Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/12424359 www.bgdnes.bg

Душманинът на Алексей Петров прирева от килията: Пуснете ме да се бия за Украйна!

Срам ме е да гледам войната по телевизора, жалва се Роман Логвиненко

Аз съм украинец, сега в Украйна е война! Тук само харча време, искам да участвам в помощ на моята страна! Това заявява пред Темида осъденият за атентата срещу Алексей Петров - Роман Логвиненко. Той се примолва на Софийския градски съд да го пусне от пандиза, за да се бие за родината си, видя "България Днес" от протокола от заседанието.

Украинецът е пратен да търка нара за 10 г. за атентата срещу бившата барета и съветник от ДАНС Алексей Петров. Покушението е извършено на 29 октомври 2015 г. в софийския кв. "Кръстова вада" с два изстрела с гранатомет РПГ-22. Те са насочени към лек автомобил "Mercedes S 500 Gard", в който пътувал Петров. Логвиненко дал на сънародниците си Артьом Темпински, Максим Чорний и Йевен Балков 200 000 евро, за да извършат нападението, и ги снабдил с две коли, с които те избягали след атентата. Чорний и Темпински се издирват с червена бюлетина на Интерпол.

Реклама

След като излежава 6 години и 5 месеца от наказанието си, Роман Логвиненко се пробва за условно предсрочно освобождаване. Надява се да го пуснат 3 г. и 5 месеца преди да изтече присъдата му за опита за убийство.

"Не съм виждал своите роднини от 6 години и 5 месеца. Имам жена и 3 деца. Едната ми дъщеря сега е в Европа. Имаме две майки, едната е на 80 и няколко години, майката на съпругата ми е в много тежко положение, не можем да я изнесем. Жена ми е доктор в "Бърза помощ", пращат я постоянно в Харков, в Донецк, в горещите точки, да взема ранени, тя е винаги в командировка по 3-4 дни", съобщава чужденецът в съдебната зала.

Разказва още, че синът му е бил в Полша при приятели, но не издържал и се върнал в Украйна. По-голямата му щерка има две деца и живее в Крим. Две седмици преди войната отишла на гости на семейството му.

"Аз имам работа, за първи път съм осъждан, 6 години и половина съм излежал, което смятам, че е достатъчно. Нямат никакви критерии от затвора защо не искат да ме пуснат. За мен е важно това, за децата ми, не мога да гледам телевизия, не знам къде се намирам. По принцип целият свят ни помага сега, влизат ни в положението", изтъква украинецът.

Той е категоричен, че в страната си ще бъде по-полезен. "Срам ме е да лежа тук и да гледам телевизия, гледам 2 минути и изключвам телевизора. Аз не искам да почивам на море, искам да отида при жена ми и да помагам. Тук само харча време, искам да участвам в помощ на моята страна. Аз не можех да изкарам семейството си от страната, помолих жена си, но тя не иска да отиде някъде и да започне работа в болница, като казва, че я е срам и ще продължи да работи в Украйна. Как мога да продължа да гледам как един човек ходи на работа, грижи се за майките ни, грижи се за децата ни и всяка седмица ходи в командировка", вайка се Логвиненко.

Реклама

По отношение на желанието на лицето да вземе участие във военните действия и защита на неговата страна, която се намира във война с Руската федерация, то това обстоятелство също не може да бъде взето предвид от настоящия съдебен състав и не може да повлияе на решението на съда, посича го Темида. За магистратите семейното положение на каторжника не може да надделее над преценката, че той има още да се поправя.

Логвиненко се жалва, че от затворническата администрация не му предоставяли работа. Изтъква, че няма наказания зад решетките, а само награди, участва и в различни мероприятия. Въпреки това магистратите го оставят на топло.

Не съжалява

Роман Логвиненко не признава вина за престъплението, не желае да осъзнае сериозността на инкриминираното си поведение, като твърди, че е невинен и има очакване да бъде оправдан. Именно заради това отношение към нарушението на закона съдът му отказва свобода.

"От изключително значение е отношението към правонарушението, тъй като според този съд поправянето и превъзпитаването на дееца е абсолютно невъзможно, ако същият не признава вината за извършеното от него и не приема наложеното наказание за справедливо, а по настоящото дело именно такава нагласа се установява у осъденото лице", коментират магистратите.

Те отчитат като друг проблем начина на живот на украинеца и факта, че контактува с криминално проявени лица и проявява безразсъдно и рисково поведение. Освен това той осъзнавал проблемите си, но начините за решаването им не винаги са в законово приемлива форма. Не се стреми да търси поуки от постъпките си, може да прояви импулсивност в определени ситуации, записват в досието му инспекторите от пандиза.

Реклама
Реклама
Реклама