Реклама
https://m.bgdnes.bg/svyat/article/18411193 www.bgdnes.bg

Ето кой уцели ухото на Тръмп! Снайперистът Томас М. Крукс е съпартиец на кандидата за президент

Двайсетгодишен "пикльо" е атентаторът срещу Доналд Тръмп, Томас Матю Крукс.

Бившият американски президент и кандидат за нов мандат бе прострелян в ухото на среща с избиратели в Бътлър, Пенсилвания. Покушението е неуспешно - Тръмп е ранен в ухото. Когато усеща, че е засегнат и по лицето му се стича кръв, политикът кляка ниско. Частни фотографски агенции разпространяват снимки на окървавената му физиономия. Младият и зелен Томас Матю се е разположил на високо място с отличен изглед към трибуната. Уменията му да стреля със снайпер не са на най-високо ниво - отнася само ухото на целта, убива един човек попогрешка и ранява още един. Опитът за ликвидиране на Тръмп се случва в най-слюбимния момент. Той говори на любимата си тема - миграцията и размахва таблица колко хора са пресекли границата между САЩ и Мексико.

По-интересното е че Томас М. Крукс не принадлежи към малцинствата. Той е типичен представител на "бялата консервативна прослойка", която е по-склонна да подкрепя Доналд Тръмп. Самият Крукс е регистриран симпатизант на републиканците (В Америка партийните организации са аморфни и не строго структурирани). Преди да се плъзне към консервативните сили, той е имал "малък принос" към организация, подкрепяща Демократическата партия.

Реклама

Политически активното момче произвежда между шест и осем (първоначално бе съобщено за до 15 изстрела). Снайперистите от Сикрет Сървис, охраняващи митинга отговарят също със стрелба и неутрализират Томас Крукс. Неговото родно село Бетелпарк, от памтивека републиканско гнездо, е блокирано. Затворено е и въздушното пространство над землището му. Томас М. Крукс е завършил местната гимназия през 2022 г.

Неуспешният атентат се случва само 36 часа преди конференцията на републиканците в Милуоки, щата Уисконсин. Сбирката трябва да се състои на 15 юли и официално да издигне кандидатурата на Доналд Тръмп. Кандидатът за нов мандат няма търпение и заявява, че конференцията не бива да се отлага. Според писанията му в социалните мрежи, Тръмп се чувства прекрасно. След опита да го убият той е още по-решен да направи Америка отново велика.

Разследването на случая е поето изцяло от ФБР. ФБР ще провери и причината за издънването на охранителната служба Сикрет Сървис.

Рейгън преодолява подобно препятствие

Един от най-бележитите президенти на САЩ, Роналд Рейгън, също се среща лице в лице със смъртта през 1981 г. На 30 март, само два месеца след встъпването си в длъжност Джон Хинкли-Младши стреля по кортежа му. Един от куршумите преминава през гърдите на Рейгън, съвсем близо до сърцето му. Въпреки, че е ранен къде-къде по-опасно от Тръмп, Рейгън се възстановява и продължава работата си. Атентаторът Хинкли-Младши е имал тривиална причина за стрелбата - искал да впечатли актрисата Джоди Фостър. Той е въдворен в психото и прекарва там над 30 години. През 2016 изолацията му е заменена с подписка. Хинкли е снет от отчет едва преди две години.

Барак Обама, първият цветнокож президент също става жертва на опит за убийство още преди да бъде избран. Атентатът е планиран на публично събитие в щата Колорадо. Предотвратен е още в зародиш, като четирима са задържани. Те са се готвели да го застрелят с пушка от 750 метра разстояние.

Още от XIX век се извършват периодични безуспешни опити за ликвидация на действащите президенти. Първият оцелял от покушение е Андрю Джаксън (1829-1837 г.). Пред същия проблем се изправя и Теодор Рузвелт. Килърите не подминават и сегашния стопанин на Белия дом, Джо Байдън. Миналата година 19-годишен шофьор се опита да нахлуе в Белия дом с камион, но се заби в бариерата.

Четете още

Илон Мъск: Двама се опитаха да ме застрелят

Илон Мъск: Двама се опитаха да ме застрелят

Стрелецът от Пенсилвания преди да натисне спусъка: Мразя Тръмп (видео)

Стрелецът от Пенсилвания преди да натисне спусъка: Мразя Тръмп (видео)

20-годишен е стрелецът срещу Тръмп

20-годишен е стрелецът срещу Тръмп

Райна мечтае да е комшийка на Тръмп

Райна мечтае да е комшийка на Тръмп

Реклама
Реклама
Реклама