Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/14415865 www.bgdnes.bg

Сватба готвели убитите на зебра Явор и Ани

Поредна тежка катастрофа остави кървав белег в столицата

Млади шофьори и джигити с десетки нарушения причиняват трагедии на пътя

Убитите на зебра в столицата в нощта срещу 8 май младежи Явор (22 г.) и Ани (24 г.) са подготвяли сватба. Двамата са живеели в блока до пешеходната пътека, на която ги прегази Адриан Антонов в нощта срещу 8 май, разказа, без да може да удържи сълзите си, покрусеният баща на Явор – Павлин, пред Нова тв вчера.

"Не забравяйте тези прекрасни деца. Имам още едно дете, заради вашите деца, спрете тези убийци", каза мъжът. Той разкри, че синът му и приятелката му Ани живеели заедно повече от две години.

Реклама

Двамата загинаха, блъснати от каращия с висока скорост неопитен шофьор Адриан Антонов, който е имал книжка едва от три месеца. От удара тялото на Явор изхвърча на 300 метра. Според полицията той не е бил употребил алкохол или наркотици. Джигитът е задържан за 72 часа, а прокуратурата му повдигна обвинения в причиняване на катастрофа с две жертви. Разследването продължава, а към момента се знае, че Антонов е летял с около 130 км/ч, каза Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики пред БНТ.

Все повече са случаите, при които джигити причиняват тежки катастрофи и отнемат животи. Някои са хващани по няколко пъти пияни или надрусани, без книжки и в каквито се сети човек нарушения. Тъжното е, че такива безразсъдни шофьори не си дават сметка какво може да се случи, докато не се случи. Очевидно наказанията, които им се налагат, са незначителни, а контролът по пътищата напълно отсъства.

В същия този ден - 8 май, станаха още две катастрофи. Брутален сблъсък отне живота на шофьор. Трагедията се случи между Павликени и село Батак. По първоначална информация лек автомобил се е преобърнал встрани от пътното платно. На място е загинал водачът. Пътувалата в автомобила жена е транспортирана в болнично заведение. Само час по-рано се сблъскаха две коли, които избухнаха в пламъци. Пострадали са жена и дете на около 8 години.

Трагедиите край нямат. На 7 септември миналата година в Панчарево един човек загина, а девет души бяха тежко ранени. Оказа се, че в миналото загиналият водач има регистрирани над 20 нарушения на пътя. Два пъти е бил засичан да шофира след употреба на алкохол, но необезпокояван е продължил да сяда зад волана и в крайна сметка загуби своя живот и застраши живота на други хора.

Джигитът Георги Семерджиев отне два живота след брутална катастрофа в столицата миналата година. В нощта на 5 юли, шофирайки с висока скорост, Семерджиев помете две млади жени на тротоар на едно от централните кръстовища на София. Старият познайник на ченгетата Семерджиев има над 50 провинения на пътя. В нощта на инцидента той е шофирал без валидна шофьорска книжка и под влиянието на наркотици. Дрога бе открита и в колата му. Георги Семерджиев е рецидивист, който 17 години бръмчи с отнета книжка. Семерджиев получи 22 години и половина затвор на първа инстанция. Сега делото трябва да продължи в Апелативния съд в столицата.

Реклама

Малко след като Семерджиев уби Христина и Хариет, Димитър Любенов със своето "Порше Панамера" отне живота на французина Лорен Пети на Околовръстното шосе в София през септември. Любенов има 29 фиша за превишена скорост, преди да стане белята. Инцидентът се случва пред линейка, която веднага спира. Любенов, който няма травми, излязъл от колата си и според очевидци се държал нагло. Когато полицаите пристигат, Любенов първо отказва да бъде тестван с дрегер за алкохол и дрога. Все пак по-късно дава кръвна проба във ВМА. По това време пожарникари срязват форда и измъкват Лорен Пети и съпругата му. Бърза помощ само констатира смъртта на 64-годишния французин.

През 2020 г. тираджия причини тежка катастрофа, в която загинаха трима души. Трагедията се разигра на пътя Пловдив - Пазарджик. Тогава водачът на тежкотоварния автомобил предизвиква катастрофата, докато се движи на заден ход, за да се върне на пропусната отбивка на пътя. По време на тази рискова маневра, извършена плюс това в мрака на нощта, водачът на автомобил, който се е насочил точно към него, не го вижда, не успява да реагира и се врязва в ТИР-а със зверска скорост. На място умират трима. Професионалният шофьор Ваклин Хъмчев обясни, че е загубил ориентация в тъмнината, но понеже нямало движение, предприел забранената маневра. Подсъдимият призна вината си и делото протече по съкратената процедура, което гарантира намаляване на наказанието му с 1/3.

Пловдивският окръжен съд закова тираджията с 5 години и 4 месеца решетки. В този случай отново се оказа, че причинилият тежката катастрофа има 7 санкции за нарушения. Последната глоба от 500 лева е била само 15 дни преди трагичния инцидент.

На 5 август 2011 г. прокурорският син Бисер Андреев причини изключително тежка катастрофа и Николай и Паола загубиха живота си. Синът на върховния прокурор Венцислав Андреев се размина с 18 месеца условно и 3 години изпитателен срок. Тежката катастрофа се случва край спирката на площад "Ручей". Тогава 24-годишният Бисер Андреев решава да изпревари автомобил, управляван от Людмил Славов. Ограничението в участъка е 70 км/ч, но и двамата се движат с превишена скорост. Андреев изпреварва с над 97 км/ч в лявата лента и при опит да се върне в дясна загубва контрол на мократа настилка. Колата поднася и последва жесток удар с другата кола. След него и двете коли излизат от пътя, а тази на Андреев удря пешеходци на тротоара и Николай и Паола умират.

 Съдия Емилия Петкова

При тежък инцидент на АМ "Тракия" загина спецсъдийката Емилия Петкова. В края на януари 2022 г. магистратът се движи със своя автомобил "Тойота Ярис", като навлиза в задимен участък. Пушекът идва от подпалени в близост сухи треви и храсти. Зад съдийката се движил 37-годишен мъж с джип "Роувър", който кара с над 140 км в час. Джипът помита тойотата отзад, като при удара двете коли се подпалват. Съдия Петкова издъхва от тежката черепно-мозъчна травма, получена при удара. Тестът на водача за алкохол и наркотици е отрицателен. Но е погнат за причиняване на смърт по непредпазливост при шофиране с несъобразена скорост. Делото още тече.

Четете още

Свидетел на катастрофа с две жертви: Шофьорът беше неадекватен!

Свидетел на катастрофа с две жертви: Шофьорът беше неадекватен!

Вижте колата, с която 18-годишен уби двама пешеходци в София

Вижте колата, с която 18-годишен уби двама пешеходци в София

Реклама
Реклама
Реклама