пак клони към жените. В последните години ни радва Цветана Пиронкова, която бе сред най-обсъжданите състезателки на Откритото първенство на САЩ през миналата година. Тогава Цвети се завърна след майчинство и тригодишно отсъствие и бе спряна от кошмара Серина Уилямс. Но Пиронкова има успех срещу сестра й Винъс, и то в паметен мач. Преди 11 години пловдивчанката удиви всички с невероятния си дух и достигна до полуфиналите на "Уимбълдън". Тя разби с 6:2, 6:3 петкратната шампионка в Лондон и тогавашна номер 2 в света Винъс Уилямс. Тогава Цвети не скри сълзите от радост и очарова претенциозната британска публика. Това бе втора победа на Пиронкова над по-голямата сестра Уилямс в турнир от Големия шлем след успеха й през 2006 година на Откритото първенство на Австралия.

Дотогава в историята на българския тенис единствената състезателка, достигала полуфинал на Големия шлем, бе Мануела Малеева. Тя два пъти бе сред четирите най-добри на US Open. Най-голямата от сестрите Малееви прави фурор в Ню Йорк в две последователни години - през 1992 и 1993 г. US Open е един от любимите турнири на Мануела, която през кариерата си побеждава легендарни имена като Мартина Навратилова, Крис Евърт, Габриела Сабатини, Аранча Санчес-Викарио. Голямата сестра Малеева още на 18 години става №3 в света и единственият българския тенисист с медал от олимпийски игри. През 1988 г. в Сеул тя достига до бронза с швейцарско гражданство, но по-късно дарява медала на България. Останалите сестри Малееви - Катерина и Маги, също се представят страхотно в Ню Йорк и подобно на Пиронкова достигат до четвъртфиналите на Откритото първенство на САЩ.

Кланът Малееви е явление в света на женския тенис дълги години и постига невероятни успехи. Всичко започва от майката Юлия Берберян, която още през 60-те години мачка противничките си у нас и печели впечатляващите 31 републикански титли. Като треньор на трите си дъщери - Мануела, Катерина и Магдалена, резултатите са още по-добри. Само на 13 г., през 1980 г., Мануела става най-младата шампионка на България за жени, докато през 1988 г. най-малката й сестра - Магдалена, не чупи рекорда й с 4 месеца. Малееви са първите три сестри в тениса, които достигат до Топ 6 на световната ранглиста. Заедно трите Малееви имат 39 титли на сингъл и 11 на двойки. Сестрите постигат сериозни успехи и като отбор - два пъти извеждат България до №3 в света във Фед Къп през 1985 и 1997 г.

Реклама

Любопитното е, че и трите сестри имат победи над тогавашната легенда Мартина Навратилова.

"Над нея съм имала големи победи, няколко пъти съм я побеждавала на сингъл, включително и на централния корт на US Open - спомня си Маги. - Едни от най-големите ми победи са срещу нея, включително и когато бях само на 17 г."

Единственият кошмар на Малееви на корта е великата Щефи Граф. Германката няма нито една загуба от трите българки в кариерата си и ги е побеждавала общо 36 пъти!

Реклама
Реклама
Реклама