Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7452780 www.bgdnes.bg

60 деца има коч №1 на републиката

Продават плодовития Джеки за 600 лв. да не стават кръвосмешения

Над 60 деца е създал коч №1 на републиката Джеки. Овенът е от породата Черноглава плевенска овца и грабна приза за най-тежък коч със своите 151 кг.

Събитието се проведе на осмия Национален събор на овцевъдите в България край Петропавловския манастир "Св. Петър и Павел" до Арбанаси и донесе 1000 лв. награда на собственика си Красимир Митков.

Реклама

"Джеки има 30 дъщери и още толкова синове, но от мъжките не съм оставил нито едно. Затова вече не ми върши работа, защото при разплода ще става кръвосмешение и има опасност да се родят недъгави агнета. Такива случаи имаше в предишни години, като агне се роди без глава, само с крака и тяло", сподели пред вестника животновъдът от плевенското село Ореховица.

Заради това стопанинът продава Джеки за 600 лева. Името на животното дал овчарят, който Красимир наел да пасе цялото стадо от над 200 животни. Кръстил го на предишния му собственик, от който Красимир го купил - турчинът Джевдет от никополското село Дебово.

"Купих Джеки още съвсем млад от колега, защото трябваше вкарване на чужда кръв в стадото. Вече две години е при мен. Пускам го за разплод от началото на август до към 15 ноември. Два-три дни работи, а един ден го оставям да почива. И после пак. Ако всеки ден се пуска, ще се омаломощи. През останалото време е отделен от стадото. Два пъти годишно се обезпаразитява и ваксинира. Много е здрав. На миналогодишния събор дори се сблъска с друг коч с рогата и онзи си отиде", разкрива тайната на плодовитостта Красимир.

Поне още три години Джеки ще е в мъжката си сила и ще възпроизвежда чистокръвно и здраво поколение на бъдещия си нов собственик. Разбира се, при наличието на здрави партньорки.

"Някои екземпляри карат и по 12-13 години, вършейки много добра работа. Взел съм вече други трима млади мъжки. Два от тях са над 140 кг. Правя специална селекция без компромиси за качеството", категоричен е собственикът на Джеки и добавя, че за още по-силна потентност на мъжкарите мнозина стопани дават повече моркови и яйца в храната.

Реклама

С тъга животновъдът разказва, че по-важно от породистите кочове е единствено пазарът. А той в момента е далеч от пазара преди десет години, когато е започнал професионално да се занимава с отглеждане на животни. Тогава, през 2009-а, стадото му наброявало 420 животни. Сега е наполовина.

"Продавал съм хубав коч за 5000 лв. на друг стопанин. После той го препродаде в Турция двойно по-скъпо. Турците купуват хубави животни с големи рога за повече пари за техните празници Рамазан и Курбан Байрам. Сега за Джеки мога да взема 600 тук, а в Турция 800-900 лв. вероятно", споделя още Красимир Митков.

Красимир има трима синове. Надеждата му е в най-малкия да наследи занаята и да продължи работата на баща си.

Гавра с цената на млякото

"Прекупвачи се гаврят с животновъди. Изкупуват ми млякото на 1,20 лв. и го препродават после по-скъпо. От частни клиенти мога да взема и по 2 лева на литър, но така не мога да докажа производителност и няма да взимам субсидии", споделя още собственикът на коча Джеки.

Заради това Красимир е решен от есента да изостави отглеждането на крави. "Много е зле положението. Във Видин прекупвачи изкупуват млякото на 90 стотинки. Пълна подигравка", категоричен е Митков.

Реклама
Реклама
Реклама