Реклама
https://m.bgdnes.bg/sport/article/6356481 www.bgdnes.bg

Треньорката на новия феномен в атлетиката Лиляна Георгиева: Лили може да бяга от 400 до 5000 м

Новият български феномен в леката атлетика Лиляна Георгиева е способна да показва топрезултати и да се развие като елитен състезател на най-различни дистанции от 400 до 5000 м. Това потвърди нейната треньорка Радмила Станкович. Бегачката се завърна със сребърен медал на 1500 м от европейското първенство за юноши и девойки (до 20 г.) в Гросето (Ит). Тя счупи националния рекорд във възрастовата група до 18 г. с резултат от 4:16,73 мин. и остана на две секунди от върховото постижение при жените.

"В девети клас стана шампионка на 400 м с резултат от 56,17 сек. - направи сравнение Станкович. - Самата тя ще реши къде се чувства най-добре. Бяга навсякъде с удоволствие, както играе волейбол и баскетбол. Има широк спектър от възможности."
След дългия летен сезон Георгиева ще има време, за да почине. Преди това ще направи няколко медийни изяви, както и среща с министъра на спорта Красен Кралев.
"От 1 юли не сме спрели да пътуваме - обясни Станкович. - От следващата седмица заминава за морски лагер на Кранево. Там ще почине, преди да започне новата учебна година в спортното училище от 1 септември."
Жестока травма едва не сложила край на сезона за Лили Георгиева. При нелеп инцидент на улицата тя стъпва накриво върху камъче.
"В началото приела всичко с усмивка, но след 20-30 метра разбрала, че нещо сериозно се е случило - обясни Радмила Станкович. - Оказа се скъсване на ставни връзки на глезена. Докторът специалист каза отчайващи неща. Трябваше един месец да е напълно обездвижена. Някои хора дори я погребаха, но ние показахме, че можем. Стартира по нейно желание с едва 3-4 леки тренировки по време на шампионата за младша възраст. Не бях съгласна, но тя ме натискаше. Записа отчайващ резултат от 4:50 мин. на 1500 м, след като зимата беше водачка в световната ранглиста с 4:20 мин."
Треньорката е убедена, че потенциалът на Лили Георгиева е огромен.
"Имаше един филм за любовта - "3 метра над небето", толкова са нейните възможности - смята Радмила Станкович. - Дано успее да се пребори с килограмите. Необходимо е да остане с тази физическа структура. Умишлено не е пипала щанги при подготовката. Има възможност да наблюдава поведението на Габриела Петрова и на Ивет Лалова. Те са добър пример. Самата тя ще реши дали да яде, или да пази режим. Дали да си почива вечер, или да обикаля по улиците."
Треньорката се опитва да предпази своята възпитаничка от медийния интерес към нея.
"Вниманието започна още когато беше на 13 години - добавя Станкович. - Тогава взе бронзов медал от балканиадата при 17-годишните. Колкото мога, се опитвам да ограничавам изявите, но няма да живее на някой остров. По едно време доста се преекспонира нейната житейска история. Имаше подмятания в училище."
Георгиева израства в Дом за деца, лишени от родителски грижи "Княгиня Мария Луиза". Възпитателят Атанас Барев разказва на малкото момиче за нейната бъдеща треньорка. Когато се срещат за пръв път, следва сцена, която се е запаметила завинаги в съзнанието на двете.
"Видях едно малко врабче, което се хвърли към мен - спомня си Радмила Станкович. - Стисна ме силно. Сякаш искаше да ме удуши. Още тогава усетих какъв потенциал има."

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама