Защо добрият и безалкохолен Димитър уби французина с поршето си

Приятел
Автор: Слави Ангелов

Димитър Любенов си е направил селфи в поршето си.

Димитър Любенов си е направил селфи в поршето си.

История на любовта между българина и колата му и как нито една партия преди изборите не се интересува от войната на пътя

Две са причините най-добрият, прекрасен, работлив, безалкохолен и върл противник на дрогата (според жена му и приятеля му) Димитър Любенов да убие с поршето си французина Лорен Пети на околовръстното с кокаин и 1,73 промила алкохол в кръвта.

Първата я знаем всички - държавата в България трайно отсъства. А втората - в невероятно мощната емоционална връзка между българина и личния му автомобил. Силата на тези взаимоотношения започва да се развива бурно от дефицита по време на социализма. Тогава, за разлика от свободния свят, у нас трябваше да се запишеш за закупуване на кола, да внесеш сериозен депозит в банка и да чакаш 10 години да дойде твоят ред, ако партията нещо не е против, разбира се.

Затова притежаването на произведена в СССР жигула или москвич беше невероятен емоционален успех и истински триумф в живота. Никога няма да забравя как на паркинга пред блока бяха паркирани само такива коли и в събота и неделя под много от тях стърчаха навън краката на собственика. В почивния ден тези мъже бяха избрали да не играят някъде мачле с приятели, да не пият с тях бира на обяд, да не стоят при жена си вкъщи.

Те жадуваха да лежат под жигулата

Нещо да поправят по нея, да проверят маслото, да преработят, да подобрят и усъвършенстват. Толкова много отдадени любители автомонтьори в онези години не можеше да откриеш никъде в западния свят.

Когато капитализмът връхлетя България, очаквах, че монтьорската мода ще отмине рязко и българинът ще започне да гледа на автомобила си най-вече като на полезна вещ. Демокрацията обаче още повече разпали тази автолюбов, а и някои хора си останаха в социализма като мислене и като доходи. Годините на прехода настъпиха силно българина - непрекъснато го лъжеха, крадяха и прецакваха. Притиснат от всички страни и озлобен, той само гледаше как животът му се изплъзва като пясък между пръстите. И автомобилът се оказа единственото, което можеше наистина да контролира. Само там, вътре, зад волана, той се чувстваше истински значим и специален. Можеше и да е пълен лузър, налял последните си стотинки в резервоара,

но на светофара беше истински Шумахер

в своя болид голф 1-ца в очакване на зеления сигнал.

Връзката между българина и автомобила стана толкова силна, че едно напълно сериозно и официално изследване преди 10-ина години показа, че той дава 6 пъти повече пари за поддръжка на колата си, отколкото за здравето си. Много по-често кара автомобила в сервиз, отколкото си прави изследвания в болница. Всъщност той доброволно никога не си прави изследвания. Само при пряка опасност за живота. Колата да е здрава! Социалистическият автопарк постепенно бе подменен със западен. И в крайни квартали пред панелни блокове можеше да видиш паркирани в калта суперскъпи коли. Не е важно къде и как живееш, а какво караш. Защото зад волана си номер 1 и никой не може да те прецака. Така в тази умопомрачителна любов между българина и автомобила страната ни завзе завинаги първа позиция в Европа по брой загинали в катастрофи и единственото място в Европейския съюз, където на пътя постоянно някой ти присветква, притиска те, избутва те - точно като кола на НСО в Кресненското дефиле.

В добавка към тази отдавна наложена трайно културна и толерантна обстановка на пътя в последните години убийството на Милен Цветков, на Хариет и Христина от Георги Семерджиев, на французина Пети от Димитър Любенов показват, че няма закони, на никой не му пука от държавата и ситуацията няма да се подобри, а ще става все по-агресивна и кървава, вече почти задължително с дъх на алкохол и дрога.

За да няма респект към правилата, причините са крайно глупави пропуски в законите, прекалено бавно и меко правосъдие, невъзможност глобите да се събират бързо. С една дума, веднага щом си нарушил, болезнено да разбереш, че това няма да се толерира.

Всичко това в обикновените държави е работа на парламента. Но в необикновена България депутатите не могат да се справят, защото половината от тях не знаят как са се озовали там и какво точно правят,

а другата половина не са депутати, а адвокати

Те нямат интерес да решават обществени проблеми, защото обслужват интереса на клиентите си - тези, които нарушават законите. Неслучайно страната ни от толкова години е в правосъден нокаут - съдебният процес е умишлено формализиран, бавен и вместо да носи справедливост и възмездие, атрофира обществото и създава герои като Георги Семерджиев и Димитър Любенов.

Само комисия от експерти към МВР и правосъдното министерство може да реши проблемите, като не се опитва да направи открития за Нобелова награда, а просто прегледа как в държавите по света се поддържа ред на пътя. Постоянно се спори например ще се реши ли проблемът с високи глоби. Най-болезнени са те в богатите Дания, Норвегия, Монако. Във Финландия обаче наказанията са обвързани с доходите на нарушителя. Така един милионер преди време искаше да напуска страната, защото заради превишение на скоростта от 23 км/час получи глоба от 54 хил. евро. Още по-богат от него шеф в “Нокия” плати 116 000 евро глоба, защото със своя “Харлей Дейвидсън” вдигнал 75 км/час при разрешени 50.

Аз лично мисля, че глобите в България за повечето нарушения вече са достатъчно високи и големият проблем е, че не се събират бързо (Семерджиев и Любенов са натрупали фишове отпреди почти 20 г.). Тук добър пример може да ни бъде Гърция. Там законите са сурови и се прилагат бързо и безотказно. Всеки е виждал как карат много тарикати до Кулата, но щом преминат гръцкия Промахон, се превръщат в мишоци на пътя.

Доскоро за много нарушения в южната ни съседка ти сваляха номерата на колата - много добър стимул да платиш бързо, още повече ползваш 50 процента отстъпка, ако го направиш в първата седмица (морков и тояга в едно). Известно е, че в Гърция за превишена скорост не наказват само първия автомобил от колоната, а всички накуп и там разговорът с полицая никога не започва и не завършва с репликите: “Ти къде работиш? И сега какво ще те правим?”.

У нас също разрешиха свалянето на регистрационни табели на нарушители през 2017 г. Но тази мярка не проработи, защото се оказа, че от 500 шофьори, заловени за седмица да шофират без книжка или под влиянието на дрога и алкохол, само 150 карат своята кола, останалите 250 са зад волана на чужда и не можеш да им свалиш номерата. Най-често возилото е на лизинг — точно като поршето на Димитър Любенов. Затова, ако искаш да постигнеш резултат, често трябва да помислиш как да промениш няколко закона — така, че да не оставяш вратички за измъкване. Не може лизингът да пази и създава убийци на пътя.

Крайно неприемливо е също така да чакаме 20 години, за да връчим лично наказателно постановление на нарушител. Да се промени законът, така че то да влиза максимално бързо, дори и в случаите, когато засегнатият не е уведомен лично - в. “24 часа” разказа вчера за подобна електронна система, която е вече разработена, но никой не желае да я вкара в действие.

Освен това е абсолютно ненормално да натрупаш 20 или 30 фиша. И тук трябва корекция в правилата - ще получиш фиш веднъж, два пъти, три пъти - после ще бъде акт. Не е нормално и актовете да са безброй, след третия - затвор. Може и за 10, 20, 30 дни, както наказват в съседните Гърция и Сърбия, но да има бърз отговор на държавата.

Шофирането с отнета книжка също трябва да се третира много по-сериозно от закона. Защо не като незаконното притежаване на оръжие? Един неадекватен човек зад волана може да причини много по-тежки последствия за околните от човек с пистолет.

Трябва още да се завиши и наказанието за всеки, който откаже тест за алкохол и дрога

Прекалено много опасни на пътя шофьори се възползват от тази възможност, а трябва да приемем, че дрогата отдавна вече не е някаква екзотика и все по-често има дни, в които полицията хваща повече дрогирани, отколкото пияни нарушители.

Въобще с половинчати и синхронизирани със законодателството в Европа мерки войната на пътя у нас няма да бъде спряна. Българинът не е европеец в автомобила - зад волана той е некултурен, нетолерантен и агресивен. И трябва да получи пропорционален отговор - истинска война. Справедливи и работещи закони, които се прилагат безотказно - тук и веднага.

Но фактът, че в кампанията преди изборите нито една партия не се занимава сериозно с този проблем, въпреки че в същото време тресе обществото, ясно показва, какво няма да се случи и в следващия парламент и колко адекватно е представителството на обикновените хора в управлението на държавата…

Почина най-възрастната българка

Почина най-възрастната българка

На 110 години  Десетки изпращат баба Нурие, която прогледна преди петилетка  Доли ЛУКАНОВА Най-възрастният човек в България почина! Баба Нурие Дерменджиева от смолянското село Средногорци си отиде на 12 януари т.г. на 110 години. Това съобщиха нейни близки пред "България Днес". Суперстолетницата умира спокойно в съня си

Деси Цонева: Татко още можеше да е жив

Деси Цонева: Татко още можеше да е жив

Исках да стане криминален патoлог. Това каза в "Събуди се" по "Нова" Деси Цонева. Дъщерята на покойния Димитър Цонев се запалва по криминалистиката като дете. Чете много романи от този тип. Насока към тях и дава баба й. "Много четях криминални романи. И най-много ме грабна работата на патолога, който разкрива случаите", разкри още Цонева

Марта Вачкова и Ваня Червенкова орисаха бебето на Ивайла Бакалова

Марта Вачкова и Ваня Червенкова орисаха бебето на Ивайла Бакалова

Миската показа дъщеря си Вяра, направи й погача "Най-чаканото бебе", така Ивайла Бакалова нарече втората си дъщеря Вяра. Бившата Мис България направи погача за чудо и приказ за мъничето си, което се роди в навечерието на Коледа. Ивайла събра свои близки приятелки в един от най-скъпите столични ресторанти

Емануела си смени името в личната карта

Емануела си смени името в личната карта

Емануела обяви в интервю, че е сменила името си в личната си карта. Попфолк фурията се оплака, че в чужбина й създавали много проблеми заради това, че сценичният й псевдоним се различавал от името в документите й за самоличност. "Особено неприятно беше в Америка. На летището ме проверяваха коя съм. Обяснявах всеки път

Джулиана Гани печели "Черешката на тортата"

Джулиана Гани печели "Черешката на тортата"

Впечатлява шеф Манчев с ефектно основно ястие Джулиана Гани печели тазседмичното предаване "Черешката на тортата", научи "България Днес" от достоверен източник. Снимките на предаването са направени през миналата година, но епизодите се излъчват чак сега, разбра още вестникът. Блондинката мери сили за титлата "кулинарен гуру" с добрия си приятел

Жената на Боби М. хапва рапани в Барселона

Жената на Боби М. хапва рапани в Барселона

Мария Петрова организира 60-годишния юбилей на шефа на БФС Трикратната световна шампионка по художествена гимнастика Мария Петрова тъне в лукс в Барселона. Втората съпруга на шефа на БФС Борислав Михайлов от известно време е в каталунската столица по служебни ангажименти, свързани със спорта. Самата Мария споделя

Актуално

Дениз Хайрула в авантюра с Виктор след края на "Ергенът"

Дениз Хайрула в авантюра с Виктор след края на "Ергенът"

Имаше интерес и от двете страни, казва плеймейтката Плеймейтката Дениз Хайрула е имала кратка авантюра с първия ерген Виктор Стоянов веднага след края на предаването. Макар на финала мачото да избира Виктория, а не нея, извън ефир нещата се развиват по различен начин. Между двамата се заражда флирт, следват срещи и дълги разговори по телефона

Карамазов каза истината защо няма да води "Сървайвър"

Карамазов каза истината защо няма да води "Сървайвър"

В емоционален пост Владимир Карамазов обяви защо няма да води новия сезон на "Сървайвър". Актьорът очевидно не е много щастлив от развитието на нещата, но въпреки това колегиално и културно пожела успех на новия сезон и новия водещ. Ето какво маписа Карамазов: Пиша това писмо, защото може би очаквате нещо да кажа

Отстреляните глухари са гордост за царете

Отстреляните глухари са гордост за царете

Ловджийски лакърдии в двореца С гръмнати трофеи са се фукали Фердинанд и Борис III Ловджийските лакърдии, както е известно, край нямат, а с всяка чаша вино стават все по-цветни и вълнуващи. Разбеснели се глигани, мечки-стръвници, вълци, големи като тигри, и други страшилища вилнеят из разказите за подвизи на авджиите

Левандовски на плаж в Барселона

Левандовски на плаж в Барселона

Докато по нашите ширини вали сняг и температурите са отрицателни, за полския нападател Роберт Левандовски такъв проблем не съществува. Голмайсторът на "Барселона" заведе съпругата си Анна на плаж. Двамата си спретнаха дълга разходка по пясъка в каталунската столица. Макар че не се съблякоха по бански

Бионсе с най-много награди "Грами" в историята, Хари Стайлс с албум на годината

Бионсе с най-много награди "Грами" в историята, Хари Стайлс с албум на годината

Певицата Бионсе стана най-награждаваният изпълнител в историята на наградите "Грами", но се размина с топ отличието за албум на годината. Призът в една от четирите водещи категории спечели британският певец Хари Стайлс, съобщават световните агенции. Бионсе прибави четири "грамофончета" към колекцията си, с което наградите ѝ стават общо 32

Не пропускай

5 хиляди трябват на Далия, за да проходи

5 хиляди трябват на Далия, за да проходи

Семейството мечтае детето им да има нормално детство  Не може да се обръща и да си държи главата изправена  "Мечтаем Далия да има нормално детство." Тези сърцедокосващи слова са на майката на борбеното дете Вероника Ризова, което е само на годинка и два месеца. За съжаление вместо да проходи и да има нормално детство

Секссимволът на годината Марешка Бардем:  Бившият ми мъж е сменил името на сина ни

Секссимволът на годината Марешка Бардем: Бившият ми мъж е сменил името на сина ни

Той е спрял момчето от училище, разбрал е, че водя битка, за да го открия в Чечня  "Бившият ми мъж е спрял сина ни от училище и му смени името, разбирайки, че водя битка за неговото намиране и засега съм сложила пауза на моята война за детето ми." Това сподели в изповед пред "България Днес" моделката Марешка Бардем

Тъст плашел Данчо Караджов с пушка

Тъст плашел Данчо Караджов с пушка

Бъдещият тъст на Данчо Караджов искал да го разстреля при първата им среща. Това се случва десетки години назад във времето. "Когато се запознахме, Мариана беше на 15, а аз на 18. Един ден баща й грабна пушката, насочи я срещу мен и пита: "Какво правиш с дъщеря ми, тя е 8 за 9 клас", обясни музикантът за първата си среща с бъдещия си тъст

Деси Бакърджиева с книга

Деси Бакърджиева с книга

Деси Бакърджиева е прототип на героиня в нов любовен роман. Книгата ще бъде представена на 8 февруари, а актрисата е водеща на събитието. "Отговорът е любов" е на журналистката Цветелина Лалева, с която Деси е приятелка отдавна. Промоцията ще е във Военния

Пирони се напъха в кош

Пирони се напъха в кош

Френската манекенка Шарлот Пирони замени футбола с баскетбол. Хубавицата нашумя като муза на "Монако" по времето, когато Димитър Бербатов играеше там. Сега тя реши да седне върху баскетболен кош с топка в