Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/11570188 www.bgdnes.bg

Бакалова забрави учителя си Добчев за ЧРД

Режисьорът и проф. Маргарита Младенова отбелязаха 75 години заедно с всичките си ученици

Без отговор остана питането на "България Днес" към холивудската актриса Мария Бакалова дали ще поздрави своя преподавател проф. Иван Добчев за 75-ия му рожден ден. Самата Мария знае, че проф. Добчев и колежката му проф. Маргарита Младенова ще отбележат заедно празника си, но не е пожелала да запише видеообръщение с пожелание за тях.

Реклама

Разривът между Бакалова и Добчев настана след интервю, в което режисьорът споменава, че не е подготвял Мария за "Борат", филма, с който тя се представи за "Оскар", а за нещо "по-голямо". Думите му бяха представени от културтрегери като "злобни" и "консервативни", но самият режисьор уточни, че никога не е казвал, че Мария не е талантлива, дори в самото интервю.

"Надявам се, че Мария няма да се остави на течението, а ще продължи да се развива" - обяви Добчев.

За разлика от Бакалова едни от най-успешните студенти на проф. Добчев и Младенова с удоволствие споделиха думи на благодарност към тях.

"Ние сме експерименталният клас и това ни дава право първи да ви поздравим, скъпи Грети и Иван. Като експериментален клас ние се явяваме скицата, прототипът на всички", каза актрисата Снежина Петрова. Тя заедно със своите колеги Жана Рашева, Албена Георгиева и Десислав Звънчаров "върнаха ленатата" към първите преподавателски години на двамата именити режисьори. Към думите им се присъедини и режисьорът Явор Гърдев, който се върна от Щатите специално за повода.

Преди поздравите студентите на проф. Добчев изиграха постановката "Лазар и Иисус" под негова режисура.

Реклама

"Имам честта от името на НАТФИЗ и личната радост да ви благодаря за дългогодишната, всеотдайна и вдъхновяваща преподавателска дейност", каза актьорът Пенко Господинов, декан на факултет "Сценични изкуства".

Юбилярите бяха поздравени и от ректора на НАТФИЗ проф. д-р Станислав Семерджиев с видеообръщение от Париж.

"Толкова е хубаво, че се срещаме с вас, момчета и момичета. За нас вие сте момчета и момичета. Искам да кажа само едно изречение. В този свят, в този век, който предизвиква потресение, отчаяние, скандал на ума, откривайте на какво да се възхищавате, защото без способността да се възхищаваш на словото, на красотата, на истината, на изгрева или на каквото си избереш душата умира, а ние без нея сме заникъде", каза развълнуваната Маргарита Младенова. Иван Добчев бе още по-лаконичен: "Не се радвай да имаш изследователи, а да имаш последователи".

Вечерта завърши с музикално изпълнение на "най-малките" от НАТФИЗ, които изпълниха песен по собствен текст, с която обрисуваха двамата преподаватели.

Желаем на двамата юбиляри да са живи и здрави!

Реклама
Реклама
Реклама