Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9516567 www.bgdnes.bg

Негованските килъри упоявали баба заради имот

Свидетел разкрива зловеща схема

Жилището е изтъргувано от Пламен Шляпашки, обвинен за убито и разфасовано семейство

Упойващ медикамент давали килърите от Негован на 85-годишната Цветанка Стоянчова, преди да бъде изтъргуван неин апетитен имот в София. За сипването на лекарството в напитките на бабата разкрил свидетелят Стоян К., който бил призован да дава показания по гражданско дело.

Реклама

Искът е заведен от наследничките на починалата пенсионерка - дъщерите й Снежка и Валя, които настояват да бъде анулирана сделката за продажбата на апартамента на майка им в кв. "Гео Милев. Другата страна в процеса е Пламен Шляпашки, единият от обвинените за убийствата на бившия треньор по борба Йордан Атанасов и съпругата му Марияна, чиито разфасовани тела бяха открити в бидони край софийското с. Негован през август 2019 г. Другият подведен под наказателна отговорност за застреляното семейство е Георги Начев. Преди дни прокуратурата внесе срещу двамата обвинителен акт в съда. Данните на обвинението сочат, че Шляпашки и Начев са убили Атанасови, за да задигнат от тях пари от скорошна продажба на имот.

Според запознати с хода на гражданското дело за анулиране на сделката за апартамента на баба Цветанка е много възможно показанията на свидетеля Стоян да хвърлят нова светлина около нейната смърт. Възрастната жена умира при странни обстоятелства, след като пада на улицата, а по-късно издъхва в болница на 18 септември 2018 г.

Няколко месеца по-рано Пламен Шляпашки с пълномощно продал жилището на Цветанка на Петър Петров от Радомир. Четиристайният апартамент е изтъргуван за 112 500 лв., което по мнението на брокери е два пъти по-ниска цена от пазарната.

Наследничките Снежка и Валя оспорват пред съда автентичността на пълномощното на Шляпашки, използвано за сделката. Двете разбират, че лицето Шаляшки е всъщност единият от двамата задържани за убийствата на Атанасови, едва когато негова снимка се появява в медии покрай разкриването на тежкото криминално престъпление. Към този момент наследничките на баба Цветанка вече са сезирали прокуратурата за продажбата на апартамента. Дъщерите на пенсионерката са убедени, че майка им е станала жертва на измама от страна на Шляпашки, който е колега на дъщерята Мая в Техническия университет. Завъртял се около възрастната жена под предлог, че ще ремонтира жилището й. В него тя живее с третата си дъщеря Мая, която е тежко болна.

Снежка и Валя установяват, че Шляпашки е правил справки за имотите на баба Цветанка в Агенцията по вписванията няколко месеца преди да се сдобие с пълномощно от нейно име и да продаде жилището й. Познавайки здравословното състояние на майка си, нейните дъщери подозират, че в смъртта й има и чужда намеса. Заради тези свои съмнения те отново сезирали прокуратурата и поискали да бъде направена ексхумация на трупа и ДНК анализ на косъм. Процедурата им била отказана с мотива, че в България не се прави такова изследване.

Реклама

На 2 февруари 2021 г. дъщерите правят ново искане за ексхумация, този път до главния прокурор Иван Гешев. Това става след показанията на свидетеля Стоян К., в които той обяснил, че в напитките на тяхната майка са сипвани медикаменти. По време на разпитите Стоян заявил, че препаратът не е даван на Цветанка с цел лечение. В показанията си той обяснил, че чул Пламен и Георги да спорят за дозата, която трябва да бъде сипана на бабата.

В новото си искане за ексхумация на майка им Снежка и Валя посочват, че Шляпашки е давал на баба Цветанка препарата "Рохипнол", "с което умишлено я е поставил в безпомощно състояние, за да може да присвои апартамента, да открадне пари и злато". След смъртта на майка си дъщерите й установяват, че от жилището липсват над 70 хил. евро. Парите били от продажба на друг имот, а пенсионерката ги изтеглила от банката известно време преди смъртта си и ги държала вкъщи.

"Ако нашето престъпление бе разкрито, нямаше да се стигне до убийството на треньора и неговата съпруга, два живота щяха да бъдат спасени", подчертават дъщерите на баба Цветанка в искането си до Гешев.

Още една сделка "кон за кокошка"

Още една съмнителна сделка с имот на 85-годишната Цветанка Стоянчова установяват нейните дъщери. Оказва се, че и въпросният свидетел Стоян К. е бил упълномощен от пенсионерката да се разпорежда с неин имот. Става дума за нива от 3,3 дка в столичния район "Слатина". Пълномощникът Стоян заменил земята на бабата срещу телевизор и хладилник на обща стойност 1350 лв. Новият собственик Стефан А. платил и разликата в цената от 4382 лв., пише в нотариалния акт. Според документите тази замяна е станала дни преди да бъде направена сделката за продажбата на апартамента в кв. "Гео Милев" през юни 2018 г. Нови телевизор и хладилник, както и пари не са открити в дома на Цветанка след смъртта й, обясняват дъщерите й.

Реклама
Реклама
Реклама