Обучен снайперист ликвидира наследника на Стоил Славов

Приятел
Автор: България Днес

Обучен снайперист ликвидира наследника на Стоил Славов

Людмил Конов е убит с три куршума от автомат "Калашников"

Плевенският бизнесмен Людмил Конов е убит от 30 метра

Война за преразпределение на пазара с горива е сред версиите на разследващите

"Шефе, ликвидирали са Людмил, дето пое схемите с горивата на Стоил Славов. Готви се за лоши неща, СИК или червените със сигурност ще искат възмездие", обяснява по телефона с разтреперан глас на своя шеф висш полицай от Плевен. Минути преди това наемни килъри ликвидират известния бизнесмен Людмил Конов. Приживе той е сочен за един от най-влиятелните хора в Северна България. Според спецченгета Конов е човекът, който наследява петролния бизнес на боса на СИК Стоил Славов. Веднага след смъртта на Славов фирмите на Конов поемат зареждането на бензиностанции и снабдяването на болници, училища, детски градини с горива в Северна България. Наред с бензина Конов е собственик и на хотел "Ростов" в центъра на Плевен, придобил печална слава покрай множеството крими инциденти и известно място за срещи между хора от властта и подземния свят. Съдружник му е депутатът от БСП Васил Антонов.
Наред с кадри на групировките първи приятели на плевенчанина са висши ченгета, високопоставени политици и магистрати. Благодарение на тях десетки разследвания срещу бизнесмена са буквално смачкани в прокуратурата, спомнят си криминалисти. Мрежата от контакти на Конов така и не успява да го спаси във фаталния 21 юни 2004 г.
Килърите причакват бизнесмена пред дома му на бул. "Русе". Малко преди полунощ джипът на Конов спира пред луксозната кооперация. Докато бизнесменът спокойно се отправя към входната врата, проехтяват три изстрела. Куршумите от автомат "Калашников" го поразяват в гърба и той пада на земята. Успява да набере номера на съпругата си Емилияна и да промълви "Убиха ме". Живее още 4-5 минути. Последните му думи са "Боли, много боли".
През това време килърът хуква да бяга пеша, зарязвайки автомата в близка градинка. При балистичната експертиза се оказва, че е стреляно от почти 30 метра в непрогледен мрак и без помощта на оптически мерник или прибор за нощно виждане. Макар условията да са ужасни, убиецът няма пропуск, което според ченгета подсказва, че става дума за специално обучен снайперист. За участие на "професионалист" подсказват и специалните куршуми с мек връх. Впоследствие криминалисти намират много прилики, включително вида на патроните и голямото разстояние, от което е стреляно, с покушението срещу боса на „Мултигруп“ Илия Павлов.


Пристигналата по спешност линейка веднага натоварва бизнесмена, но той умира, преди да стигнат до болницата. При последвалата аутопсия става ясно, че Конов е нямал шанс след трите перфектни изстрела. Единият куршум пронизал лявата плешка, минал през сърцето и излязъл през гърдите. При второто попадение са разкъсани бъбреците и черният дроб. Третият път оловото пробило артерия в лявото бедро и предизвикало голяма кръвозагуба.
Ден след покушението ченгета коментираха, че една от основните им версии е свързана с горивата. Подозренията са, че Конов е жертва на сблъсък с кадри на друга групировка с апетити към генериращия десетки милиони печалби петролен бизнес. Проверява се и вероятността да е поръчан от клиенти, като информацията сочи, че сериозни фирми му висят с поне 15 млн. лева за изпълнени доставки.
"Ще разпитаме хората от обкръжението на Конов, бизнес партньорите и близките му", обявява на момента наблюдаващият прокурор.
Местни спецченгета неофициално коментират, че при толкова конфликти на бизнесмена с изявени фигури от града изборът на заподозрени е огромен. За тях Конов е жертва на конкурентна криминално-икономическа групировка, за чиито шефове в сянка са сочени видни политици и магистрати. Прогнозата им, че заради мощния чадър от "горе" убийците на Людмил Конов ще останат неразкрити, не е опровергана и до днес от разследващите.

Полицейско-бандитски връзки

Името на Людмил Конов многократно е сочено покрай криминални афери.
За първи път името на завършилия психиатрия бизнесмен е подхвърлено публично през 2001 г. пред "168 часа" от тогавашният шеф на РДВР в Плевен Валентин Цоновски. Според висшия полицай Конов е споменат в показания на криминално проявени хора като поръчител на взривовете, приписани по-късно на Валентин Георгиев-Жълтия.
"Конов кадрува в местното РДВР" - заяви тогава Цоновски. Според него срещу 2000 лв. месечно Конов получавал редовни доклади за полицейските оперативки. По-късно майор Цоновски е сменен като директор по непригодност, а проверка на твърденията му не е правена, спомнят си ченгета.


Името на петролния бос се появява в медиите няколко месеца преди смъртта му. Повод е опитът за убийство на скандалноизвестния плевенски съдия Валери Цветанов. Магистратът бе застрелян пред дома си от двама мотоциклетисти. Три от куршумите го уцелват, но той оцелява по чудо.
Ден по-късно съпругата на съдията Елена Цветанова разказа на главния секретар на МВР ген. Бойко Борисов, че мъжът й е рекетиран да плати 60 000 лв. Парите са искани от окръжния прокурор на Плевен Евелина Попова, шефа на РЗБОП подп. Мирослав Николов и Людмил Конов.
В замяна на парите тримата обещават да покрият доклад на плевенската полиция, поискан от Висшия съдебен съвет за връзките на Цветанов с местни крими типове. След оплакванията на Евелина Попова започва проверка от Инспектората на МВР, която не намира данни за искан подкуп. Единственото последствие от скандала бе, че кариерата на антимафиота Мирослав Николов е провалена, а висшият пост в МВР, за който е готвен, е зает от негов колега, сочен за близък до политическото лоби на Конов.
Твърди се, че Людмил Конов е заплашил съдията, че в подготвяната версия на доклада ще има пикантни данни за историята от 4 април 2003 г., разиграла се в притежавания от Конов хотел "Ростов".
Рано сутринта в лоби-бара на хотела е разстрелян с пет куршума известният плевенски бандит и сутеньор Марио Иванов-Каратиста. В момента на екзекуцията Валери Цветанов (по онова време председател на Плевенския районен съд) е седял на масата на Каратиста. Няколко часа след разстрела на Каратиста тогавашният шеф на РДВР в Плевен полк. Илия Илиев обяви, че съдия Цветанов е поддържал нерегламентирани бизнес контакти с Каратиста и куп още плевенски бандити, а полицията имала доказателства за това. След избухналия скандал магистратът е понижен в ранг и пратен на работа в съда в Тутракан.
След смъртта на Людмил Конов спецченгета коментираха, че разстрелът му е част от по-голям план на висши социалисти да намърдат свои хора на висши постове в МВР, като бонус да бъде дискредитиран неудобният им антимафиот Мирослав Николов. Твърди се, че впоследствие планът на доверените хора от БСП се изпълнява перфектно.

Лисица в центъра на София

Лисица в центъра на София

На любопитна гледка стана свидетел софиянец, който успя да заснеме лисица, обикаляща улиците на столицата през вчерашния ден вероятно в търсене на храна.  Снимка: Facebook / Видяно в

Само с бележки при излизане от къщи

Само с бележки при излизане от къщи

Придвижването на хора в градовете също може да бъде ограничено като мярка срещу разпространението на коронавируса в България. Националният оперативен щаб вече е обсъдил въвеждането на декларация за целта на пътуване и излизане от вкъщи по подобие на тази, която се изисква в момента за излизане и влизане в областните градове

Коцето след операцията: Разбрах кои са важните неща в живота!

Коцето след операцията: Разбрах кои са важните неща в живота!

Любимата съпруга и децата са най-важните в живота на фолкпевца Константин, сподели самият той. Коцето претърпя сложна и тежка операция, но вече се чувства добре. След интервенцията той осъзнал, че наред със здравето, семейството е безценно и да си с близките си е най-хубавото нещо на света. "Няма нищо по-хубаво от това

Сашка с нежно рамо в кризата

Сашка с нежно рамо в кризата

Фолкзвездата Сашка Васева не е от по-възрастните хора, които остават сами по време на коронакризата. Топпапараците на „България Днес“ изловиха Сашка на пазар, но не сама – с нея бе дъщеря й Христина-Елена, която не остави майка си сама да мъкне покупките. Младото момиче е городстта на фолкдивата, а откакто коронавирусът върлува у нас

Бендтнер готви сватба

Бендтнер готви сватба

Лошото момче на датския футбол Никлас Бендтнер се кротна. Нещо повече - той вече е готов да се задоми. Нападателят и половинката му - моделката Филин Рьопсторф подготвят сватба, призна самият той. В момента футболистът е без отбор, но има големи планове с гаджето си. "Решихме, че искаме да имаме деца, преди тя да навърши 30 години

Цялата в злато, Софи Маринова хапва дюнер

Цялата в злато, Софи Маринова хапва дюнер

Натоварен делник насред замряла София има фолкдивата Софи Маринова, видяха топпапараците на "България Днес". Въпреки че в столицата пиле не прехвръква, ромската перла обиколи половин София, за да се разкраси и нахрани. Облечена в леопардов костюм и накичена със злато дори и по обувките, Софка гастролира между дюнерджийница и салон за красота с

Актуално

ИЛЯ ВЕЛЧЕВ БЕЗ МАСКА С ЖЕНА СИ

ИЛЯ ВЕЛЧЕВ БЕЗ МАСКА С ЖЕНА СИ

Без маски и в близката градинка. Тази взривоопасна ситуация, която никак не би се понравила на ген. Мутафчийски, спретнаха поетът и режисьор Иля Велчев и съпругата му, видя "България Днес". Двамата обаче не се застояйха на пейките, а преминаха без да говорят с никой. За сметка на това авторът на едни от най-големите хитове на Лили Иванова и Емил

Женски бой Джордан - Бианка

Женски бой Джордан - Бианка

Темите за вируса и за кралското семейство вече идват малко в повече на британците, но се задава нещо интересно и очаквано грандиозно, което да разведри тягостната атмосфера на Острова. Женски бой! При това между две от любимките на клюкарите Ц Кати Прайс-Джордан и Бианка Гаскойн. 33-годишната дъщеря на футболната легенда Пол Гаскойн намери начин

Еха! Гола карантинa

Еха! Гола карантинa

Загорели мацки се обръщат с хастара на обратно от скука Дупета, гърди и туловища развяват заключени у дома знаменитости. Сияйните риалити звезди от Великобритания Деми Роуз, Клоуи Фери и Оливия Атууд се барикадират в жилищата си и свалят всички дрехи, пише в. „Сън“. Трите музи на голотата заявяват категорично

КОЙ ЩЕ ИЗМИЕ ЛУГАТА?

КОЙ ЩЕ ИЗМИЕ ЛУГАТА?

Баба Марта не изневери на лютия си нрав и засипа страната с пухкав сняг преди да си отиде. А юрналите се работници да опесъчават и хвърлят луга по пътищата оставиха своите трудноизлечими действия върху колите на стотици, а може би и хиляди шофьори. В последните дни мнозина собственици, паркирали пред домовете си, завариха колите си омазани с луга

Машинисти на бунт заради заразата

Машинисти на бунт заради заразата

В нечовешки условия са принудени да работят машинисти по подбалканската линия между София и Бургас. За това се оплакаха самите те пред "България Днес". Причината за това е ремонтът на най-дългия железопътен тунел у нас "Козница". Временно в този участък влаковете са заменени от рейсове, които всекидневно се пълнят с клошари без документи

Не пропускай

Райна проговори френски под карантина

Райна проговори френски под карантина

Френски проговори фолкпевицата Райна. И то само за няколко дни. Изпълнителката си е наложила доброволна карантина в родния си град Сандански и използва безкрайното свободно време, за да прави неща, които с години е отлагала. Така с настъпването на коронавируса у нас Райна заляга над учебниците и вече може да се похвали

Мошеници се преструват на Христос и Богородица по телефона

Мошеници се преструват на Христос и Богородица по телефона

Водещи световни измамници са се включили рамо до рамо с родните ало тарикати в борбата за източване на спестяванията на наивниците у нас, предупредиха криминалисти. Възползвайки се от паниката свързана с епидемията от коронавирус мошениците прилагат множество иновативни начини за да се доберат до данни за банковите ни сметки или карти

Биляна Дудова доволна от отлагането на олимпиадата

Биляна Дудова доволна от отлагането на олимпиадата

Целият свят беше шокиран от новината за отлагането на олимпийските игри в Токио. Хиляди спортисти поклатиха невярващо глава с мисълта за месеците тежки тренировки и лишения. Милиони фенове пренастроиха своите планове, за да наблюдават най-големия форум година по-късно. 3-кратната европейска шампионка по борба Биляна Дудова е една от малцината

Макрон фалира бизнеса на Борис Дали

Макрон фалира бизнеса на Борис Дали

Фолкпевецът Борис Дали се оказа един от най-големите потърпевши от плана "Мобилност" на Еманюел Макрон. Заради строгите мерки на френския президент фалира транспортният бизнес на изпълнителя на "Палатка" и "Ще си говорим пак". "Разпродадох всички камиони и фалирах бизнеса си. А с него се изхранваше цялото ми семейство

Карадайъ: Хасан Адемов се чувства нормално

Карадайъ: Хасан Адемов се чувства нормално

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ се е чул с Хасан Адемов вчера вечерта и той се чувства нормално. Така Карадайъ коментира състоянието на депутата и председател на социалната комисия Хасан Адемов, за когото вчера стана ясно, че е дал положителна проба за коронавирус, предаде dariknews.bg. Председателят на ДПС обясни