Реклама
https://m.bgdnes.bg/sport/article/11711664 www.bgdnes.bg

Дарко Тасевски: Барди е най-опасен за България

Халфът на "Леванте" Енис Барди е най-голямата заплаха от тима на Северна Македония за България. Това заяви бившата звезда на "Левски" и настоящ футболист на "Славия" Дарко Тасевски пред "България Днес".

"Лъвовете" приемат тима от западната ни съседка утре от 19,00 ч. на стадиона в Разград.

"За мен най-добрият футболист в македонския национален отбор след отказването на Пандев е Енис Барди, който играе в "Леванте" - категоричен е Тасевски, който има 45 мача с националната фланелка на Северна Македония. - Мисля, че в скоро време ще направи и той сериозен трансфер в доста по-голям отбор в Испания. Страхотен футболист. Българите трябва да внимават основно за него при преки свободни удари, статични положения. Той връзва играта, много нестандартен е. В момента е водещият футболист на Северна Македония. Лидерът в отбора."

Реклама

Тасевски очаква равностоен мач, въпреки че противникът ни е смятан за изявен фаворит.

"Всички мислят, че едва ли не Северна Македония ще бие с лекота. Да, фаворит е. Играе по-добре, определено. Има повече успехи. Но няма да е лесен мачът. Познавам и футболистите на България добре. Знам техните качества, следя ги как играят. Затова мисля, че ще бъде равностоен мач. Който влезе с по-голямо желание и хъс, той ще спечели. Няма да има прекалено голяма разлика в класите", смята креативният халф на "белите".

Бившият национал на Северна Македония споделя и на какво се дължи огромното израстване на родния му национален тим.

"Тези момчета в по-голямата си част играеха заедно и в младежкия национален отбор до 21 години - разкрива Тасевски. - И там имаха успехи. Играха на европейско първенство. Бяха в група с Франция, Украйна. Доста силни национални отбори. Успяха да спечелят групата, класираха се за европейско. Представиха се нелошо там. Повечето от тези момчета сега са в мъжкия национален отбор. Те са водещи фигури. Играят в силни европейски първенства. Не е случайно постигането на успехи. Заедно с останалите, които играят в добри отбори в чужбина, направиха силен отбор. Разбира се, не на последно място е и ролята на треньорите. Сега имат много добър селекционер. Той беше треньор на младежкия отбор при успехите, сега си взе играчите при мъжете. Заслугата е и на футболния съюз. Инвестират пари в инфраструктура, в младежките гарнитури. Има добра квалификация на треньорите в младите категории."

Въпреки това според Дарко на първо място са качествата на играчите и как успяха да се развият.

"Излязоха още на млади години в чужбина. Жалкото е, че повечето български футболисти, които излизат в чужбина, не успяват да се развият, а се връщат обратно. Те останаха там, доразвиха се и играят сериозен футбол в много силни първенства", споделя Тасевски.

Халфът, който от години живее тук и има прекрасно семейство с Мис България 2010 Ромина Андонова, се надява да не се намесва политиката в мачовете от Лигата на нациите.

Реклама

"От самите момчета няма да има подобни действия. Публиката се надявам, че ще проявя разум и всичко ще протече в един спортен дух. Ще е жалко, ако се случи противното. Играят два добри национални отбора с качествени футболисти. Просто да победи, който е по-добър. Да ги оставим политиците да решават другите въпроси", призова един от любимците на феновете на "Левски"

Малшансът за Катар

Северна Македония бе близо до класиране на световното в Катар, но загуби решителния мач с Португалия в баражите.

"Имаха малшанс в плейофите за световното първенство - смята Тасевски. - Нямаше как да избегнат големите отбори. Успяха да бият Италия, което беше голямо постижение. И вече след това отиваш гост на Португалия. Всички знаем за какъв отбор става дума и какви футболисти имат. Мачовете бяха през три дни и нямаха достатъчно време за почивка. Реално нямаме толкова футболисти, от които да избереше. Около 15-ина са, нямаш възможност да ротираш състава. Сега има шанс през Лигата на нациите за ново класиране на голям форум. И да искат, и да не искат, се водят като фаворити в тази група. Това им е шансът за ново европейско първенство. Надявам се, че няма да влязат с прекалено голямо самочувствие като фаворити. Хубаво е да си вярват, да знаят, че могат. Но това не трябва да е прекалено. Да знаят, че няма да има лек мач за тях. Особено сега с България. Познавам тукашните футболисти, знам за какви качества става дума. Имат добър отбор. Наистина нямат добри резултати напоследък, но съм убеден, че имат качества и отборът на България може да се развива доста."

Реклама
Реклама
Реклама