Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/11326614 www.bgdnes.bg

Иво Сиромахов: Приех да съм културен министър, оценявам свършеното от Наско

Скъпи приятели,

С вълнение ви съобщавам, че приех поста министър на културата.

Няколко часа обмислях, претеглях плюсовете и минусите. Проведох напрегнати разговори с представители на управляващата коалиция, и изразих опасения, че може би не съм достатъчно подготвен за този пост.

Но те ми казаха: Бе кво ти пука, така или иначе по-зле не може да стане.

И вероятно са прави.

Никога не съм бягал от отговорност. Когато има да се свърши нещо, аз отивам и го свършвам.

Така ще направя и с българската култура.

В никакъв случай не подценявам свършеното от моя предшественик, г-н Наско. Той е свършил доста работа и аз ще се опитам да награждам върху стореното от него.

Реклама

Благодаря Ви за свършената работа, г-н Наско.

Ето какво смятам да направя в мандата си като министър:

1. ТРАДИЦИИ И ПРИЕМСТВЕНОСТ

За никого не е тайна, че най-силните години на българската култура са били по времето на Людмила Живкова. Имало е много банкети в творческите съюзи, почивни станции на писателите, на актьорите, на филмовите дейци, на композиторите, на художниците и т.н.

Смятам да ги възстановя.

2. ТВОРЧЕСКИ ОТЛИЧИЯ

Незабавно ще върна званията заслужил артист, народен артист, заслужил художник, народен художник, заслужил деятел на културата и т.н.

Това ще издигне българските творци на високо ниво.

Званията ще се дават по заслуги към управляващата коалиция. Заслужили и народни ще станат всички, които са помагали на управляващите в предизборните кампании било то с песни, било със скечове, било с интервюта. Първият, който ще бъде удостоен със званието народен артист, е големият български актьор Асен Блатечки.

3. ФИНАНСОВА РЕФОРМА – ОБЛЕКЧЕНИЯ И СТИМУЛИ

Ще освободя от данъци бакшишите, които музикантите получават по време на участия. Това е творчески труд и за него трябва да има данъчни облекчения.

Финансирането от министерството на културата ще мине изцяло на проектен принцип. Тоест пари от държавата ще получават всички творци, които създават произведения в подкрепа на властта. Да речем поет, който напише една талантлива, емоционална поема, посветена на някой министър или депутат, ще може да получи финансиране от министерството в размер до 10 хиляди лева. Ако художник му нарисува добър портрет и министърът или депутат е доволен от портрета – министерството ще отпуска до 20 хиляди лева.

По този начин ще се поощрят добрите практики в българската култура.

Реклама

4. РЪКОВОДЕН ЕКИП

Като свои заместник-министри в екипа си ще привлека професионалисти с доказани качества в менажирането на културните процеси.

Инж. Митко Димитров ще бъде първи заместник-министър, като същевременно поема дирекция „Музика и оптимизъм“.

Г-н Вежди Рашидов прие да ръководи банкетната дейност, в тази област той има огромен опит.

Г-жа Лили Иванова ще оглави дирекция „Памет българска“.

Филмопроизводството ще бъде оглавено от млад специалист с модерно мислене и огромен опит в продуцирането на филмчета в Youtube. Името му ще Ви съобщя по-късно.

Благодаря на всички, които ме подкрепиха.

Ще се постарая да не ви разочаровам.

От Фейсбук.

Реклама
Реклама
Реклама