Реклама
https://m.bgdnes.bg/sport/article/16405574 www.bgdnes.bg

Династия Златанови превзема Италия

*Мануел дебютира в Серия А1 на 15 г.

*В Пиаченца възхваляват младия български талант

Волейболната династия Златанови продължава да чупи рекорди в спорта. Внукът на Димитър и син на Христо - Мануел Златанов, се превърна в най-младия дебютант в историята на италианското първенство. Едва на 15 години, 8 месеца и 26 дни той игра за "Сейлс Блуенерджи" (Пиаченца) срещу "Рана" (Верона) на Радостин Стойчев.

Младият Златанов влезе в третия гейм и дори записа точка за победата с 3:0. Най-резултатен стана Рикардо Лукарели със 17 точки, чрез един ас и една блокада. 14 точки добави Франческо Речине с две блокади, който пък е идолът на Мануел. "Пиаченца" заема трета позиция в класирането със 17 точки при 5 победи и 3 загуби. "Верона" са десети със 7 точки, като имат 2 победи и 6 загуби.

Реклама

Предишният рекорд за най-млад волейболист в Серия А1 принадлежеше на Матия Тарамели, който през 2014 г. дебютира за "Веро Волей" (Монца) срещу "Алтотевере Чита ди Кастело" - на 15 години, 10 месеца и 1 ден. 

Мануел е висок 196 см. и играе като посрещач. Бейби Златанов, както го наричат местните медии, изглежда обречен на успехи край мрежата. Дядо му Димитър е член на Залата на славата. Избиран е за най-добър нападател в света и е сребърен медалист от световно първенство и олимпийски игри. Баща му Христо е най-резултатният волейболист в историята на Серия А с 9688 точки. Той печели два пъти Световната лига с националния отбор на Италия, а в момента е генерален директор на "Пиаченца", за който игра в продължение на 15 години.

Към момента Мануел е европейски шампион до 17 години с Италия. Досега блестеше за втория отбор на "Пиаченца". По-рано тази годена беше избран за най-полезен играч (MVP) на финала на шампионата на Италия за юноши под 15 години. Отборът му загуби финалната среща от "Волей Тревизо" с 1:3, но въпреки това българинът бе избран за най-добър.

"Мануел Златанов е рекордьор! Синът на Христо е най-младият дебютант в историята на няма и 16 години. - пишат "Еврпосорт Италия". - Това е ден, който ще се помни дълго за семейство Златанови. Под погледа на баща си Христо, генерален директор на "Сейлс Блуенерджи" (Пиаченца) в продължение на няколко сезона, Мануел Златанов намери място в 3-ия сет на успеха (3-0) срещу "Рана" (Верона). По този начин стана най-младия дебютант в историята на Суперлигата. Мануел беше решаващ за европейското злато до 17 години, което Италия спечели. По този начин влиза в историята на италианския волейбол, потвърждавайки, че притежава невероятен талант."

Четете още

Легендарният волейболист Владимир Николов: От случайно избран станах шампион

Легендарният волейболист Владимир Николов: От случайно избран станах шампион

България скърби за голяма наша волейболистка

България скърби за голяма наша волейболистка

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама