Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/13790861 www.bgdnes.bg

Адвокат Стойков за скандала в "Шейново": Болницата ще влачи казуса с разменените бебета

Двамата защитници смятат, че в крайна сметка ще се стигне до Страсбург

"Болница "Шейново" ще направи всичко възможно процесът да се проточи, да е дълъг." Това каза за "България Днес" адвокатът на едното от двете семейства, чиито бебета бяха разменени в края на декември миналата година.

Очаква се делото за разглеждането на исковете на двете семейства, които са по 300 000 лева обезщетение, да стартира другия месец.

Реклама

"По-рано от 15 март надали ще започне процесът", смята адв. Стойков. Юристът е позитивен за изхода на делото.

"Според мен решението на съда ще бъде в наша полза, и на двете семейства. Защото как се обяснява "майка видя детето си след 4 месеца"? Но все пак сме в съда, а там всичко е възможно!", споделя своите притеснения Стойков и допълва, че най-вероятно ще се стигне до Страсбург.

За Европейския съд по правата на човека в Страсбург като крайна дестинация за решаване на казуса се съгласява й адвокатът на другата майка Севда Михайлова - Тодор Мангъров. Защитникът добави, че "лично е завел исковата молба в съда", но неговите очаквания от предстоящия труден процес се различават малко или много от тези на адв. Стойков.

"Очаквам скоро да се назначи дата за гледане на делото в съда на открито заседание. Моите очаквания за предстоящия процес не са оптимистични. Съдебната практика ограничава правата на близките на пострадали. Те трудно ще могат да получат обезщетение тук. Изрично управомощена е само майката, независимо че в настоящия случай са потърпевши и другото й дете и бабата, тъй като те също са имали отношения с бебето, взето при размяната от майката. Нашата съдебна практика е възможно да не ги допусне да потърсят правата си в България, но това няма да ни попречи да продължим делото в Европейския съд в Страсбург, изказва своите опасения пред "България Днес" адв. Мангъров.

Вестникът не успя да се свърже с АГ "Шейново" за коментар, очевидно на предстоящото заседание ще стане ясно какво са готови да платят от родилния дом за тази, меко казано, ужасяваща грешка.

Прецедентът с разменените бебета разтърси страната в края на декември миналата година. Кашата в АГ "Шейново" започва, когато една от майките се усъмнява, че пеленачето не е нейно, след като го гледа вече два месеца. Родилката не вижда никаква визуална прилика на детето нито със себе си, нито с мъжа си. Това кара жената да направи ДНК тест на бебенцето и най-големите й страхове се оказват истина - детето е чуждо! Когато се отърсва от ужасяващото разкритие, младата жена сигнализира на софийската болница, където е родила. От АГ-то започват моментална проверка и установяват грешката, която са направили. Установено е, че номерът на гривничката, която се поставя на детето при раждане, не съответства на номера на майката. Така се прави заключението, че две бебета, родени по едно и също време, са разменени и са дадени на грешните родители. Ден по-късно изпълнителният директор на акушеро-гинекологичната болница д-р Румен Велев информира, че на базата на вътрешна проверка в болницата вече има наложени три дисциплинарни наказания заради разменените бебета. След известно време майките се срещнаха и си размениха бебетата пред погледите на техните адвокати.

Реклама

 Размяна на снимки и тъга

Майките си пишат, обменят си снимки и изпитват известна тъга към пеленачетата, които гледат като свои цели 4 месеца. Това разказа Севда Михайлова. Жената описа първата си среща с биологичното си дете като болезнена. По думи на Михайлова тя не е могла да гушне нормално своето биологично бебе и е изпитала мъка от това, че се разделя с досега отглежданото от нея момиченце.

"Вместо да се радвам да си гушна биологичното дете, аз все едно се сбогувах с моето си", споделя Севда.

 Огромна държавна такса

12 бона държавна такса плащат семействата на разменените бебетата, за да могат да предявят исковете си за обезщетение от болница "Шейново" в съда. Държавната такса представлява 4% от исканото обезщетение, което е 300 хиляди за всяка страна. Това обясниха адвокатът на "Шейново" Величка Костадинова и адвокат Мария Шаркова, външен консултант на лечебното заведение.

Реклама
Реклама
Реклама