Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7663041 www.bgdnes.bg

"Белият хакер" се прибра в Пловдив

„ТАД Груп“ завършва стари проекти

Приятели се майтапят с Кристиян Бойков за пръскачките

„ТАД Груп“, чийто служители и шеф бяха обвинени за грандиозния теч на данни от НАП, са успели да завършат част от проектите си, научи "България Днес". Това са най-важните, по които са поели ангажименти, преди прокуратурата да удари компанията.

Служителите имали сериозни проблеми, тъй като техниката им бе иззета и съответно останаха и без необходимия софтуер за разработки в сферата на киберсигурността. Все пак с подкрепата на колеги успели да завършват проектите. В тях се включил и Кристиян Бойков, който отначало бе главният герой на аферата с НАП. Той лека-полека се връща към нормалния начин на живот. Приятелите му в родния Пловдив, където "белият хакер" се прибра преди ден, го подкрепят и не вярват, че се е замесил в незаконна дейност. Не спират да се майтапят с него за сървъра на напоителни системи, който според прокуратурата бил хакнат от „ТАД Груп“. Във Фейсбук му пращат и снимки на работещите пръскачки в тревните площи около парламента с въпроса "Защо?". Самият Кристиян отричал във фирмата да са се занимавали с подобно нещо, но не разкривал повече. Пръскачките се оказаха аналогови и след разкритието на държавното обвинение IT специалистът Божидар Божанов коментира, че има две хипотези около пръскачките. Според него, едната е, че служителите на „TAД Груп“ наистина са хакнали сървър на Напоителни системи, за да проверят има ли електронно управлявани пръскачки, но се е оказало, че всичко е аналогово. Втората, че служителите са се шегували във вътрешен чат, разследващи са видели съобщенията и без да проверят има ли реално хакване и дали пръскането се управлява електронно, е приела, че хакване се е случило, при това с терористична цел. Самият Кристиян Бойков се опитва да се откъсне от разследването и постоянно отмаря с любимата си електронна музика. Иначе той споделя пред приятелите си, че предпочита делото да дойде скоро, за да могат той и колегите му да се защитят пред съда. Но не очаква материалите да бъдат внесени в обозримо бъдеще. Още повече че през миналата седмица шефът на „ТАД Груп“ Иван Тодоров получи ново обвинение - за организирана престъпна група с користна цел и по този начин бе оставен в ареста.

Реклама

Междувременно се оказа, че обвиняемите от „ТАД Груп“ завеждат три дела срещу страната ни в Страсбург. Отделно фирмата майка подхваща арбитражен иск за нанесени щети върху търговската марка. Това обяви Георги Стефанов, който е адвокат на Иван Тодоров. Делата на обвиняемите са за нарушаване на тяхната презумпция за невиновност. Фирмата майка ще съди страната ни за нанесени щети.

"Има конвенция за защитаване на чуждестранните инвестиции, по която България е страна и тя е длъжна да ги пази и да не нарушава, каквито са на „ТАД Груп“ в случая. Съответно всички загуби ще бъдат предявени пред Вашингтонския търговски арбитраж, където е подсъдността по този тип искове”, обясни Георги Стефанов.

Според защитата на Иван Тодоров Кристиян Бойков е имал информация кой атакува сървъра на НАП доста по-рано. Заради това Тодоров е подал молба също да присъства на разпита на Бойков пред съдия.

"Просто с една парола "admin" всеки може да го направи през браузъра си, не е необходимо да използва специален софтуер за това. Има едно лице, което е заявило в груповия чат, че е направило това нещо. Аз не го видях, влязох в този чат, станах част от него. Доколкото разбрах от защитата на Кристиян Бойков, има го запазен на скрийншот", каза още Стефанов.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама