Реклама
https://m.bgdnes.bg/Podkastyt/article/16994173 www.bgdnes.bg

ПодкастЪТ на "България Днес": Бившият национал Михаил Александров: Клоп знаеше всичко за мен

На 17 години отидох в "Борусия" (Дортмунд)

Кой е той

Михаил Александров е бивш български футболист, който в момента се занимава със спортен мениджмънт. Играл е в различни наши клубове, като най-дълъг престой има в "Лудогорец". С разградчани халфът е 4-кратен шампион на България. Представял е и националния тим в 21 мача. На 17-годишна възраст Михаил преминава от ЦСКА (София) в "Борусия" (Дортмунд). До днес бившият национал е единственият български футболист, който е бил трениран от Юрген Клоп. Специално за читателите на "България Днес" Александров говори за престоя си в Дортмунд и за сегашните проблеми в родния футбол.

- Г-н Александров, как започна вашата страст към футбола?

- Вече даже не си спомням как започна. Явно съм бил доста малък, когато бях запален по играта. Всички из квартала, в който израснах, казваха на родителите ми да ме запишат на футбол. Имах потенциал да стана футболист и това не закъсня. Започнах на 6-годишна възраст, което си беше по-рано за онова време, но не съжалявам. След това футболът стана моята страст и все още е, макар и от друга гледна точка.

Реклама

- Не сте имали други желания и интереси?

- Като цяло винаги съм искал да съм футболист и да се развивам в това. Не е имало друго мое желание. Родителите ми също не са ме насочвали към нещо друго. Общо взето, те никога не са ме спирали да правя каквото и да е било в живота ми и са ме подкрепяли в това, което съм искал да правя. Стига то да е било в рамките на разумното.

- Какво ви е помогнало най-много в началния етап на кариерата ви?

- Ако броим юношеските години до мъжкия футбол, най-вече треньорите и семейството ми. Преминах през доста наставници в юношеските школи. При някои от тях имах известни сложности, при други не. В крайна сметка отборът на ЦСКА си свърши много добре работата, поне за моя профил. Неслучайно бях продаден на "Борусия" (Дортмунд) още на 17 години.

- В "Дортмунд" сте били трениран от Юрген Клоп. Можете ли да разкажете повече за престоя ви?

- Клоп е изключително професионален и харизматичен. Знаеше всичко за всеки един играч от първия и втория отбор, което включва и мен. Треньор първо беше Томас Дол и след това Юрген го смени. Те имат своите виждания за нещата. Истината е, че при такива обстоятелства като малък си мислиш, че хората не те харесват. Че ти даваш всичко от себе си и не получаваш това, което трябва. Всякакви подобни неща, които се въртят в главата на млад футболист, който не може да види картината отстрани. Истината е съвсем друга. Колкото и да не ми се иска да го кажа, българските футболисти в последно време не са достатъчно готови за мъжкия футбол в големите страни. Когато се състезаваш с таланти в други краища на Европа, се вижда, че изоставаш доста сериозно. Трябва още много работа, за да можеш дори да ги достигнеш.

- Това ли ви вдъхнови да се занимавате със спортен мениджмънт?

- През целия ми живот съм се стремял да бъда една идея по-различен като човек. Както на терена, така и извън него. Дойде време, в което трябваше да се позамисля какво искам да правя, след като сложа край на кариерата си. Видях, че по-скоро треньорството няма да е моето нещо. Тази професия в момента е изключително неблагодарна, особено в България. Накрая реших, че искам да се занимавам с нещо, което зависи изцяло от мен и не е толкова познато на българската аудитория. Нещо, което може би не е толкова интересно, но е важно, ако искаме футболът ни да се развива на европейско ниво. Стилиян Петров ми помогна в тази насока. Избрах страхотна програма, която той също е завършил.

Реклама

- Трудно ли ви беше да спрете с футбола?

- Не мога да кажа, че съжалявам за това, но беше трудно за мен. Реших да спра с футбола на 31 години. Това е възраст, на която спокойно можех и да си поиграя още на нивото, на което бях свикнал. След поредица разочарования и контузии реших, че е правилният момент.

- Драмата около БФС продължава да е голяма. Говори се, че Борислав Михайлов и неговите колеги нямат намерение да отстъпят властта...

- Честно казано, нямам наблюдение какво желае г-н Михайлов. Единственото, което мога да кажа по тази тема, е, че си мислех, че съм видял всичко от тези хора. Те ме изумяват повече с всеки изминал ден, с техните уж много точни и правилни решения, които само вредят на футбола ни. Ако тези хора поне малко милееха за спорта, а не гледаха собствените си интереси, те щяха да останат уважавани легенди за цял живот. В момента новото поколение едва ли ги интересува толкова, какво са направили през 94-та година. Сега ги виждат като едни хора, които са свързани само с корупция, пиянски изцепки и разваляне на футбола в България.

- Какви са вашите амбиции?

- Моите най-големи амбиции са свързани с доста сериозно бъдеще, но няма да бъде лесно. Основната ми цел е да помогна на българския футбол и смятам, че мога да бъда полезен. Имам не малко идеи за нови неща, които се учат и прилагат по други страни в Европа, но не и в България.

- Какъв е съветът ви към младите български футболисти?

- Да налегнат повече на това футболът да им стане основна мисъл в живота. Не просто нещо, на което отиват да се видят с приятели, да потренират малко и да си показват плочките. Трябва да разберат, че професионалният футбол е сериозна работа, а не удоволствие. За да се стигне до нег, трябват много лишения, много пот и себераздаване. Ако си направят труда да видят какъв е процентът на футболистите, които стигат до професионалното ниво, ще разберат колко е трудно.

Чуйте цялото интервю в подкаста на "България Днес" със Стилиян Воруков. Само там ще чуете по-дълги и подробни версии на историите, както и такива, които не са споменати в писмения вариант.

Четете още

ПодкастЪТ на "България Днес": Инфлуенсърът Филип Чолаков: Стоичков много ме разочарова, държа се грубо

ПодкастЪТ на "България Днес": Инфлуенсърът Филип Чолаков: Стоичков много ме разочарова, държа се грубо

ПодкастЪТ на "България Днес": Боксьорът Тервел Пулев: Бащинството е най-ценната титла

ПодкастЪТ на "България Днес": Боксьорът Тервел Пулев: Бащинството е най-ценната титла

Реклама
Реклама
Реклама