Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7142271 www.bgdnes.bg

Момиче без ръце и крака пише и рисува

10-годишната Еля Шаидинова, която се ражда без ръце и крака, вече пише и рисува. Смелото момиче прави и първите си крачки с придружител.

Преди няколко месеца Еля получава протези за ръцете си, а след това и за краката, като бързо свиква да ходи с тях.

Реклама

"Еля се опитва да пише, макар че й е много трудно. Бавно напредва, защото протезите й представляват несгъваеми ръце. Има нужда от по-модерни", коментира пред "България Днес" Надежда Дачева, директор на Центъра за рехабилитация на деца с увреждания в бившия дом "Майка и дете" в Разград, където малкото момиче ходи всеки ден на възстановителни процедури. Еля ходи на училище - 3 клас, и след края на часовете отива към центъра.

"След училище идва при нас да си пише домашните. Опитва се и да ходи, но има нужда от придружител. Нейният случай е уникален, защото няма стави. Може би в света има само още 2-3 души в подобно състояние. Еля има желание да се подобрява, да върви без помощ", каза още Дачева, която следи през последните години развитието на борбеното дете. Първата дума, която написва с новите си ръце, е нейното име. Обича и да рисува, макар че изпитва затруднения.

Съдбата на Еля Шаидинова придобива публичност преди три години, когато зам.-кметът на община Разград Ердинч Хасанов научава за проблемите й. Тогава бяха събрани средства семейството на момичето да посрещне новогодишните празници. По-късно от общинска администрация съдействаха и за превоз и преглед на Еля от специалисти, които да преценят дали може тя да получи протези на ръцете.

Новите й крайници бяха изработени от професора по бионика Евгени Дюкенджиев от Горна Оряховица и животът на детето тръгна в положителна насока. В момента Еля има нова мечта - по-модерни протези, които се сгъват в ставите. Старите трябва да бъдат сменени, защото момичето расте и тялото й се променя.

"Искаме да стартираме благотворителна национална кампания, защото, за да може да се обслужва сама с ръце, са нужни протези от висок клас, с движение от китки и лакът, които струват около 50 000 лв.", обясни Хасанов.

Реклама
Реклама
Реклама