Реклама
https://m.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/6851179 www.bgdnes.bg

Фурор на щуките

Хищниците са страшно агресивни в началото на май

Новият сезон за риболов на щука стартира ударно. Тази хищна риба е разрешена за улов от 1 май. Мнозина се впуснаха в търсене на сладководния звяр, популярен със своя кръвожаден нрав и острите като бръснач зъби.

Щуката е една от най-агресивните риби, които могат да се срещнат по нашите ширини. Способна е да нападне плячка, голяма почти колкото самата нея. Поради това е толкова желан риболовен обект. Освен това този вид продължава да разширява териториите си. В последните години популацията на щуката се е увеличила многократно, констатират въдичарите. На места, които преди това не обитавала, вече се среща все по-често.

Реклама

От началото на този месец се наблюдава истински фурор в улова на щуки. Рибите са гладни и стръвни. Ловят се предимно в блата, малки езера, стари речни корита и баластриери, в които има достатъчно водна растителност и укрития. Щуки има и в средните и долните течения на по-големите ни реки.

По принцип тази риба избягва бързото течение. Тя се спотайва сред водораслите или падналите във водата дървета, дебнейки плячката си. Може да стои неподвижна с часове, преди да атакува светкавично от засада. Щуката развива скорост до 35 километра в час. Това я поставя на второ място в рибното царство у нас след пъстървата (40 км/ч).

След като размножителният й период вече приключи, сега тази риба мисли единствено за ядене. Храни се с почти всичко, което мърда - всякакви видове риби, жаби, гризачи и дори малки птици.

За щука се практикуват основно два вида риболов - спинингов с изкуствени примамки (блесни, воблери, туистери), както и на тапа с жива стръв. Мнозина закачат на куката рибки, уловени от конкретния водоем, с които щуката е свикнала да се храни. Каракудките са най-подходящи, тъй като са пъргави и издържат дълго време живи на куката. Припомняме, че щуката има изключително остри зъби, които прерязват обикновеното монофилно влакно. Поради това се използват специални метални поводи или такива от флуорокарбон.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама