Реклама
https://m.bgdnes.bg/sport/article/1964569 www.bgdnes.bg

Стайлс е кралят на мръсната игра

"Скъпи мой, грознико! Твърдо бях решил да те пречукам и дълго носех пистолет със себе си. Промених мнението си: Живей! Без теб Англия никога нямаше да стане световен шампион!"
За Ноби Стайлс, наричан още Дракула, това писмо от неизвестен запалянко е най-големият комплимент в цялата му футболна кариера.
Днес всички в Англия се възмущават на Канибала Луис Суарес, който ухапа по време на мач Бранислав Иванович от "Челси". Уругваецът е наказан да не играе в 10 мача.
Парадоксално, но ако тези строги правила важаха и преди години, британците вероятно щяха да останат без най-големия си трофей -  световната титла от 1966 г.
Тогава Англия е домакин на първенството и всичко освен титлата е равно на провал за футболистите на Алф Ремзи. Още в първите мачове Стайлс си печели репутацията на "най-известния грубиян на планетата". Яростни влизания, безумни шпагати и откровени ритници са част от арсенала на футболиста. Той непрекъснато крещи, разправя се със съдията, заплашва съперниците си и дори ги плюе, щипе и настъпва, когато знае, че това ще остане незабелязано.


Срещу Франция Стайлс успява да контузи тежко двама от съперниците  - Ербен и Симон. Френската преса сипе унищожителен огън по англичаните. "Ноби Стайлс е футболният Мефистофел. Играчът от английския отбор е по-кръвожаден и от трансилванския граф Дракула, който пиел кръвта на жертвите си. Стайлс е бездушен злодей, нещо средно между вампира от Дюселдорф и Бостънския удушвач", пишат вестниците отвъд Ламанша.
Това не трогва треньора на англичаните Алф Ремзи, който е доволен от своя футболист.
"Ноби игра великолепно! Гордея се, че той е англичанин!", казва селекционерът. Думите му предизвикват буря на Острова. Журналистът Дезмънд Хекет заявява, че ще извика Ремзи на дуел заради скандалното изказване. Авторитетният вестник "Таймс" пише: "Да спечелим първенството с такива като Стайлс е първенство, което не си заслужава да бъде спечелено."
Всички тези реакции и критики не притесняват Стайлс. На следващия мач с Аржентина по време на цялата среща той рита грубо и без топка нападателите на ДгаучоситеУ Артиме и Онега. Англичаните печелят. Предстои полуфинал с Португалия. Голмайсторът на иберийците Еузебио пише открито писмо, в което иска да се вземат мерки срещу лудия англичанин.
Въпреки всичко Стайлс не е наказан и продължава да мачка до самия финал срещу Германия. В мача за титлата Англия печели срещу Германия с 4:2, като третият гол за домакините е изключително спорен. И до днес не е ясно дали топката, изстреляна от Джефри Хърст, минава голлинията или тупва пред нея. Попадението е признато от азерския съдия Тофик Бахрамов. След мача Стайлс танцува туист с разкъсана фланелка пред 100 000 души, сред които и британската кралица.
Снимката, на която той държи в едната си ръка световната купа, а в другата своя изкуствен зъб, се превръща в една от най-известните спортни фотографии за всички времена.

Продава медала си

Ноби Стайлс продава на търг златния си медал от световното първенство през 1966 г. през 2010 г. На аукциона се предлагат и други вещи, свързани с кариерата му.
Стайлс получава сърдечен удар по-рано същата година и сериозно закъсва с парите. Иска със сумата,

получена от аукциона, да помогне на семейството си. "Манчестър Юнайтед", клубът в който Ноби играе като футболист, купува медала му за 200 000 лири.
"Това е всичко ценно, което имам, и искам да завещая парите на децата си. За световната купа с Англия през 1966 г. получихме по 600 лири след данъците. Най-високата заплата тогава беше 20 лири", разказва Ноулс.
За сравнение, сега Уейн Рууни получава по 250 000 лири на седмица.

Реклама

Син на
гробар

Норбърт-Ноби Стайлс е син на беден гробар от крайните квартали на Манчестър.
На 13-годишна възраст преживява ужасен инцидент. Ноби попада под гумите на автобус и лекарите се опасяват, че може да загуби зрението си и единия си крак. Операциите се оказват успешни и няколко години по-късно Стайлс става футболист в "Манчестър Юнайтед". Преди всеки мач изпълнява строг ритуал. Сваля очилата си с огромен диоптър и слага контактни лещи.

После изважда и зъбната си протеза. Прекръства се и след това се залепва за най-добрия нападател на съперниците.
След един мач в Хамбург вестник "Абендблат" пише: "През 90-те минути Ноби удари само седем от противниците си, само двама заплю в лицето, само петнайсет пъти наруга своите съиграчи и само три пъти се скара със съдията. За Ноби това означава, че бе прекалено миролюбив."

Гадно събуждане

Най-голямата победа на Англия като гост на Германия е с 5:1 през 2001 г. Предисторията на този двубой е повече от интересна.
Английските национали са

настанени да спят в хотел, под чиито прозорци имало шумна бирария. Тогава от редакцията на вестник "Сън" вземат нещата в свои ръце. Наемат баварски духов оркестър и плащат на музикантите да свирят пред хотела на бундестима в 5 ч. сутринта. Оказва, че бирарията и хотелът с англичаните имат безупречна звукова изолация. Германците обаче не успяват да мигнат.

Уроците на Вини

Вини Джоунс не блести с особени футболни качества, но не може да се отрече, че респектира противниковите нападатели. И понеже явно е доста щедър, решава да сподели всичките си мръсни хватки в специален видеонаръчник. Полезното помагало за защитници се появява през 1992 г.

Футболната асоциация на Англия глобява Вини с 20 000 лири, защото подронва имиджа на футбола.
Джоунс получава 12 червени картона в кариерата си и държи рекорда за най-бърз жълт картон - само 3 секунди след началото на мача. Легендарна е снимката, на която е запечатано как стиска за топките Пол Гаскойн.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама