Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/13993371 www.bgdnes.bg

Детето чудо Калоян смята най-бързо в света

Прави изчисления наум пет пъти по-бързо от сегашния световен рекорд

Пет пъти по-бързо от сегашния световен рекорд пресмята наум математическият гений на планетата Калоян Гешев. 12-годишният ученик в столичното 125-о СУ "Боян Пенев" за втори път стана световен шампион по умствени изчисления, защитавайки титлата си.

Във финалния кръг Калоян влиза с равен резултат между него и Арян Шукла - световен шампион по умствени изчисления за 2021 г. Калоян трябва да вземе финалния скоростен кръг, за да спечели Световното първенство по умствени изчисления през 2023 г. и той се справя с предизвикателството, като дава правилен отговор за сбора от квадрати на числа за по-малко от 8 секунди! Ето и задачата: 130^2+44^2+6^2+3^2=18 881. На финала участваха четирима състезатели от Индия и по един от България, Япония и Сърбия.

Реклама

Официалният рекорд за скоростно изчисляване на петцифрени числа сега е 4 минути и 57 секунди. Става дума за общо десет такива числа. "Същите числа Калоян ги пресмята за по-малко от минута", разкрива майката на шестокласника Румяна.

"България Днес" се убеди лично в уникалните възможности на талантливото момче. Посочихме пред Калоян произволното 5-цифрено число 24 935. Последва светкавичен отговор на секундата. "Това е 155 на втора + 30 на втора + 3 на втора + едно на втора", изстреля моментално Калоян.

Без забавяне дойде и вторият пример. Този път произволно избраното число беше 13 654. "Това е 116 на втора + 14 на втора + 1 на втора + 1 на втора", незабавно пресметна Калоян, който през 2021 г. спечели риалити формата "България търси талант" именно със своите необикновени математически способности.

След като вече е двоен световен шампион по скоростна умствена калкулация, Калоян иска официално да подобри три световни рекорда за време и точност. Първият е за деление на общо десет 10-цифрени числа на 5-цифрено число. Вторият е десет 5-цифрени числа да се разделиш на сума на квадрати. А третият е на десет 6-цифрени числа да се изчисли коренът до петия знак след десетичната запетая.

Това не е всичко. "Калоян може да пресметне веднага от 1600 г. до безкрайност коя дата какъв ден от седмицата се пада. От 3-годишен харесва цифрите. От 2022 е в математическа паралелка в 125-о училище. Цифрите са животът му. Всекидневно се упражнява", казва Румяна.

Калоян допълва, че се вижда като учител по математика или ИТ специалист след време. Но не заради високите заплати в сферата, а заради любовта към математиката. А всичко дотук е постигнал с много труд и усилия.

Желаем му много успехи!

Реклама
Реклама
Реклама