Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/14287777 www.bgdnes.bg

Бащата на убито момче на пътя: В шок сме! Как дават 5 г. за два детски живота?!

Съдията оправдава скоростта, полицията не е иззела записите от катастрофата, възмущава се родителят

"Ние всички сме в шок! Аз и родителите на Викторчо бяхме като попарени. Съдията оправдава Петър Маринашки за скоростта. Ченгета не вземат единствения запис, на който се вижда катастрофата. Просто не знам!" Това каза за "България Днес" Тодор Бараков-старши - бащата на едната от жертвите - Тошко.

Реклама

"Синът ми е размазан, а съдията твърди, че скоростта няма значение. Маринашки е карал с 98 км/ч при разрешени 60 км/ч. На всичкото отгоре не зачита факта, че Маринашки е бил напушен, нито зачита показанията на оцелелите от катастрофата. Приема за вярно всичко, което Маринашки каже, нищо друго. Имал добри характеристики - съседите му казват, че е добро момче, преподавателите му в университета казват, че е добър ученик. Ама ден преди катастрофата е видян да пуши марихуана пред Културния дом в Стамболийски. Как така дават 5 години за два детски живота, не знам!", изригна пред "България Днес" Тодор Бараков-старши - бащата на едната от жертвите - Тошко.

Коментарът на покрусеният баща идва по повод потвърждаването на присъдата на Маринашки от 5 години решетки за два отнети живота. Това решение взе Апелативният съд в Пловдив преди дни, но мотивите на съдията потресоха целия Пловдив, както и съмнителните действия на полицаите.

Смъртоносният инцидент става през ноември 2020 г. 19-годишният тогава Петър Маринашки, надрусан до безпаметност с канабис, което е доказано от токсикологията във ВМА - София, прави катастрофа край село Кадиево и загиват двама младежи - Тодор Бараков, на 16 години, и Виктор Василев, на 17. Инцидентът става на около 200 метра от бензиностанция и от полицията уж свалят записите от всички камери. Оказва се, че е "пропусната" само една, при това най-важната - тази, която е обърната точно към мястото на удара на автомобила в крайпътно дърво. Затова пък усърдно са взети записите, на които се виждат щандовете за дъвки и вафли, а също и движението на клиенти и персонал вътре в сградата.

"Полицаите от гр. Стамболийски отидоха да вземат записи от камери в района на катастрофата. Те изобщо не са взели записите точно от камерата, която гледа към катастрофата. Пуснах оплакване до шефа на пловдивската полиция старши комисар Балев, но той отказва да накаже полицаите, които не са взели записите, които трябва. После се срещнах с хора от кабинета на Бойко Рашков, който по това време беше министър на вътрешните работи, и пратиха три ченгета от София, за да направят вътрешна проверка. Те установиха, че подчинените на шефа на пловдивската полиция ст. комисар Балев са селектирали камерите. Ст. комисар Димитър Балев бе понижен, а другите трима се отървават само с леки наказания", разказва бащата на загиналия Тошко пред "България Днес".

"Направен е доклад от Министерство на вътрешните работи, в който пише, че е установено нарушение на полицейските служители - взели са записите от камери, които те са си преценили. Сега писах писмо и до министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев, за да се намеси и да бъдат наказани тези полицаи. Не могат абсолютно безнаказано да правят каквото си поискат. Сякаш някой е намесен и искат да потулят случая".

Основна причина за настъпване на произшествието е загубата на контрол над автомобила. По делото е безспорно доказано и че по време на пътуването седалката на подсъдимия е била подритвана от седящия зад него спътник Виктор и това е довело до отклонение на вниманието му в тази посока. Това обстоятелство е прието и от прокурора, изготвил обвинителния акт. То е установено от показанията на множество свидетели, разпитани по делото, но бащата на Тошко не смята така.

Реклама

"Какви свидетели? Двамата оцелели не помнят какво е станало, а даже единият от тях на един от разпитите казва, че не помни починалият Виктор да е ритал седалката на Петър. Само Петър го твърди това, но няма никакви доказателства, че някой му е ритал седалката. Това е безумие!", категоричен е Тодор Бараков.

От думите на бащата става ясно, че вече обжалват пред Върховният съд в столицата и предстои да бъде определена дата за начало на процеса.

Погват обвиняемия за гонки

"България Днес" разбра, че срещу Маринашки е повдигнато и друго обвинение - за организиране на гонки и дрифтове. То е отделено от делото за катастрофата, но съдията дори не взема предвид доказателствата, които сочат, че Петър постоянно е дрифтирал, не е спазвал законите, организирал е гонки.

"Има клипчета, целият квартал го знае, че е дрифтаджия. Делото ще започне скоро", казва Бараков-старши.

Четете още

Нова версия за мелето в Кадиево

Нова версия за мелето в Кадиево

Баща на загинал в гонка край Кадиево предостави доказателства на ченгетата

Баща на загинал в гонка край Кадиево предостави доказателства на ченгетата

Реклама
Реклама
Реклама