Реклама
https://m.bgdnes.bg/sport/article/15707200 www.bgdnes.bg

Легендарният волейболист Владимир Николов: От случайно избран станах шампион

Националната фланелка е голяма отговорност за синовете ми

Кой е той

Владимир Николов е легенда на българския волейбол и настоящ съпрезидент на "ВК Левски". Като играч на "сините" е 5-кратен шампион на България. Два пъти печели купата на страната. Бившият диагонал има и значими успехи извън родината, като печели трофеи във Франция и Италия. Сред тях е Шампионската лига през сезон 2004/2005 с френския "Тур". Тогава е избран за играч на турнира. С националния отбор на България Николов печели бронзовите медали на световното първенство в Япония през 2006 г. Трети е и на Световната купа и на европейското в Турция през 2009-а. По случай 46-годишния си рожден ден днес Николов даде специално интервю за читателите на "България Днес".

- Г-н Николов, как започна интересът ви към волейбола?

- Започна, когато бях случайно избран от Янка Прохорова. Тя е моята първа треньорка. Това се случи един ден в училището, в което учех. Посочи няколко деца, които да тренират в залата на следващия ден, и аз бях едно от тях. Започнах да тренирам и след няколко години нещата се получиха с труд и постоянство.

Реклама

- Кои са най-големите предизвикателства, с които сте се сблъсквали като спортист?

- В различни периоди от време предизвикателствата бяха различни. Например в началото, условията, при които тренирахме, бяха доста компромисни. В залата нямаше парно, осветление и стъкла. През зимата беше неприятно, но се свиква. През следващите години проблемите, с които съм се справял, бяха напрежението и изискванията да бъда професионалист на високо ниво. В общи линии в различни периоди от кариерата ми е имало различни предизвикателства. Практиката показва, че проблеми има винаги. Просто са от различен характер.

- Какви качества считате за ключови за успех във волейбола и живота?

- За успех във волейбола е важно човек да има талант освен всички качества, които са необходими. В живота трябват постоянство, трудолюбие и интелект.

- Кои моменти можете да определите като най-вълнуващите в кариерата ви?

- На клубно ниво е спечелването на Шампионската лига с "Тур" и когато станах шампион на Италия с "Трентино" и "Бре Банка Ланути". С националния отбор без съмнение са медалите от световното първенство и Световната купа в Япония.

- Казахте наскоро, че в момента националният ни отбор е на дъното. Какво според вас трябва да се промени?

- Трябва да мине известно време. Направено е каквото е нужно. Трябва да дойдат резултатите и да се смени поколението. Тези, които са талантливи, млади и добре подготвени, тепърва настъпват. Надявам се, че нещата ще се променят към по-добро.

Реклама

- Какво значи за вас синовете ви да са част от националния тим?

- За момента е напрежение и не гледам основно двамата на игрището. Те са в една възраст, в която ми е трудно да си представя, че някой е готов да понесе отговорността на националната фланелка. Една от причините те да сам там е, защото няма кои други.

- Кой е най-големият урок, който сте научили в спорта?

- Никога да не се отказвам. Защото в секундата преди да стане обрат, няма как да знаеш какво ще се случи. Трябва обаче да го желаеш и да го търсиш. Много пъти съм гледал мачове от различни спортове, в които са ставали обрати. Преди те да се случат, по всичко е изглеждало, че нещата ще се развият в противоположна посока. За да се случи обаче, трябва да бъде търсен, да бъде желан и да си подготвен. Така е и в живота. Винаги се надяваш на най-доброто и работиш за него.

- Кои са вашите големи вдъхновения в света на волейбола?

- Не мога да кажа, че съм имал големи вдъхновения. Има състезатели, на които съм се възхищавал. Ако трябва да кажа български, това е Любо Ганев без никакво съмнение. От чуждестранните се възхищавам на Андреа Джани.

- Имате ли интерес към други спортове?

- Преди гледах много американски баскетбол и Формула 1. Сега за съжаление с децата и работата, която имам, ми остава много малко време за тези неща.

- Какви са вашите цели и амбиции?

- Тъй като съм част от организация като "Левски", вече две години поред сме най-добра школа в света. Искаме това да продължи по мъжко направление, а дай Боже да постигнем същите резултати и в женското.

- Какво ви е любимото хоби извън спорта?

- През свободното си време играя компютърни игри (смее се).

- Какъв съвет бихте дали на младите волейболисти, които искат да следват стъпките ви?

- Да не се отказват, да преследват мечтите си и да са готови да платят цената за тях. Цена винаги има.

Четете още

Волейболната легенда Владо Николов: Победите са пълна изненада

Волейболната легенда Владо Николов: Победите са пълна изненада

Волейболната легенда Владо Николов: Мястото ни е в осмицата

Волейболната легенда Владо Николов: Мястото ни е в осмицата

Реклама
Реклама
Реклама