Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/12681800 www.bgdnes.bg

Наистина ли млякото, хляба и пастата са толкова вредни

Това, което чуваме за здравословното хранене, се променя доста често: първо най-големият бич беше мазнината, после се оказа, че не е точно така. После се чудехме дали отслабването е свързано с намаляване на калориите, или с ограничаването на въглехидратите. Да видим какво казват последните изследвания за продуктите, които най-често диетолозите зачеркват от списъка си – млякото и хляба.

Пълномаслено мляко

Това е млякото, с което сме закърмени. И всички го обичахме много и считахме за невероятно полезно, докато не излязоха информации за наситените мазнини, които се свързват със сърдечните заболявания. И тогава всички преминахме на версии с намалено съдържание на мазнини или алтернативи, които не са млечни. Кравето мляко е добър източник на протеин с осем грама на чаша (плюс калций и витамин D). За сравнение чаша оризово или бадемово мляко съдържа само 1 грам протеин или по-малко. Пълномасленото мляко очевидно има повече мазнини и калории, отколкото обезмасленото, но това не е непременно нещо лошо. Малко мазнини може да ви помогнат да се чувствате по-сити и за по-дълго време, така че да ядете по-малко. Освен това изследванията поставят под съмнение колко вредни са наситените мазнини за нас. Просто се придържайте към порция от една чаша на ден, за да поддържате калориите под контрол.

Реклама

Хляб

Не, не, не говорим за нарязания бял вид. Този хляб остава на рафта на супермаркета, не го пипайте. Но не се колебайте да си запазите място в пазарската количка за 100 процента пълнозърнести хлябове. Те съдържат цялото зърно и всички хранителни предимства, които идват с него. Рафинираните зърна - използвани за направата на бели хлябове - се отстраняват от външната обвивка на трици и зародиши (където се срещат повечето витамини, минерали, протеини и фибри), оставяйки само нишестения център на ендосперма. Пълнозърнестите въглехидрати по-добре регулират кръвната захар и са свързани с намален риск от диабет, сърдечни заболявания и някои видове рак. Но внимавайте, защото не всеки продукт, на който пише, че е пълнозърнест, е изцяло пълнозърнест. В повечето случаи съдържа само някакъв процент пълнозърнесто брашно. Четете внимателно етикетите с малките букви.

Паста

Тук ще ви кажем същото като за хляба. Забравете за белите версии на пастата и се насочете към пълнозърнестите. Качеството на пълнозърнести тестени изделия през последните години е значително подобрено и от тях вие получавате предимствата на фибрите, витамините и хранителните вещества. Не се колебайте да си купите спагети от лимец или макарони от ориз.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама