Реклама
https://m.bgdnes.bg/svyat/article/14887788 www.bgdnes.bg

Хоба е най-големият метеорит на Земята

Метеорит прелетя над България и се взриви в атмосферата над Румъния. В 21,49 той бе забелязан над София.

Оказа се, че е видян от почти всички градове в България. Силен тътен се чу и ярка светлина озари небето над Видин. Не малко хора бяха сериозно уплашени от случилото се.

Реклама

Bgdnes.bg ви представя петте най-големи метеорита, падали на Земята. Ето кои са те:

1. Хоба

Най-големият метеорит падан някога на Земята се казва Хоба. Неговата история е повече от любопитна. През 1920 г. фермер от Намибия открива огромен железен къс в нивата си. Оказва се метеорит, който се е сблъскал със Земята преди 80 000 години. Поради падането му под малък ъгъл на земната повърхност, не се е образувал голям кратер. Метеоритът е дълъг 2,5 метра, като първоначално е тежал 66 тона. Ерозията през вековете е намалила теглото му до 60 тона. Хоба е най-голямото естествено парче желязо на Земята. През 1955 г. Хоба е обявен за национален паметник на Намибия.

2. Кейп Йорк

Кейп Йорк се е разбил в Земята преди повече от 10 000 години в Гренландия. Той е втори по големина на планетата. Векове наред инуити, които живеели около останките му, са ги използвали като източник на желязо за производството на инструменти и оръжия. Едва през 1818 година учените разбират за него. След проучванията става ясно, че теглото му е близо 31 тона. В момента метеоритът е изложен в залата на Артър Рос в Американския природонаучен музей. Интересно е, че сред 10-те най-големи метеорити на Земята попада и къс от него, който е открит през 1963 г. и е кръстен Агпалилик. В момента находката от 20 тона е в постоянната експозиция на Геоложкия музей на Копенхагенския университет.

3. Ганседо

Метеоритът Ганседо е най-големият известен фрагмент от метеоритния поток, паднал в Кампо дел Сиело. Това е поле между областите на Чако и Сантяго дел Естеро в Аржентина. Мястото обхваща площ от 3 на 18,5 километра и съдържа най-малко 26 кратера, като най-големият е 115 на 91 метра. Кампо дел Сиело е най-огромният фрагмент там със своите 30,8 тона. Той е най-големият метеорит, открит в Америка, и третият по големина в света. Ганседо е намерен под земята на 10 септември 2016 г. от екип от изследователи от Астрономическата асоциация на Чако. По време на изваждането на метеорита наличието на подповърхностна вода го постави в опасност. Близкият град Ганседо предостави машини, които направиха извличането възможно. Поради тази причина екипът реши да кръсти метеорита на Ганседо.

4. Ел Чако

Ел Чако е друг метерорит открит в Кампо дел Сиело. Той тежи 28,8 тона. Намерен е през 1969 г. на 5 метра под повърхността с помощта на метален детектор. Изваден е през 1980 г. и по онова време е оценен на тегло около 37 тона. След време става ясно, че реалното му тегло е 28,8 тона. През 1990 г. аржентински магистрален полицай осуети заговор на Робърт Хаг за кражба на Ел Чако. Метеоритът е върнато и сега е защитен от провинциалното законодателство.

5. Арманти

Арманти е най-малко известният метеорит от най-големите в света. Открит е в Китай. Теглото му е 28 тона. Намерен е през 1898 година. Метеоритът е дълъг 2,2 метра. Покрите с имената на преминаващи казахстански пастири, за които е служел като маркер.

Четете още

Метеорит стряска Северозапада, хората го мислят за НЛО

Метеорит стряска Северозапада, хората го мислят за НЛО

200-метров метеоритен кратер открит под винарна във Франция

200-метров метеоритен кратер открит под винарна във Франция

Реклама
Реклама
Реклама