Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7009071 www.bgdnes.bg

600 кораба на дъното на Черно море

  Най-старият датира от V в. преди Христа

Над 600 кораба лежат на дъното на Черно море, като някои от тях нямат аналог в света. Смята се, че потопени в Черноморието са фрегатата на Марко Поло и кораб на близо 2,5 хил. г.

Последният случай е от неделя - потънал плавателен съд разрази смут и уплах в стотици туристи край Созопол.

Реклама

Потопеният преди 97 г. американски кораб "Мопанг" изпусна литри мазут от резервоара си и образува мазно петно в близост до централния плаж в града. Десетки плажуващи бяха окъпани с горивото и силно се притесниха за здравето си. Други пък се уплашиха дали това няма да е екологична катастрофа за Черноморието. За щастие положението бе овладяно и петната бяха спрени със специализирани заграждения. Според експерти в потъналия кораб са останали 150 т гориво, които трябва да бъдат източени. Преждевременно екоминистърът Нено Димов и министърът на транспорта Ивайло Московски увериха, че няма опасност за туристите, както и за екологията. Вчера стана ясно, че 2 фирми, разполагащи с необходимата техника, ще участват в източването на резервоарите на кораба.

През 1921 г. американският плавателен съд потъва само година след като е пуснат в международни води. Фрегатата попада на стара морска мина от Първата световна война. В момента той лежи на десния си борд на 10 км от бреговете на Созопол. Корабът е един от най-достъпните и дори се предлага от водолазните центрове за гмуркане. Предполага се, че горивото започнало да изтича заради силната корозия.

Освен дом за десетки морски обитатели Черно море е и гробище на близо 2400 години.

Преди близо 2 г. американски изследователи започват експедиция по дъното на Черно море. Пред очите им се разкриват над 60 потънали кораби. Един от тях се смята, че е на самия Марко Поло. Той е открит на север от Турция и е на около 13 века. Въпреки че железните крепителни планки са паднали на морското дъно, платформата на кърмата е запазена, а нейните кормила са непокътнати.

Според експертизите някои от фрегатите са от времето на Византийската империя, други били потънали през XIII век.

Откритията на експедицията включват галери от Римската, Византийската и Османската империя. Някои от тях са потънали преди около 400 г. пр.н.е, по времето, когато са живели Александър Македонски и Сократ. Американските водолази разкриват, че най-старите открития в българската част на Черноморието датират от V век пр.н.е. Мачтите на някои от съдовете все още стърчат и товарите им са непокътнати.

Морето поглъща и първата българска подводница "Подводник -18". Машината защитава българското крайбрежие по време на Първата световна война. След края й е конфискувана от французите и откарана в Истанбул. Документи сочат, че всъщност била нарязана за скрап. Въпреки това през 2012 г. водолази на военноморските сили откриват подводница на 30 метра дълбочина югоизточно от Варна. Данни разкриват, че тя е със същите специфики и производство като потъналия "Подводник -18".

Реклама

   Слуховете за Ноевия ковчег

Легендите и слуховете, предавани през вековете, говорят, че бреговете на Черно море откъм източната част на Турция, където се намира планината Арарат, са точката, на която е разтоварен Ноевият ковчег след потопа. Митът се потвърждава още повече, след като на 15 юли 1985 г. проф. Петко Димитров попада на изключителна находка, т. нар. чиния на Ной. Той я открил на 93 м дълбочина и на 65 км навътре в морето от Варна. Тя била с диаметър 40 см и висока 10 см. Предполага се, че фината й изработка е от пясъчник. Именно чинията е причина изследователят да смята, че Ной е живял по нашите земи. Откритите писмени знаци върху нея са най-старата писменост, която е съществувала до потопа, и се срещат в шумерската, египетската, индийската и гръцката писменост. Хипотезата на проф. Димитров е, че Ноевият ковчег се намира погребан под дебел слой пясък по нашето крайбрежие.

"Черният принц"

  най-издирван

Забулено в дълбока мистерия и с най-голям интерес от страна на иманярите е съкровището за 2 млрд. долара, потънало с "Черният принц". Британската фрегата изчезва през 1854 г., след като попада в силна буря. В началото на Кримската война той се насочва към Севастопол заедно с още 300 френски и английски кораби, наети за превоз от Великобритания до Крим. Разразилата се стихия потапя 34 кораба, а "Принцът" изчезва безследно. Последно е забелязан край Балаклава в Севастополския залив. С кораба потъват и заплатите на армията, пренасяни под формата на златни монети. Точно заради това митичният кораб се превръща в най-търсения в света.

Реклама
Реклама
Реклама