Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/10242452 www.bgdnes.bg

Черньо изнасилва и убива две момичета

Зверство разтриса Черноморието през 1997

Разминават му се две смъртни присъди - за 14-годишната Илияна и 20-годишната Ваня от Поморие

Две момичета - Илияна С. на 14 години и Ваня Мандулева на 20 години, са жестоко изнасилени и убити в края на 1997 година в Поморие. Извършителят - Черньо Иванов, получава две смъртни присъди. Те обаче му се разминават заради отмяната на смъртното наказание година след бруталните зверства.

Реклама

Илияна седи на спирката и чака градския транспорт. Казала е на баща си Слави, че отива да играе билярд с приятели в хотел "Поморие". По това време бащата също излиза, защото има среща със своя позната. Той и приятелката му се скриват под козирката на спирката, защото започва да ръми. Слави забелязва късо подстриган младеж, седнал на пейката на спирката, и вижда дъщеря си да върви по улицата към къщи. Обръща поглед към младока и осъзнава, че го няма, а автобус не е минавал.

"След малко се прибрах и се оказа, че Илияна я няма. Притесних се, защото никога не е закъснявала след 20:30. Обадих се на кръстника и започнахме да я търсим по приятели и съученици. Като не се прибра цяла нощ, се обадихме в полицията, но резултат нямаше. Една седмица от Илияна няма ни вест, ни кост. Опитах да я търся с един приятел полицай - Горан Михалев, криминалист от Поморие. След няколко дни обаче той ми каза: "Забраниха ми да се занимавам със случая". И толкова", разказва бащата на Илияна.

На 14 декември няколко деца се разхождат по плажа, по камъните на брега. Тогава виждат нещо, което отначало им се струва като кукла. Приближават се и с ужас установяват, че това не е кукла, а човешко тяло. Трупът се оказва на 14-годишната Илияна. Аутопсията е извършена на следващия ден, но в началото патоанатомите не стигат до извода, че е Илияна е изнасилена и убита.

Драмата за Слави Маринов продължава: "Започнах да търся истината за това какво се е случило, защото нищо не ми казваха. Разбрах обаче, че приживе на Илияна е бил пукнат черепът. Започнах да търча по институции и да убеждавам следователя Велков, че не е прав, защото заключи, че дъщеря ми се е самоубила - удавила се и след това вълните са я изхвърлили на камъните. Поисках петорна експертиза, но за целта трябваше да бъде ексхумирана и ние не се съгласихме", продължава разказа си със сълзи на очите бащата на Илияна.

Докато Слави се бори за истината за смъртта на дъщеря си, ченгетата намират втори труп. В квартала на семейство Маринови е убито още едно момиче - цигуларката Ваня Мандулева. Тя е изнасилена и удушена на метри от блока си.

Дни след откриването на втората жертва в Бургас пристига тогавашният министър на вътрешните работи Богомил Бонев, за да даде пресконференция.

Реклама

Слави успява да стигне до него с думите: "Г-н министър, става въпрос за двете убийства в Поморие". Бонев знае само за случая с Мандулева и назначава проверка. Тя показва, че става въпрос за убийство и изнасилване.

Tогавашният началник на полицията в Бургас генерал Валентин Петров започва ново разследване. То е оглавено от полицай Радослав Николов.

Не след дълго разкриват убиеца на Ваня Мандулева - Черньо Иванов. Друго изнасилено от него момиче е успяло да се измъкне от хватката на изнасилвача и казва на ченгетата. Той е задържан и се оказва, че е изнасилил и убил и 14-годишната Илияна.

Черньо, който е на 21 г. по време на жестоките деяния, се оказва с психически отклонения. Признат е за виновен и първоначално получава две смъртни присъди. Той обаче се разминава със смъртната присъда, тъй като се въвежда мораториум върху смъртното наказание.

Мораториум

Хартата на основните права на Европейския съюз забранява използването на смъртно наказание в държавите от Европейския съюз. В България наказанието чрез смърт е премахнато от 10 декември 1998 година, като мораториум върху изпълнението на смъртна присъда има от 1990.

Реклама
Реклама
Реклама