Реклама
https://m.bgdnes.bg/Podkastyt/article/16824178 www.bgdnes.bg

ПодкастЪТ на "България Днес": Филип Аврамов: Политиците нямат любов като нашата

Ако играех в театъра така, както те правят политика, щяха да ме замерват с домати на сцената

Кой е той?

Филип Аврамов, наричан още Фицата, е актьор познат с ролята си на Костадин в сериала "Домашен арест", а също и с участията му в едни от най-популярните български филмови заглавия като "Кецове", "Тилт", "Писмо до Америка", "Голата истина за група "Жигули", Възвишение" и др. През 1997 г. завършва НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов". В момента Аврамов работи в редица столични театри. За читатлите на "България Днес" Фицата разкрива какво е новото около него, както и мислите си за времето, в което живеем.

Реклама

- Г-н Аврамов, наскоро показахте братята си в социалните мрежи. Можете ли да разкажете повече за срещата ви?

- Реших да публикувам наша снимка, защото рядко се виждаме откакто баща ни си замина по-миналата година. Все по-рядко се събираме с тях и не можем да се уцелим. Единият ми брат, Аспарух, е най-голям от нас и е учител по английски от много години. Той е от предишен брак на баща ми, но това никога не е представлявало проблем и сме си израснали заедно. Другият ми брат е Жоро и той и племеника ми са кръстени на баща ми - Георги. Той се занимава с дърворезба и това е неговата стихия. Аз самия съм работил с него и съм му помагал. Смятам, че е по-добре да бъдеш с някой, отколкото изведнъж да си загубите следите. Особено ако става дума за роднини. Все пак никой не си ги избира. Братята ми са талантливи като мен. С тях на шега празнувахме присъединяването ни към Шенген по въздушно-капков път, тъй като животите ни напълно се промениха. По идея на Аспарух изпаднахме в еуфория (смее се).

- Искате да направите културно средище в къщата, където са шаржовете на баща ви - бай Гунди. Как се получава засега?

- Тази година имам шанса да направя нещо. Тъй като около мен 50-годишнините зачестиха и имах други задължения, не можах много да се фокусирам върху това. Тази година през септември и аз имам юбилей. От нас започнаха да зависят много неща напоследък. В последно време усещам, че животът минава много странно и не знам какво ще става. Сегашното управление оказва влияние и в някои аспекти ми наподобява на комунизма. Това е по-дълбока тема, но не мога да кажа, че ежедневието не е интересно. Усеща се по-активно и динамично. Честно казано съм притеснен тази година какво ще се случи, но нека да видим. Вярвам, че има надежда и че доброто гледа.

- В какви пиеси предпочитате да участвате?

- За всяка пиеса подхождам по един и същ начин. Ако ми харесва, с удоволствие участвам, ако не ми, просто не се занимавам. В нашата професия си личи, че в важно да се забавляваш. Винаги става така, че като едно представление е успешно, се играе години наред. Аз нямам възможност да правя нови, защото много се сгъстява програмата и е трудно да поемам нови ангажименти.

Реклама

- Вие сте участвал в много филми, сериали и представления. Коя можете да определите, като най-предизвикателната ви роля?

- Всяка моя роля е предизвикателство. Като си говоря с дъщеря ми и трябва да учи, аз й казвам, че всеки ден имам изпит пред публиката. Никога не мога да знам кой ме гледа, как ще ме възприемат и е интересно да се наблюдава отстрани. Това ме вдъхнови да направя театралното представление "Защото съм известен". С половинката ми Христина Димитрова написахме този сценарии и променяхме някои неща през времето.

- Към момента как се чувствате с нея?

- Нещата между нас се получиха и съм много щастлив. Изпитваме взаимно уважение и любов, а това е достатъчно. Времето, в което живеем не предполага такива взаимоотношения. Доста напрегнато върви и ако човек реши да се напряга, доста ще му повлияе. Съумяваме да запазим спокойствие и да живеем дните си щастливо и усмихнато. От това по-важно няма според мен. Баща ми казваше "Не губи кураж, живота е мираж!" и "Искаш да бъдеш щастлив? Бъди бе!" (смее се).

- Предвид името на представлението ви, трудно ли ви е да сте известен?

- Не е много лесно. Хората постоянно ме разпознават, искат автографи и снимки и слава Богу, че е така. Това е хубава и прекрасна любов от страна на хората. Нещо, с което политиците не могат да се похвалят. Има някои жестоки съпоставяния, че "театъра" в парламента бил не знам си какъв... Само искам да кажа, че ако играя в театъра, така както те правят политика, щяха да ме замерват с домати на сцената.

- Какъв съвет бихте дали на младите артисти?

- Да избират внимателно какво, къде и с кой ще играят. Защото нашата професия е колективно изкуство. Когато можещи хора се съберат си личи. Същото важи и за неможещите. Трудно е и се изискват жертви. Всеки, който си мисли, че е песен, не е така. Пожелавам им да не губят преценката си и ако нещо ги вълнува, да го направят на сцената. Тя взима много, но и дава толкова. Най-вече трябва да бъдат оптимистично настроени.

Чуйте цялото интервю с Филип Аврамов в подкаста на "Бълария Днес" със Стилиян Воруков, където Фицата разкрива повече за плановете си през годината като натиснете линка отдолу:

Четете още

Актьорът Филип Аврамов показа братята си

Актьорът Филип Аврамов показа братята си

Филип Аврамов бесен: Черният петък е измама!

Филип Аврамов бесен: Черният петък е измама!

Реклама
Реклама
Реклама