Реклама
https://m.bgdnes.bg/sport/article/8878078 www.bgdnes.bg

Най-старият професионален колоездач в България: Бях 125 кг и пиех хапчета за кръвно

"Бях 125 кг. Започнах да пия хапчета за кръвно. Имах болежки и не знаех какво да правя", споделя най-възрастният наш колоездач Добромир Минчев.

53-годишният ветеран шокира всички познавачи на спорта с участието в Обиколката на България. Той премина през всичките четири етапа по общата дистанция от 584 км и завърши на 97-о място от 114 стартирали.

Реклама

Добромир Минчев е бивш професионален състезател по триатлон. Колоезденето е заложено в неговите гени. Баща му е бивш колоездач.
След като спира със спорта, ветеранът качва много килограми.
"Когато бях състезател, тежах 60 кг. На 40 години теглото ми стана 75-76 кг. С годините продължих да качвам - разказа своето спортно приключение Добромир Минчев. - Веднъж бях на поход в планината. Беше ми много зле. Мой приятел подсказа за гладолечението на Лилия Ковачева. Надникнах в интернет, прочетох малко и започнах. Гладувах 10 дни. През два часа пиеш чай, след още два - ядеш една ябълка. За този период свалих над 15 кг. Приключих с хапчетата за кръвно. Започнах поне да ходя. Качих се на колело, когато станах 90 кг. Първото ми каране беше 15 минути. Прилоша ми. Когато човек се изтърве, става лошо. Положително е, че мускулите и сърцето имат памет. При мен се получи. Очевидно здравословният начин на живот е вид математика. Трябва да се спазват правила."

Състезателят на клуба "Янтра-Исполин" се записва за участие в Обиколката на България с точно определена цел. Влиза в сборния отбор "Левски - Янтра".

"Заради пандемията през тази година нямаше международни състезания за ветерани. Затова се записах в категория елит. Моят клуб ми помогна да направим сборен отбор с "Левски". Благодарен съм на момчетата, че ме приеха, защото годините са си години. Никой не ти вярва. Запознах се с останалите в тима по време на самата обиколка", споделя Добромир Минчев.

Динамиката на състезанието ще остане вечен спомен за Минчев.
"Не отидох на Обиколката, за да я спечеля. Моята цел беше да завърша. През цялото време се стараех да бъда в групи, с които да хванем контролното време - споделя Добромир Минчев. - В първия етап имаше критичен момент. Счупих капла. Нали знаете как са пътищата в България. Не я смених и с нея завърших."

Най-драматичната част от състезанието за ветерана е в III етап. Той участва в масово падане.

"Беше трудно, защото етапът е 160 км, а температурата беше 40 градуса - припомня адските условия Добромир Минчев. - На стотния километър стана разкъсване от цялата група. Там доста хора паднахме. В първия момент не знаеш в какво състояние си. Адреналинът е голям. Нищо не те боли, но може да се окаже, че си много зле. Видях, че колелото ми е здраво. Около мен имаше и други хора, които викаха - давай, давай. Надъхвахме се всички. Не гледах в какво състояние съм. Дойде сервизната кола. Взех вода от нея, защото си бях изхвърлил бидона. Полях се по раните. Попитах директора на отбора в какво състояние съм. Дали имам тежки поражения. Особено по главата. Той потвърди, че съм добре. След това успях да хвана друга група, която налагаше хубаво темпо. Проблемът е да не караш сам. Не приемам смели рискове, като да карам финални спринтове. Просто се забавлявах."

Най-големият съперник на Добромир Минчев по време на състезанието е напрежението.

"Имах доста солидна подготовка, но желанието да завърша беше много голямо. През цялото време бях изнервен - признава ветеранът. - Когато финиширах, се почувствах щастлив. Олекна ми от напрежението."

Реклама
Реклама
Реклама