Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/11244954 www.bgdnes.bg

Ицхак Финци със "Златен кукерикон" за цялостно творчество

На 7 април ще бъдат връчени наградите "Златен кукерикон" - за достижения в хумора и сатирата в българския театър, съобщават от Сатиричния театър.

Ицхак Финци получава "Златен кукерикон" за цялостно творчество на името на Георги Калоянчев. Големият български актьор е поредният носител на отличието след Пламен Марков (2021), Андрей Аврамов (2020), Татяна Лолова (2019), Славчо Пеев (2018).

Реклама

За 2022 година са номинирани артисти в няколко категории, уточнява БТА.

За млада надежда отличените са Николай Кенаров, режисьор на постановката "Вечеря за глупаци" от Франсис Вебер (Драматичен театър "Стоян Бъчваров", Варна), Николай Николаев - актьор в постановката "Двама в делириум" от Йожен Йонеско, режисьор Николай Йорданов, "Ялта арт рум", и Ния Кръстева - за ролята й в "Съблечи се за вечеря" от Марк Камолети (режисьор Венцислав Асенов, Младежки театър).

За женска роля са номинирани Светлана Янчева за ролята й в "Шекспирин по време на пандемия" от Теди Москов ("Зад канала"), Илиана Коджабашева за "Едни момичета" от Нийл Лабют, режисьор Стефан Спасов (Народен театър) и Анна Петрова за "Хайде да правим секс" от Валентин Красногоров, режисьор Владимир Петков (ДТ - Търговище).

За мъжка роля номинираните са Христо Мутафчиев за "Плач на ангел“ от Стефан Цанев (режисьор Стоян Радев, Народен театър), Христо Пъдев за "Балканска сватба" по Бертолт Брехт (режисьор Ивайло Ненов, ДТ "Сава Огнянов", Русе) и Герасим Георгиев-Геро за "Укротяване на опърничавата" от Шекспир, (режисьор Стайко Мурджев, ДТ - Пловдив).

За режисура номинирани са Антон Угринов за "Колко е важно да бъдеш сериозен" от Оскар Уайлд (ДТ "Н. Й. Вапцаров", Благоевград), Денислав Янев за "Скъперникът" от Молиер (ДТ "Сава Огнянов", Русе) и Явор Гърдев за "Опашката" от Захари Карабашлиев (ДТ "Иван Радоев", Плевен).

Номинациите за спектакъл са за "Колко е важно да бъдеш сериозен" на Антон Угринов, "Укротяване на опърничавата" на Стайко Мурджев и "Скъперникът" на Денислав Янев.

Реклама
Реклама
Реклама