Реклама
https://m.bgdnes.bg/sport/article/14295837 www.bgdnes.bg

Боксьорът Григор Саруханян: Боби Велев стана известен на мой гръб

Няма да изкара 4-5 рунда срещу мен

Обидно ми е от действията му

Григор Саруханян прие предизвикателството на Борислав Велев за боксов сблъсък. Те ще се бият на 2 юни в Пловдив на Max Fight 54. Интригата между тях привлече нечуван интерес от фенове и анализатори. За пръв път Саруханян ще разкрие откъде е тръгнало всичко пред youtube канала "Спортната джунгла" и "България Днес".

- Григоре, двубоят ви с Борислав Велев на 2 юни ще е в Пловдив. Отдавна не е имало толкова емоции около даден мач. Кога разбрахте, че той има намерение да се бие с вас?

Реклама

- Няколко дни преди моята последна победа. Доста хора започнаха да ме питат дали е вярно, че Борислав Велев ще ме предизвиква. Не знаех нищо, тъй като съм го уважавал някога това хлапе. Никога не ми е казвал директно, че иска мач с мен. Обадих му се по телефона да го питам дали наистина има такова нещо. Тогава той нямаше накъде да бяга и каза: "Да, искам да играем. Хубав мач ще стане. Ще изкараме пари". Малко ме дразни това нещо. За мен той все още е хлапе и не е направил такова име, каквото си мисли. Не е той човекът да ме предизвиква. Трябваше да ми каже, че иска мач с мен. Имаме си мениджъри и това е тяхна работа. Явно гледа в тик-ток такива предизвикателства в чужбина как се случват. Там обаче боксьорите са на друго ниво. Затова ми стана малко обидно от неговите действия.

- Много рядко в България има такива предизвикателства - да излезе един боксьор и да го направи пред всички. Вдигна се огромен шум, което е огромен плюс за двама ви.

- Аз съм достатъчно известен в България и достатъчно фенове си имам. Не търся популярност повече. В момента той прави да се вдигне по-голям шум около него. За кратко време да е известен, защото не е такъв фактор. В България не го познават, както мен.

- Защо се получи това напрежение веднага след като ви предизвика?

- Аз няма какво да печеля от него. Казах им с мениджъра му, че за да играя срещу него, ми е нужен хубав хонорар. Сумата да е тази, която аз искам. Единствената причина да играя е за пари. Нямам за какво друго. С него няма какво да спечеля. Той има да печели, защото аз имам доста победи зад гърба си. С много сериозни боксьори съм играл и в чужбина, и в България. Той ще спечели много, че ще играе с мен. Заради това опитва да привлече повече интереса на хората. Той пред цяла България ме предизвика на Max Fight 53. Още на следващия ден бях готов, когато кажат, веднага да приема битката. Казах моите условия, защото аз съм шампион, носител на WBC пояса. Поех отговорността да направим този мач, но от тяхна страна започнаха засечки за килограми, за рундове, за място на провеждане. За мен е малко несериозно да се приемаш за голям боксьор и да започнеш да се дърпаш от срещата. Пред цяла България каза, че иска да се бие с мен. Като си готов, няма да си търсиш извинения. Искаше да вземе хонорар като моя. Не може! Първо трябва да си постигнал нещо голямо и тогава да искаш. Не може да играя сега с голям шампион в чужбина и да искам хонорар колкото него. Няма как да стане.

- Затова ли поставихте ултиматум до кога всичко да е ясно?

- Разбира се. Те започнаха да си играят с нервите ми. Всеки божи ден имаше нови искания. Започнаха да искат те да организират галата, да ми кажат колко килограма да сваля. Нонстоп създаваха проблеми. Видях, че започват да се дърпат, и дадох краен срок, до който да решат.

Реклама

- Имаше ли момент, когато помислихте, че се повтаря ситуацията със Спас Генов, Боби Занков? Те също ви предизвикаха, но в крайна сметка не се боксирахте.

- Това е поредният подобен боксьор в България. Не значи, че щом си добър за себе си, си такъв и за другите. Доста хора в България не го знаеха Борислав Велев. Заради шума сега започнаха да се интересуват от него. Поредният човек, който на моя гръб си прави пиар. За кратко време да бъдат известни. Ще видим след мача дали ще бъде пак звезда.

- Има две интересни клаузи в договора. Според едната двамата се биете без твърд хонорар. Победителят взима цялата сума.

- Когато Любен Джубрилов ми се обади по телефона, ми каза, че има условие те да вземат колкото мен. Самият той обясни, че това няма как да стане. Предложил им е колкото е необходимо. Ядосах се и му казах, че тогава победителят взима всичко.

- За първи път ще има не една, а две допинг проби за мача.

- Един месец преди мача ще е първият тест. След това на самия двубой ще е другият, без значение дали си победил, или загубил. Да си мисли той. Аз няма от какво да се притеснявам. Никога не съм ползвал такива вещества, за да бъда по-силен. Такъв съм с моите тренировки.

- Изглеждате уверен във вашата победа. Защо мислите, че сте по-добър от Борислав Велев?

- Всички знаят, че съм много по-добър. Ако единствено гледате с какви противници е играл и първи рунд ги нокаутира, оставате с впечатлението, че е силен. Аз не съм от тези боксьори, дето ще ме нокаутира в първи рунд. Гледайки моите противници какви са, хората могат да разберат той дали ще изкара повече от 3-4 рунда. Ще му е много трудно с мен (смее се). Не знам защо е останал с впечатление, че много лесно ще играе с мен. Ще се види зорът на ринга. Ще види такива удари, каквито никога не е вярвал, че може да получи.

- Вие сте се срещали, но на спаринг.

- Да, миналата година играх спаринг с него на "Славия". Дойде веднъж и повече не пожела. Това трябва да ви говори много, щом не е искал да дойде пак да играе с мен. Играхме някъде 7-8 рунда, като тренировка. Нямаше никаква агресия от мен. Технично му показах какво значи бокс. За него щеше да е голям плюс, ако беше тренирал още с мен. Когато се подготвяш с доста добър боксьор, растеш на по-високо ниво. Казах му, че ако тренира с мен, ще му е много лесно, когато играе с други. Но той повече не се върна.

- Фактът, че ще играете 10 рунда, предимство ли е за вас?

- Разбира се. Боксът се играе в 10 рунда. Правиш го до последната минута. Един удар е фатален. Когато нямаш такива мачове, не си поел толкова тежки удари. Не си правил такава подготовка за 10 или 12 рунда. Физиката ти не виждам как ще издържи. Миналата година играх за титла, а имах и 12-рундов мач в Германия. Целият свят видя на какво ниво бях. До 12-и рунд противникът не можеше да ме докосне. Затова е важно да си готов за такива големи мачове. Доста зор това момченце ще види с мен. Сигурен съм, че няма да издържи на темпото ми.

- Кое е най-силното качество на Борислав Велев?

- Нищо не виждам.

- А слабости?

- Ще му покажа на ринга кои са.

- Какви бяха плановете ви за тази година преди предизвикателството на Велев?

- Тази година трябва да имам четири мача. В края на 2023-а да защитя моята титла и също да се бия за друга. В момента се договаря мач с човек на 55-а позиция в ранглистата. Най-вероятно с него ще е боят.

- Каква е прогнозата ви за мача с Боби Велев?

- 100% победа. Излизам само за нея. Вече знаем как ще победим, но ще е изненада за него и за останалите.

Четете още

Боксьорът Григор Саруханян:
Целя се в Топ 10 в света

Боксьорът Григор Саруханян: Целя се в Топ 10 в света

Боксова вражда гори между
агитките на "Левски" и ЦСКА

Боксова вражда гори между агитките на "Левски" и ЦСКА

Реклама
Реклама
Реклама