Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/12310066 www.bgdnes.bg

Андре Токев се връща на работа

Всичко, което ми се случи, за мен е урок, казва топготвачът

"От 1 септември започвам работа. В момента си почивам и презареждам батериите. Всеки може да ме намери, не се крия и напълно осъзнавам грешката си."

Това сподели пред "България Днес" топготвачът Андре Токев, който излезе предсрочно от затвора. Той изтърпя 4 месеца и 16 дни от наказанието 7 месеца затвор, което му бе наложено, след като на 30 октомври м.г. бе хванат да шофира пиян на Околовръстното в София. Тогава кръвната му проба отчете наличие на 1.7 промила алкохол. Токев може да се върне отново зад волана, след като Софийският градски съд прие, че е осъзнал вината си и се е поправил в затвора, и отмени забраната му да шофира.

Реклама

"Вътре в затвора не е купон, но съм доволен, че успях с малкото продукти и нивото на готвене там да науча хората, които работят с мен, как да ги използват. Създадох навици и дисциплина. Когато влязох, в столовата нямаше много хора. След моето идване всички вече я посещават. Най-хубавото е, че храна в затвора вече не се изхвърля, както се казва, не се дава на прасетата, не отива всичко за тях", казва Токев.

Освен че променил хранителните навици на хората вътре, Токев създал и проект за социализиране на всички - да играят на видеоигри, да спортуват, да участват в отбори в различни спортове.

"Всичко, което ми се случи, за мен е урок и аз си го научих. Смятам и присъдата си за справедлива", сподели един от най-добрите мастършефове в България.

До присъдата му се стигна, след като в началото на годината съдът одобри споразумение на Токев с прокуратурата и го наказа с присъда от 7 месеца затвор за шофиране след употреба на алкохол. Към наказанието му беше добавена и предишната условна присъда от 3 месеца затвор, която също трябваше да бъде изтърпяна ефективно, и общото му наказание беше 10 месеца затвор. По време на делото Токев прекара два месеца под домашен арест, който се зачита за излежано време и се приспада. На финала той трябваше да прекара общо 9 месеца в затвор.

Според съда основният въпрос в случая е дали Токев е дал достатъчно доказателства за своето поправяне. Затворническата администрация, чието становище се изисква в процедурата по условно предсрочно освобождаване, бе изразила отрицателно становище за Токев. Според служителите в затвора целите на наказанието не са изпълнени, оценката от рецидив е непроменена, има и план за поправяне, който не е изпълнен, заради което наказанието трябва да се изтърпи изцяло.

Според съда обаче част от изводите на затворническата администрация са необосновани и неправилни. Съдът посочи, че в процеса на адаптация Токев е демонстрирал много добри комуникативни умения, бил е спокоен и балансиран, без прояви на агресия, което потвърждавало липсата на зависимости, включително и алкохолна. Не е бил наказван нито веднъж и се е отличавал с безупречна дисциплина.

След всички перипети Токев бе пуснат на свобода. До всичко това се стигна, след като на 30 октомври м.г. готвачът шофирал мерцедеса си без една гума, а останалите три били спукани. Освен това той се движел в интензивен трафик на Околовръстното шосе в София. На тел. 112 са били подадени множество сигнали от притеснени граждани, а по-късно бил спрян от полицейски екип, а на униформените обяснил, че е спукал гума. После се оказа, че готвачът е с алкохол в кръвта.

Реклама
Реклама
Реклама