Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/13716053 www.bgdnes.bg

Изследователят д-р Искрен Красимиров: Поп Кръстю не е предал Левски!

Гибелта на Апостола и революционната организация тръгва от плевенски чорбаджия 

Поп Кръстю не е предал Васил Левски! Гибелта на Апостола и вътрешната революционна организация тръгва от неизвестен досега на обществото плевенски чорбаджия.

Реклама

Тези разкрития прави след дългогодишно проучване изследователят д-р Искрен Красимиров. Те са описани в последната книга на основателя на "НЕзабравимата България", озаглавена "Да предадеш Левски". Книгата за първи път хвърля светлина както върху мрачния ореол на сочения години наред за предател на Дякона поп Кръстьо, така и за всички предателства, съпътстващи Демона на империята по пътя към славното бесило.

"Поп Кръстю няма никакво вмешателство в предателството на Левски. Предателите на Апостола са много. В първия раздел на книгата разглеждам физическите предатели. Във втория - идейните, а в последния проучвам издайниците пред нарочната комисия в София, които издават всичко за Апостола, без никой да ги пита, за да бъдат наградени от османските управници", сподели пред "България Днес" Искрен Красимиров.

В продължение на повече от век се твърди, че поп Кръстю взел комитетски пари, за да изплати къщата си в Ловеч, и че Левски дошъл в дома му, за да му търси сметка за тях. Заптиета стояли скрити в къщата на поп Кръстю в долапа и на тавана, докато Апостола и духовникът се разговаряли, а на излизане от къщата турците заловили Левски.

Духовникът е един от основателите на Ловешкия революционен комитет и негов касиер. Заклева комитетските членове. В същото време поведението на отеца не говори категорично, че той е предателят, дори обратното.

Стриктен към основните принципи на конспирацията и съветите на Левски (Ако загубя - губя само мене си), поп Кръстьо никога не доверява на съпругата си кой идва и си отива от дома им и кой кой е. Косвено доказателство за това се намира във факта, че жена му посочва снимката на Ангел Кънчев с думите: "Този е Левски, дохождал е няколко пъти". Поп Кръстю е и единственият след Левски, който се обявява против авантюрите на Димитър Общи. При очните ставки на арестуваните в Къкрина (27 декември 1872) никой в Ловеч, включително и поп Кръстю, не потвърждава самоличността на Левски.

Реклама

"Разглеждам проблема за предателството на Левски не като еднократен акт, а като един цялостен процес, в който пръст имат всички съратници на Дякона със своите действия или бездействия. Книгата е своеобразен исторически пъзел, в който слагам по местата им всички налични документи, факти, спомени, обстоятелства и така очертавам общата картина на предателството", казва Красимиров.

Един от най-съществените въпроси, изследвани от автора, касае други ловешки сподвижници на комитетското дело. Именно върху тях се затяга примката на най-тежкото предателство от всички.

"Свързвам фамилията Поплуканови-Хашнови с темата за комитетското злато, открито преди половин век в Ловеч в двора на къщата на поп Лукан Лилов. Търся отговор на въпроса кой има мотив и възможност да извърши предателството. Ще разберете точния физически предател, когато прочетете книгата", загатва писателят и автор на документален филм за Левски, чието естествено продължение се явява книгата "Да предадеш Левски", която е преработена заради множеството нови документи, събрани по време на мащабното проучване.

Красимиров анализира, че Апостола е бил принуден да сбърка рано или късно някъде по пътя. "Дякона много добре е знаел, че отивайки към Ловеч да прибере пари от Величка и поп Лукан, е щял да бъде предаден рано или късно. В нашата история винаги когато са замесени пари, идват завист и предателство", добавя Искрен, който през 2022 г. твърди в книгата си "Да убиеш Ботев" след дълбочинно проучване на множество сведения, документи и издания тезата, че Войводата пада във Врачанския Балкан пронизан не от черкезки куршум, а от съглашение между група четници начело с Никола Обретенов.

И продължава:"Най-голямата изненада е, че много от съратниците на Левски не са разбрали заветите и идеалите му. И така волю-неволю са го довели до отчаяние и обезумяване дори. Дякона ненужно е изпаднал в една бюрокрация и затъва в интригите на своите съратници. А тъкмо Левски казва, че "интригата спира хода на народната работа".

За първи път в книгата става ясно кой действително стои зад Арабаконашкия обир.

"Това е един плевенски чорбаджия, за когото историците нищо не са проучили. Използвайки наличните ми документи, аз показвам негови връзки с тетевенските чорбаджии, които нареждат на Димитър Общи да обере хазната. Този плевенски чорбаджия стои в дъното на предателството, откъдето започва фактическият провал на Апостола и вътрешната революционна организация", добавя Искрен Красимиров и добавя, че книгата излиза от печат на 15 февруари, броени дни преди да отбележим 150 години от гибелта на Апостола на свободата.

Четете още

За годишнината от залавянето на В. Левски ще има гражданско поклонение
За годишнината от залавянето на В. Левски ще има гражданско поклонение

За годишнината от залавянето на В. Левски ще има гражданско поклонение

Английската изследователка Мерсия Макдермот разкрива:
Левски заловен заради отровна змия
Английската изследователка Мерсия Макдермот разкрива:
Левски заловен заради отровна змия

Английската изследователка Мерсия Макдермот разкрива: Левски заловен заради отровна змия

Кръщават площад в Ловеч на поп Кръстю
Кръщават площад в Ловеч на поп Кръстю

Кръщават площад в Ловеч на поп Кръстю

140 години от обесването на Апостола: Неразкритите тайни на Левски
140 години от обесването на Апостола: Неразкритите тайни на Левски

140 години от обесването на Апостола: Неразкритите тайни на Левски

Реклама
Реклама
Реклама