Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7636738 www.bgdnes.bg

Ударът срещу сексмошениците провалил скъпарска сватба

Спецакцията в разградското село Ясеновец провалила сватба за хиляди левове, научи "България Днес"! При операцията в началото на август бяха заключени 38-годишната Сюзан Хасан, 41-годишният й мъж Сезгин Шакир, баща му Шакир и синът му Сезгин-младши. В тузарската им къща в тайник зад картина бяха открити две кила злато, около 400 хил. евро и 150 хил. лева.

Според разследващите семейството е завличало с пари мераклии за секс. Подбирали се мюсюлмани от Турция, пред които мошениците се представяли за засукани девойки. Те съблазнявали жертвите и обещавали да отидат да живеят при тях и да се оженят, но постоянно им изниквали проблеми, за които искали пари.

Реклама

Тлъстите суми са теглени през системите за международни преводи Western Union и Moneygram. След като получават сигнал за колосалните тегления, ченгетата атакуват семейния дом, превърнат в палат. Операцията е на 6 август т.г. Оказва се, че само 4 дни по-късно Сезгин е щял да жени сина си за красивата му избраница. Миналата година фамилията празнувала годежа между двамата, става ясно от снимки в социалните мрежи. Влюбените гълъбчета са издокарани в скъпа рокля и изискан костюм и са окичени с наниз банкноти.

Сватбата през втория уикенд на август трябвало да бъде в пъти по-пищна. За булката била подбрана приказна рокля от скъп моден бутик. Младоженецът също избрал впечатляващ костюм от известна марка. Семейството планирало да впечатли гостите на тържеството, като за целта се договорило с готвачи от Турция, които да пристигнат в Ясеновец и да отрупат масите с вкусни ястия. Само тортата за пиршеството струвала 1500 лева, доверяват запознати.

Плановете на фамилията станали на пух и прах с нахлуването на униформените. Криминалистите не се разнежили покрай хубавия повод и заключили мошениците. След първоначалните арести пишман младоженецът Сезгин-младши се спаси без обвинение, а дядо му Шакир изкара в ареста само 72 часа. Материалите срещу възрастния мъж са отделени от останалото разследване. Той ще отговаря само за укриване на 3 хилядарки данъци и по всяка вероятност през октомври делото му ще влезе в съда, съобщи пред вестника окръжният прокурор на Разград Тихомир Тодоров.

Не толкова благосклонна е съдбата към двойката Сезгин и Сюзен. Варненският апелативен съд е потвърдил постоянното им задържане и към момента те са зад решетките. Обвинени са в пране на пари от престъпления. Назначени са съдебно-счетоводна експертиза, както и оценителна експертиза, която ще изследва състоянието на богатата фамилия.

Още след арестите стана ясно, че те са парадирали с лъскави джипове, купували са имоти и са пътешествали на скъпи екскурзии в чужбина. Сюзен и Сезгин държали имането си, изчислено на поне 2 милиона лева, в сейф зад картина. Експерти установили, че ремонтът само на интериора в палата им възлиза на около 200 бона.

В последната година Сезгин си купил от Германия лимузина "Мерцедес", станал горд собственик и на два имота. Единият придобил през 2009 г. в село Ясеновец, който се състоял от недвижим имот от 930 кв. м с изградена къща, изба, кухня и стопанска сграда. Другият имот е апартамент от 120 кв. м в Разград заедно със стая в приземния етаж и таванско помещение. За двата имота и автомобила Сезгин платил общо близо 250 бона, които според обвинението са "спечелени" чрез данъчно престъпление.

Реклама

Живеещата с него Сюзен придобила през м.г. апартамент с площ от 98 кв. м заедно с изба и таван за сумата от почти 97 хил. лева, както и търговско помещение в Разград за 15 300 лева. През юни т.г. в Германия тя си взела джип БМВ за 15 200 лева. Возилото било записано на името на баща й, посочват ченгета.

Предполага се, че имущество е било приписвано фиктивно и на други членове на семейството. Затова прокуратурата е назначила проверка на всички близки роднини - братя, сестри, чичовци и т.н. Ако бъдат установени нередности, не е изключено по случая да има нови обвиняеми, заканват се от държавното обвинение.

Съкровището на Али Баба и при ало терористи

Съкровище като на Али Баба откриха криминалисти и при удара на ало измамниците от гр. Левски преди дни. При акцията в дома на 50-годишния Димитър Серафимов-Келеша, сочен като бос на схемата, ченгетата открили в мазето златни пендари, огърлици, гривни. Инструктирани за случая от Ясеновец, униформените имали задача да търсят имане, скатано в стените и подовете. Полицията разполагала с оперативна информация, че плячката от измамите е прибрана в скривалищата. Затова криминалистите се заеха да къртят стените, въоръжени с металотърсачи, а за да не попаднат на кабел, извикаха за подкрепление служители от енергото.

Реклама
Реклама
Реклама