Реклама
https://m.bgdnes.bg/svyat/article/17959801 www.bgdnes.bg

Учени АЛАРМИРАТ: Зад красивото полярно сияние се крият опасности

Полярните сияния, които обикновено са ограничени до по-високите географски ширини, наскоро можеха да се наблюдават в небето над Мексико, Южна Европа и Африка.

"Причината за това явление на нетипични места са мощни слънчеви бури през май месец.

Трябва да разберем, че зад тази красота се крие опасност", предупреждава пред АФП Кантан Верспирен, координатор на програмата за космическа сигурност в Европейската космическа агенция (ЕКА).

Реклама

Друг учен – Майк Бетуи от Центъра за прогнозиране на космическото време в САЩ, напомня, че слънчевите бури могат да имат негативни последствия за електрическите мрежи и сателитите или да изложат астронавтите на опасна радиация, цитира БТВ.

Сиянието, което се появи на 11 и 12 май в много райони, беше причинено от най-мощната геомагнитна буря след тази от октомври 2003 г.

Преди 21 г. явлението предизвикала прекъсване на електрозахранването в Швеция и повредила мрежите в Южна Африка. Сега щетите очевидно са по-малки, въпреки че все още не ясно какво точно е причинило на сателитите.

Има няколко случая на автоматизирани американски трактори, които са спрели, когато GPS системата им е излязла от строя.

Геомагнитните бури се формират, когато потоци от електрически заредени частици се изхвърлят от повърхността на Слънцето и достигат магнитосферата – геомагнитното поле на Земята. Очаква се да има интензивна активност в следващите няколко дни.

Четете още

Днес ни удря най-мощната магнитна буря от 2 десетилетия

Днес ни удря най-мощната магнитна буря от 2 десетилетия

Невиждано! Северно сияние за първи път в България!

Невиждано! Северно сияние за първи път в България!

Реклама