Реклама
https://m.bgdnes.bg/svyat/article/18481815 www.bgdnes.bg

Заловиха акули, дадоха положителен резултат за кокаин

Учените твърдят, че акулите във водите край бреговете на Бразилия са дали положителен резултат за кокаин.

Изследователите отдавна предполагат, че морските обитатели могат да бъдат засегнати от наркотици, изхвърлени във водата от контрабандисти, като в района на Флорида, Южна и Централна Америка са открити тонове кокаин.

Реклама

Проучване на фондация „Освалдо Круз" в Бразилия установи, че акулите действително са засегнати от веществата, замърсяващи океана.

Учените са направили дисекция на 13 диви бразилски акули, закупени от малки риболовни кораби, тъй като тези видове прекарват целия си живот в крайбрежните води и следователно е най-вероятно да бъдат засегнати от замърсяването.

След това мускулната и чернодробната тъкан са изследвани със стандартна техника, наречена течна хроматография с тандемна масспектрометрия - при която молекулите се разделят в течност - за търсене на кокаин и бензоилекгонин, основният метаболит в наркотика.

Учените установяват, че всичките 13 акули са положителни за веществото, като концентрацията му е 100 пъти по-висока от тази, регистрирана досега при други водни обитатели.

Това е първото проучване, което установява наличието на кокаин в свободно отглеждани акули, и установява, че веществото е по-разпространено в мускулната тъкан, отколкото в черния дроб на акулите.

Въпреки това в проучването се казва, че областта на изследванията е „много ограничена" и въздействието на кокаина или бензоилекгонина върху водните организми не е напълно известно.

Изследването е публикувано в изданието Science of the Total Environment.

През юни миналата година бреговата охрана на САЩ конфискува в Карибско море и Атлантическия океан повече от 6 400 кг кокаин на приблизителна стойност 186 млн. долара, съобщава Вести.бг, предаде "24 часа".

Четете още

Голямата звезда Димитър Рачков: Каниха ме, но не ставам за политик

Голямата звезда Димитър Рачков: Каниха ме, но не ставам за политик

Акула уби звезда от "Карибски пирати"

Акула уби звезда от "Карибски пирати"

Син рак емигрант превзема Черно море

Син рак емигрант превзема Черно море

СЛЕД ТРИ ОПИТА! Мъж се дегизира на акула, дави жена си

СЛЕД ТРИ ОПИТА! Мъж се дегизира на акула, дави жена си

Реклама
Реклама
Реклама