Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/13251098 www.bgdnes.bg

Мамят българки в интернет с романтика

Ако се съмняваш - не кликай! 

Теглят пари от сметки на продавачи на стоки втора ръка

 Доли ЛУКАНОВА

Романтичните жени, които не спират да търсят голямата любов са най-податливи на измами в интернет! За това алармират експерти по киберпрестъпност, научи "България Днес".

Жертвите са жени на около 60-65 години. С тях се свързват мъже, които се представят за военни от САЩ, заминали на мисия някъде. Реално това са измамници, които ухажват податливите дами и ги карат да се влюбят в тях виртуално. След като захапят въдицата, представителите на нежния пол получават фалшив имейл, че имат колет от възлюбения си, но той е задържан, например в Швейцария, и жертвата трябва да плати голяма сума, за да "освободи" пратката. За да набавят парите, влюбените дами най-често си изтегля всичките спестявания от банката, продава имот или взимат заем от роднини, тъй като става въпрос за суми от 10-15 хил. лева.

Реклама

Друг тип измама е свързана с онлайн търговията. Изпечени лъжци теглят пари от сметките на продавачи. Схемата се прилага в сайтове за продажба на употребявани стоки. Купувачът се свързва с търговеца и иска да вземе предлаганата от него стока. Предлага бързо разплащане, като за целта жертвата получава линк към куриерската фирма, която ще вземе пратката. Когато продавачът последва линка, се отваря платформа наподобяваща някоя от известните куриерски фирми, в която наивникът трябва да въведе данните от банковата си карта. Такъв е примерът с мъж от разградското село Сушево. 29-годишния човек пуска за продажба компютърна маса, но вместо да спечели пари, олеква с 1000 лв. Голяма част от жертвите са ощетени със суми от 2 до 6 хил. лева, по-рядко около 10 хил. лева, отчитат киберполицаите.

Кражбата на онлайн самоличност е друга често срещана измама във виртуалното пространство. Почти всеки ден постъпват сигнали за откраднати профили в социалните мрежи. Това най-често става чрез слаби пароли или когато потребителят отвори фишинг имейл, чрез който губи достъп до акаунта си.

Затова киберполицаите съветват хората да не използват едни и същи пароли навсякъде. За да се защитят, могат и да обновяват редовно антивирусния си софтуер и операционните системи на компютрите и мобилните си устройства. За да са сигурни, че средствата им са непокътнати, трябва по-често да преглеждат сметките си и движенията по тях. Ако установят, че са станали жертва на интернет измама, по-добре да съобщят веднага, а не да чакат да минат месеци.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама